Bart oli pika karjääriga ikooniline karu. Filmirollid viisid maailma eri paikadesse ja tema kõrval näitlesid mitmed nimekad staarid. Aja jooksul sai ka Bartist tõeline staar ja 1998. aastal osales ta isegi Oscarite jagamisel.

Bart sündis Baltimore’i loomaaias 19. jaanuaril 1977. aastal. Ta sündis justkui näitlejate perre, sest tema ema tegi kaasa filmides “Grizzly” (1976) ja “Day of the Animals” (1977). Kui Bart oli noor, siis kaalus ta vaid 2,3 kilogrammi ning Doug ja Lynne Seus võtsid ta enda juurde elama. Bart õpetati korralikult välja ja juba mõni aeg hiljem tegi ta kaasa telesarjas “The Life and Times of Grizzly Adams”, milles ta mängis Adamsi noort kaaslast Beni.

Vanemaks saades kasvas temast ilus 2,9-meetrine ja 680-kilogrammine karu. 1981. aastal oli tal roll filmis “Windwalker”. Järjest paremaks muutus ka tema karjäär filmimaailmas ja Bartist sai üks nõutumaid loomnäitlejaid Hollywoodis. Temaga koos on näidelnud staarid nagu Robert Redford, Daryl Hannah, Ethan Hawke, Morgan Freeman, Brad Pitt, Steven Seagal ja Anthony Hopkins.

Tundub, et kõik, kes tegid Bartiga koostööd, olid temast vaimustuses. Ta oli väga hästi treenitud ja võiks isegi öelda, et sarmikas. Bart mõistis talle öeldut ja koostöö temaga sujus väga hästi. Filmirežissöörid Jean Jacques Annaud ja Lee Tamahori on mõlemad öelnud, et Bart on justkui karude John Wayne.

Eriti suures vaimustuses oli Bartist aga Anthony Hopkins, kes näitles koos Bartiga filmides “Legends of the Fall” ja “The Edge”. Mõlema filmi puhul olid Hopkinsil karu suhtes ainult kiidusõnad. Ka Barti hooldaja Lynne Seus väitis, et Bart ja Hopkins said omavahel imeliselt hästi läbi. Bart justkui nägi Hopkinsis kolleegi ja mees vastas sellele suure austusega.

Barti üks hiilgehetki on tõenäoliselt roll filmirežissöör Jean-Jacques Annaudi filmis “The Bear”. Bart mängis grislit, kes hakkab hoolitsema hüljatud karupoja eest. Filmi vältel kaitseb Bart karupoega küttide eest. Kusjuures Bart valiti sellesse rolli 50 karu seast. Loomulikult kaasnes uue rolliga ka uute asjade õppimine. Näiteks pidi Bart omaks võtma karupoja, kellega tal polnud mitte mingitki sidet. Alguses oli see tema jaoks raske, sest karudele ei ole selline käitumine loomulik.

Bart tegi filmi lõpuni kõik suurepäraselt ära ja filmist sai ülemaailmne hitt. Režissöör Annaudi arvamus Bartist oli väga hea. Meest ei morjendanud isegi see, et üks kord sai ta Barti tõttu viga, sest vältis Barti omaniku hoiatust mitte minna karu puuri ja läks ikkagi. Räägitakse, et Bart pidi filmi eest saama ka Oscari, kuid kahjuks jäi karul see saamata, sest loomadele Oscareid ei anta. Vaatamata sellele osales ta ikkagi 1998. aasta Oscarite jagamisel ja tseremoonia ajal ulatas Bart Mike Myersile ümbriku.

Bart ei olnud aga lihtsalt üks tavaline treenitud karu, vaid temast sai ka Vital Ground Foundationi saadik, kelle kaudu levitati sõnumit, et metsloomi Kaljumäestikus, Kodiaki saarel Alaskas ja Gobi kõrbes on vaja kaitsta. Hilisemas elus diagnoositi Bartil vähk ja temast sai Colorado ülikooli loomavähi osakonna tunnusnägu.

1998. aastal halvenes Barti olukord. Kuna karu ei nõustunud valuvaigisteid võtma, siis oli perekond Seus sunnitud ta 2000. aasta 10. mail magama panema. Bart oli sel ajal 23-aastane ja veetis oma viimased elupäevad perekond Seusi talus olles ümbritsetud oma perekonnast ja sõpradest. Ta on talu juurde ka maetud.

Raske haiguse ajal tegi Bart kaasa dokumentaalfilmis “Growing Up Grizzly” (2001), millele luges peale Brad Pitt. Kahjuks ei saanud Bart aga tervislikel põhjustel filmi lõpuni teha.

Allikas: The Vintage News.com