Iisraeli valitsus on selgelt väljendanud oma soovi korraldada 2019. aasta Eurovision Jeruusalemmas, vahendab Wiwibloggs. Kahtlemata on tegemist vastuolulise valikuga, mille kohta hakkame me järgnevate kuude jooksul loendamatul arvul uudiseid kuulma.

Küsimusest “kus” on veel olulisem aga küsimus “millal“ — Jeruusalemm on Iisraeli ortodoksilise judaismi südameks ning sealne rahvas peab rangelt kinni oma traditsioonidest ja religioossetest seadustest. Juutide seaduse järgi on nädala kõrgpunktiks sabati pidamine, mis leiab aset reede õhtust laupäeva ööni. Sabat on juudile rõõmus puhkamise päev, usuline perekonnapüha. Traditsiooniliselt laupäeva õhtul kell 22.00 algav finaalsaade ei satu sabatiga konflikti, kuid murekohaks on reede õhtul toimuv žürii sõu ja laupäeva pärastlõunased proovid.

Ultraortodokset erakonda Agudat Yisrael juhtiv ja terviseministri asetäitja Yaako Litzman esitas kohaselt Eurovisioni koordinaatoritele hoiatuse planeerida lauluvõistlust ettevaatlikult. Esmaspäeval pani ta teele kirja turismi-, kommunikatsiooni-, kultuuri- ja spordiministritele, milles nõuab, et üritus ei rikuks ühtegi religioosset seadust.

“Sadade tuhandete kodanike, igast populatsioonist ja sektorist pärit juutide ning sabatit oluliseks pidavate inimeste nimel palun ma teil selles varajases staadiumis, enne kui produktsioon või muud ürituse detailid paika pandud, veenduda, et see ei riku püha sabatit ja anda endast kõik, et ennetada sabati rüvetamist,” kirjutas Litzman.

Euroopa Ringhäälingute Liit on senini suutnud religioosse konflikti ohtu suutnud delikaatselt käsitleda. EBU Eurovisioni komitee esimees Dr. Frank-Dieter Freiling on pingest teadlik ja plaanib seda adresseerida neljapäeval Iisraeli jõudes. Hoiatussõnad puudutavad tegelikkuses siiski ainult inimesi, kes vastutavad võistluse ja selle logistika korraldamise eest. Pole vahet, mis riik Eurovisionit võõrustab — logistilised otsused sünnivad EBU ja kohaliku ringhääling vahel ning valitsus midagi nõuda ei saa. Ainult Eurovisioni juhatus võib ajagraafikut ametlikult muuta.

Käesolev konflikt pole midagi uut. Aastal 1999, kui võistlus toimus samuti Jeruusalemmas, oli erakonna pahameel ootamatu ja liiga hiljaks jäänud. Toonane sündmuse produtsent Araleh Goldfinger ütles, et telekanal nägi religioosset opositsiooni kui riiklikku kriisi. Lõpuks jätkati küll lavaliste ettevalmistustega, ent kriisi ennetamiseks proove ei tehtud ning nii reede õhtul kui ka laupäeva hommikul jäeti tagavara kaadrid filmimata.

Kuna nüüdseks on finaalile lisandunud ka kaks poolfinaali ja kaks korda rohkem osalejaid, ei töötaks ilmselt sama lahendus aastal 2019. Reedel ja laupäeval toimuvad proovid ning žürii sõu on Eurovisioni eduks liiga tähtsad, et neist järsku täielikult loobuda.