Kogu ala suuruseks on ligikaudu 38 000 ruutmeetrit ja see kuulub kultuuripärandi nimistusse. Piirkond ehitati välja, et hõlbustada Sydney raudteeühendust ja et panna alus elektritrammidele. Hoonet on aastate jooksul ehitatud suuremaks, sest rahvastiku kasvuga suurenesid ka inimeste vajadused.

Peale hoone sulgemist ostis selle 2000. aastal SHFA ehk Sydney Harbour Foreshore Authority, kelle plaaniks on olnud hoone konserveerimine ja selle arendamine, kuid kindlaid tulevikuplaane pole tänini.

Kui hoone suleti, jäeti see suure osa varustusega lihtsalt seisma. See ei püüdnud mitte ainult paljude niisama uudishimulike inimeste ja fotograafide tähelepanu, vaid asjale viskas pilgu peale ka Anthony Hoffmann, kelle ulmefilm “Punane planeet” (“Red Planet”, 2000) filmiti seal.

Massideni jõudis hoone aga 2003. aastal ilmunud ulmehitiga “The Matrix Reloaded”, kui vennad Wachowskid otsisid võttepaiku ja avastasid White Bay elektrijaama. See on jaam, mille kohta ütleb filmis Keymaker Neole (Keanu Reeves), et jaam tuleb hävitada, kui Neo soovib pääseda algallika juurde. Hiljem võeti samades ruumides linti ka “Suur Gatsby” (“The Great Gatsby”, 2003).

Lisaks sellele on suletud elektrijaama hoonet kasutanud oma reklaamide filmimiseks ka mitmed Austraalia firmad. Elektrijaama võib märgata ka paljudes telesarjades.

Mis saab aga hoonest tulevikus? Uus-Lõuna-Wales’i valitsus plaanib hoonesse rajada Silicon Valley stiilis innovatsioonikeskuse, kus saaksid tuule tiibadesse erinevad start-up ettevõtted. Tulevik on veel ebaselge. sest mullu aprillis kukkusid läbirääkimised Google’iga läbi. ABC News vahendab, et Google tõi põhjuseks halva ühistranspordiühenduse elektrijaama või selle lähistele.

Allikas: Abandoned Spaces.com