1. Kui seriaalist "Kontor" ("The Office") tuntud režissöör John Krasinski luges "Kena vaikse kohakese" stsenaariumi esimest versiooni, oli tema naine (ka filmis ühte peaosa kehastav Emily Blunt) toonud just ilmale abielupaari teise tütre. Ja kuna ka loos on üks peategelane lapseootel, siis mõjus Krasinskile lugu eriti võimsalt. Ta luges stsenaariumit ajal, mil muretses, kuidas olla hea isa ja kuidas neid maailma eest kaitsta ning täpselt samad teemad olid esindatud ka filmis.

2. "Kena vaikne" kohake on Krasinski kolmas lavastajatöö, aga esimene, kus ta on korraga nii peaosaline, režissöör, produtsent ja ka stsenarist, kuigi esialgse versiooni kirjutasid Bryan Woods ja Scott Beck, kelle nägemuse Krasinski oma äranägemise põhjal ümber kirjutas.

3. Kurti peretütart kehastav Millicent Simmonds on ka tegelikult kurt ning temale suunati kõik režissööri näpunäited viipekeele abil, mida tüdruk õpetas ka teistele näitlejatele, sest suur osa filmi tekstist esitatakse viipekeeles.

4. Esialgu oli plaanis, et 90% filmist olekski viipekeeles ja keegi ei ütlegi ühtegi sõna, kuid lõpuks jõudsid filmi siiski kuuldavad dialoogid.

5. Vaikuse ja helidega mängimine oligi see, mis Krasinskit loo juures võlus ja millest ta filmi loomisel lähtus.

6. Krasinski jaoks on parimad õudusfilmid just need, milles on sügavad teemad. Tema jaoks polnud näiteks Spielbergi "Lõuad" ("Jaws") haist, vaid kolmest mehest, kes pidid ületama pea ületamatu takistuse ning "Kena vaikne kohake" oli reaalsest perekonnast ebatavalises olukorras.

7. Stsenaariumit ümber kirjutades, hakkas režissöör kuulama kõiki neid igapäevaseid helisid selle tagamõttega, et kui iga juhuslik heli oleks eluohtlik.

8. Kui Krasinski andis stsenaariumi oma naisele, kes on ka ühtlasi näitleja Emily Blunt ("The Devil Wears Prada", "Into The Woods", "Sicario", "Girl on the Train"), lugeda, pakkus ta kohe, et nad võiksid mõlemad peaosa mängida, sest lugu puudutas kõiki neid emaks olemise hirme, millega ta ise igapäevaselt tegeleb.

9. Iroonilisel kombel pakkus Blunt enne stsenaarimi lugemist, et tema üks hea sõbranna võiks hoopis filmis naispeaosa kehastada.

10. Juba stsenaariumi esimesest versioonist alates oli Evelyni (Emily Blunt) tegelaskuju lapseootel. Miks? Sest stsenaristid mõtlesid, mis võiks olla kõige ilusam ja samal ajal hirmsam asi maailmas, kus ei tohi teha ühtegi häält ja see oli tulemus.

11. Koletiste loomisel, kelle päritolu kohta ei saagi filmi jooksul väga palju teada, võeti eeskuju merikarbist, mis on samuti väga tugevast materjalist ja kui selle sees kostuks heli, siis oleks see elaniku jaoks väga valus ja see üritaks heli allikat hävitada.

12. Filmi finaalis on üks stseen, kus lapsed vajuvad maisi sisse. Selle jaoks ehitati eraldi maisi sisse peidetud seadeldis, mille abil sai vajumise kiirust ja sügavust muuta.

13. Abielupaar John Krasinski ja Emily Blunt polnud enne ühegi filmi juures koostööd teinud.

14. Krasinski kirjutas stsenaariumi esialgse versiooni ümber kolme kuuga. Samal ajal oli Blunt "Mary Poppins Returns" filmivõtetel.

15. Krasinski polnud enne "Kena vaikse kohakese" lavastamist eriline õudusfilmide fänn. Ta oli näinud kõiki klassikuid, kuid stsenaariumi kirjutamisel vaatas ta läbi ka mitmed uued õudusfilmid nagu "Get Out", "The Witch", "The Babadook" ja "Don’t Breathe", et näha, kuidas nemad pingelisi olukordi lahendasid ja mis emotsioone teatud stseenid tekitasid.

16. Krasinski mõistis eeltootmise ajal, et filmitegijate suurim valearusaam publiku suhtes on see, et neile peab kogu info lusikaga ette ulatama. Krasinski otsustas režissöörina publikut usaldada ning lõi filmi, kus taustainfo pole oluline või seda jagatakse väga väheste infoallikate vahendusel.

17. 12 tundi enne filmi esilinastust SXSW festivalil 9. märtsil tegi Krasinski filmi jaoks veel viimaseid muudatusi. Järeltootmise aeg oli üldse väga lühike - 1. novembril lõppesid võtted ning 6. aprillil oli juba linastus ning 9. märtsil ka erilinastus.

18. Kurti peretütart kehastav Millicent Simmonds oli kohe rolliga nõus, sest filmides näeb vähe vaegkuuljaid ja veel vähem kasutatakse neis viipekeelt.

Allikas: Paramount Pictures/VaataFilmi