Hetkel on matemaatika riigieksamile lubanud mitte minna 1678 inimest. Samas on end osalejaks märkinud palju ka selliseid inimesi, kes on gümnaasiumi juba lõpetanud.

Mõistlikud ja edumeelsed noored inimesed teevad homme täie veendumusega eksamit. Edu, jõudu ja selget pead eksamiks!
Hendrik Agur

Gustav Adolfi gümnaasiumi direktori Hendrik Aguri arvates on algatus rumal ja pahatlik. "Kui üleskutse boikoteerida matemaatika riigieksamit peaks olema nali, siis loen selle täielikult ebaõnnestunuks. Pean taolist üleskutset eriti rumalaks ja isegi pahatahtlikuks ning soovitan kõikidel abiturientidel üleskutset kindlasti eirata," ütles Agur.

Agur lisab, et kõik, kes valisid õppimiseks gümnaasiumi, teadsid juba alguses, et 12. klassi lõpus on vaja sooritada matemaatika riigieksam. "Kui keegi otsustab üksinda, mitte minna eksamile, on see tema valik, aga kutsuda avalikult teisi üles eksamit boikoteerima, on mõtlematu ja isegi pahatahtlik. Milleks? Ma ei mõista motiivi," lisab Agur.

Kui üleskutse boikoteerida matemaatika riigieksamit peaks olema nali, siis loen selle täielikult ebaõnnestunuks.
Hendrik Agur

GAGi direktor Agur lisab, et "jättes matemaatika riigieksami tegemata, ei lõpeta ükski gümnasist ka enne gümnaasiumit ning lõikab sellega automaatselt ära ka võimaluse asuda edasi õppima mõnes kõrgkoolis, kui see plaan peaks olema. Juriidiliselt jääb ta seniks põhiharidusega."

Lisaks jagab Hendrik Agur ka homme matemaatika riigieksamit sooritavatele abiturientidele soovitusi. "Soovitan nüüd kõikidel eksaminantidel puhata kenasti välja, süüa hommikul korralik hommikusöök, võtta kaasa vesi ja midagi turgutavat näksimiseks ning minna selge peaga kindlasti homme oma matemaatika riigieksamit tegema, milleks on valmistutud pikka aega. Mõistlikud ja edumeelsed noored inimesed teevad homme täie veendumusega eksamit. Edu, jõudu ja selget pead eksamiks!"

Agur aga loodab, et lõppude lõpuks on tegemist ikkagi mõtlematu naljaga.

Gustav Adolfi gümnaasiumi reaalainete õppetoolijuhataja Auli Reitelil tekib aga küsimus, miks üldse nii tõsise teemaga nalja tehakse?

"Raskused on ületamiseks ja protsess, kuidas me seda teeme, arendab meid kõige rohkem. Matemaatikaeksam ei ole kindlasti iga abituriendi jaoks lihtne, aga praegusel hetkel alla andmine näitaks ainult nende nende endi kergekäelist ellu suhtumist," ütleb Reitel

Reiteli arvates on probleemiks ka see, et noored kipuvad arvama, et neil on väga palju aega. "Aega, et eksamit uuesti teha, hea haridus omandada ja tööle minna. Meil on iga päev kasutada 86 400 sekundit, et areneda inimesena ja elada. Aega ei saa hoiustada ja laenata nagu raha, kuid seda saab targasti kasutada," arvab Reitel ja lisab, et noorte ambitsioonid võiksid olla suuremad, kui töö klienditeenindajana.

Samas on Auli Reitel veendunud, et need, kes on end abituriendiks märkinud ja kellel on ikkagi vaja matemaatika riigieksamit teha, teevad seda ikkagi.

Mida on asja kohta öelda aga üleskutse korraldajatel, milleks on Facebooki naljaleht Memeoloogia Instituut?

See üleskutse ei ole isegi üleskutse, vaid täielik nali. Me ei innusta absoluutselt mitte kedagi oma koolijärgset elu allamäge veeretama ja ootame, et kuna oleme naljadel põhinev leht, siis inimesed saavad aru, et tegemist on ikkagi naljaga.
Ürituse algatajad

Kust tekkis selline idee?

Idee tekkis sellest, et nägime Facebookis kellegi üritust, milles ta kutsus inimesi üles tapma sääski. Seejärel otsustasime, et kuna Facebookis on hetkel mitmeid "naljaüritusi", siis peaksime eduka Instagrami-lehena ka Facebookis midagi tegema.

Eksamiga seotud idee tuli sellest, et nägime Facebookis ringlevat 5miinuse üritust, mis toimub 25. mail ja mida reklaamiti kui "matemaatika eksami afterpartyt". Seejärel leidsime, et seoses eksamiga oleks tore midagi teha, kuna paljud ilmselt ei oota seda ja jätaksid selle pigem tegemata, kui neil oleks see valik.

Algne idee oli luua üritus nimega "Saame kõik matemaatika eksamil 2", kuid peale natukest mõtlemist leidsime uue ehk praeguse nime ja see oli meile meelepärane ning humoorikas. Seetõttu otsustasimegi selle kasuks.

Kas idee taga on üks või mitu inimest?

Idee taga on rohkem kui üks inimene. Algne idee ja lõplik teostus oli ühe inimese algatus, aga kogu protsessile aitasid ka kaasa teised Memeoloogia Instituudi liikmed: tegemist on tugeva tiimitööga.

Kas üleskutset mõeldakse tõsiselt või see on rohkem naljaga pooleks ettevõttmine?

See üleskutse ei ole isegi üleskutse, vaid täielik nali. Me ei innusta absoluutselt mitte kedagi oma koolijärgset elu allamäge veeretama ja ootame, et kuna oleme naljadel põhinev leht, siis inimesed saavad aru, et tegemist on ikkagi naljaga. Ausalt öeldes jääb meile ikka veel väga segaseks, kuidas inimesed saavad arvata, et tegemist on täiesti tõsise asjaga.

Kui keegi reaalselt lasebki üle oma matemaatika eksami, siis lohutuseks võime juustuburgeri välja teha.

Kas arvate, et homme jätab keegi päriselt selle üleskutse tõttu matemaatika riigiekamile minemata?

Arvame, et ei jäta. Lihtne on muidugi öelda, sest kunagi ei tea, mida keegi mõtleb. Aga me tõesti loodame, et keegi seda tõsiselt ei võta. Kui keegi reaalselt lasebki üle oma matemaatika eksami, siis lohutuseks võime juustuburgeri välja teha.

Mis on Memeoloogia Instituut? Kuidas end kirjeldaksite ja kaua olete tegutsenud? Millisest linnast olete pärit?

Lühidalt öeldes on Memeoloogia Instituut on Instagrami meemileht. Meil on olemas ka Twitter ja Facebook, aga keskendume peamiselt ikkagi ainult Instagramile. Pakume meelelahutust inimestele läbi videote ja piltide, kajastades nendes vähem ja rohkem aktuaalseid teemasid.

Enda tegemistega proovime jätta võimalikult originaalse mulje, et inimestele pakkuda midagi uut: kõik ideed - pildid, videod - on kas meie enda teostus või siis vahel ka saadetud jälgijate poolt.

Idee lehe jaoks tekkis meil kooli söökla laua taga täiesti niisama. Kuna gümnaasiumis elu ei ole päris lilleline koguaeg ja noorte inimestena on vajadus ennast väljendada, siis mõtlesime, et meemid oleks sellele perfektne lahendus. Algselt oli see ainult sõpradevaheline nali, aga hiljem kujunes see üllatusena millekski suuremaks.

Oleme tegutsenud juba veidi üle aasta. Lehte alustas üks inimene, hiljem on aga kujunenud sellest väiksem tiim. Kõik on pärit Tallinnast.

Lisaks kõigele oleme avatud igasugusele koostööle näiteks. õpilasfirmadega ja väiksemate ettevõtetega, mis otsivad endale rohkem tähelepanu.

Mida ütleb kogu asja kohta aga SA Innove, kes matemaatika riigieksamit korraldab ja mis juhtub nende õpilastega, kes otsustavad eksamile homme minemata jätta?

Innove testide keskuse Rain Sanniku kommentaar:

"Eksaminand, kes on end registreerinud riigieksamile, kuid jätab eksamile tulemata, saab uue võimaluse järgmise aasta kevadel. Küll on olemas võimalus saada ka lisaeksamile, kuid ainult neil, kes mõjuval põhjusel on jäänud eksamile ilmumata või siis juhul kui eksaminand ei ole eksami sooritamise ajal muutunud terviseseisundi tõttu võimeline eksamit tegema. Need eksaminandid võivad kolme tööpäeva jooksul riigieksami toimumisest esitada Innovele lisaeksamil osalemise taotluse, millele lisatakse tõendid mõjuvate põhjuste kohta.

Õpilane, kes ei sooritanud riigieksamit haiguse või muu mõjuva põhjuse tõttu, saab riigieksami teha lisaeksami ajal. Kui ka lisaeksamile lubatu puudub sellelt, saab õpilane riigieksami sooritada alles järgmisel õppeaastal.

Seega ei ole vahet, kas puudub üks eksaminand või kõik kooli eksaminandid, eksamile ilmumata jätmine mõjuva tõendatud põhjuseta tähendab konkreetse eksaminandi jaoks seda, et eksam jääb sooritamata ning sellest johtuvalt ka kool lõpetamata, kuna üks koolilõpetamise tingimus on jäänud täitmata."