Haakon ja Mette-Marit tutvusid 1990. aastate lõpul Quarti muusikafestivalil, ent nende suhe jõudis avalikkuse ette paar aastat hiljem.

Noored kihlusid 1. detsembril 2000. aastal ja Mette-Mariti esimene avalik ülesastumine, kus ta osales Haakoni kihlatuna, oli Nobeli rahupreemia üleandmine 10. detsembril 2000. aastal.

Norra rahval oli uue printsessi tulekuga raske toime tulla, sest norrakate jaoks ei vastanud Mette-Marit sugugi nende ootustele – kuningliku pruudi minevik oli ütlemata plekiline.

Mette-Mariti vanemad lahutasid, kui tüdruk oli 11-aastane. Tema ajakirjanikust isa Sven Høiby abiellus endast tunduvalt noorema striptiisitariga. Mette-Mariti ema abiellus samuti uuesti ninge printsessi poolvend hukkus Breiviku käe läbi traagilises tulistamises.

Mette-Marit õppis noorena ka vahetusaastal Austraalias. Adgeri kolledžis filosoofiat õppides töötas ta Oslo ühes kohvikus ettekandjana ning sellesse eluperioodi jääb Mette-Mariti raju pidutsemiseaeg, kust ei puudunud ka narkootikumid. Mette-Marit sünnitas veel enne printsiga kohtumist poja. 1997. aastal sündinud Marius Borg Høiby isa on Morten Borg, kellele kohus määras vägivallatsemise ja narkotarbimise eest vanglakaristuse.