Nettat on süüdistatud Aasia kultuuri elementide kasutamises oma lavasõus, probleem on selles, et Nettal ei ole Aasia kultuuriga mitte mingit pistmist.

Inglise keeles on olemas termin "cultural appropriation", milles Nettat süüdistatakse, eestikeelne suupärane vaste sellele puudub. Lahti seletatuna tähendab see vähemuskultuuri elementide kastutamist dominantsema kultuuri poolt.

Tasub tähele panna, et iseseisvusest ja meeste kontrolli ikkest vabanemisest rääkivas laulus ei ole probleem, inimesed on häiritud pigem laval toimunud etendusest.

Lauljanna Netta Barzilai oli riietatud nagu stereotüüpne Ida-Aasia naine, tal oli seljas kimono, peas juuuksekrunnid, vastuoluline meik ja taustal hulganisti liikuvate kätega kassikujukesi.

Selline jõuline Aasia kultuurile viitamine põhjustas sotsiaalmeedias palju solvumist.

"Inimesed vihastasid Salvadori peale, kuna ta ütles, et Iisraeli lugu oli kohutav. Tal on õigus, see on s**t, Netta esitus oli rassistlik," kirjutas üks.

"Eurovisioni võitja on riik, kes Euroopasse ei kuulu ja tegeleb parasjagu genotsiidiga. Nad võitsid tänu labasele kultuurilisele mõnitamisele, mille nad sildistasid "mitmekesisuseks"," lisas teine.

"Tahate näha, milline näeb välja kultuuriline ärakasutamine. Vaadake Iisraeli laulu Eurovisionil. Kohutavalt ebatäpsed hiinapärased rõivad ainult esteetika pärast. Kultuuri kohtlemine esteetikana on rõve," lisas kolmas.

"Võõra kultuuri elementide kasutamine ainult esteetika pärast on viimasel ajal olnud maailmas levinud jututeema. Iisraeli on kritiseeritud rassistlikus ja rõhuvas suhtumises palestiinlastesse. See võit tundub nagu suur samm tagasi," kirjutas neljas.

Võõra kultuuri elementide kasutamine on olnud sel aastal maailmas kuumaks teemaks, ka Eesti telesaate "Su nägu kõlab tuttavalt" osalised sattusid sarnase temaatikaga internetis inimeste hambu, kuna nende näod võõbati mustanahalise laulja kehastamise tarvis tumedamaks.

Vaata esitust uuesti allpool!