Goethe Instituut Eestis esitleb Saksa Kevade raames fantastilist ruumiinstallatsiooni "VRWANDLUNG". See teeb ühest kirjandusklassika teosest, Kafka jutustusest "Metamorfoos" virtuaalreaalsuse. Installatsiooni külastaja saab sukelduda Gregor Samsa maailma ning saab samal ajal jutustuse peategelaseks.

Ruumiinstallatsioon loodi koostöös Praha režissööri Mika Johnsoni loovmeeskonnaga. Goethe Instituut lasi Gregor Samsa toa originaalitruult modelleerida ning teeb selle ligipääsetavaks VR-tehnoloogia abil. Nii saab putukaks muutumist omal nahal kogeda.

Kuidas installatsioon toimib? "VRWANDLUNG" algab jutustuse sellest kohast, kus Gregor Samsa hommikul putukana üles ärkab. Külastaja õpib end oma koletus kehas liigutama. Samsa toas saab avastada igasugu asju, samal ajal nõuab perekond ja ülemus ukse taga nõudlikult sissepääsu. Kas teil õnnestub tundlatega võti üles leida ja uks avada?

Saateprogrammina pakub Goethe Instituut virtuaaltuuri Reiner Stachiga, kes on paljukiidetud Kafka-biograafia autor. Stach ei räägi virtuaalruumis mitte ainult Kafka kirjanduslikust tähendusest, vaid ka tema visionääriandest: „Praha kirjanikku võib pidada virtuaalreaalsuse isaks. Niinimetatud keisripanoraamide ehk stereoskoopiliste piltide vaimustunud külastajana soovis Kafka ühendada nende ruumilise efekti kinoga.“

Tervikinstallatsioon avatakse 16. aprillil kell 18.00 Reiner Stachi osavõtul ning see on Goethe Instituudis (Toom-Kuninga 11) külastajatele avatud kuni 27. aprillini.

Reiner Stach

1951. aastal Sachseni liidumaal Rochlitzis sündinud Reiner Stach on üks maailma parimaid Kafka-tundjaid. 1987. aastal ilmus tema monograafia "Kafkas erotischer Mythos" ("Kafka erootiline müüt"). 1999. aastal koostas ta näituse "Kafkas Braut" ("Kafka pruut"), kus esitles Kafka kihlatu Felice Baueri pärandit. Aastatel 2001–2014 ilmusid tema paljukiidetud kolmeosalise Kafka-biograafia köited, mis on tõlgitud paljudesse keeltesse. 2016. aastal sai ta Joseph Breitbachi auhinna silmapaistva tegevuse eest kirjandusliku biograafia vallas.

Saksa kevadest

Programmisarja Saksa Kevad korraldavad alates 2010. aastast Goethe Instituut Eestis, Tallinna Saksa saatkond ja teised Saksa vahendusorganisatsioonid. Selleaastane Saksamaa-poolne partner on hansalinn Hamburg. Ajavahemikus 9. aprillist 29. aprillini korraldab Goethe Instituut Tallinnas enam kui 25 üritust, sh kontserdid, näitused, teatrietendused ja kinoseansid.

Lähem info ürituste kohta Goethe Instituudi kodulehel.