16 lugu ette kandnud mehed näitasid oma etteastega Tallinnas, et kuigi hääl võib olla veidi ajas muutunud, on neil energiat veel palju, mida publikuga jagada. Tohutus lavakuumuses 9000 inimese ees pea kaks tundi hingetõmbepausita võimeldes teadsid nad täpselt, mida neilt oodatakse ja seda ka pakkusid.

Kui Maiden lavale maandus ja Bruce Dickinson "Aces high" esimesed fraasid kuuldavale tõi, oli selge, et mehed on oodanud lavaleastumist sama kaua kui fännid selle päeva saabumist. Ja vot nende külastajate kohta saab tõesti öelda fännid: 9000st inimesest oli ehk vaid sadakond sellist, kes oma igas hingerakus ei kisendanud Maideni-fänlust. Kõik teised, need 8900 umbes, olid välja otsinud, triikinud ja viikinud oma erinevad bändisärgid, ennekõike muidugi Maideni omad ja kellel seda polnud ostis koha pealt. (Milline tulu!) See vaatepilt saalis väärinuks lausa nime särginäitus ning ei mäleta, et kunagi varem nii sõdurlikult sarnases riietuses saalitäit näinud oleks.

Ja kui jutt juba vaatamisele läks: see ei olnud kontsert, see oli show! Tõeline show, kus oli teatraalsust, tuld, hoogusust ja energiat ning otse loomulikult hitte, isegi nii haruldasi nagu „Flight of Icarus”, mis viimati kõlas live-esituses aastal 1986! Etteastest, ennekõike Bruce Dickinsoni omast, kiirgas sellist enrgiat, et pani lausa mõtlema, kui palju nad tuuri lõpuni vastupidamiseks ja selle eel küll trenni teevad. Prožektoritekuumas, leegiheitjate valgel, erinevaid kostüüme vahetades ja samal ajal veel lauldes oli Bruce Dickinson justkui väsimatu treener, kes raputas toolilt püsti rajumatel hetkedel isegi need kuulajad, kes liiga ohtrast humalatarbimisest juba unelema kippusid.

Kõike, mis silmailu pakkuda võiks ei väljendatud sugugi mitte moodsate digitaalsete lahenduste abil, vaid kangastaustade ja õhu abil tõstetavate 3D-kujudega, mis kui mitte iga, siis üle kolme loo hiljemalt vahetusid: sõjaolukorrast kirikuni ja siis plahvatuslike olukordade keskele - see oli vaatemäng, mis pakkunuks visuaalset naudingut ka kõige Maideni-kaugematele. Aga neid seal õnneks palju polnud!

Taust

Viimati Eestis aastal 2000 esinenud Iron Maideni näol on tegemist 70ndate keskel tegutsemist alustanud bändiga, mis on välja andnud 16 stuudioalbumit - ansambli plaatide müüginumber läheneb tänapäeval juba 100 miljoni eksemplarini.

26. mail Tallinnas alanud tuuri lugudevalikus on põhirõhk 80ndate materjalil, kuid fänne ootasid ka mitmed üllatused hilisemate albumite palade näol.

“Nagu meie fännid teavad, pärast Bruce'i ja Adriani taasliitumist bändiga millenniumi alguses oleme järginud kindlat rütmi tuuride osas, uute albumite turneed vaheldumas “Ajalugu/Hitid” tüüpi tuuridega. Naudime selliselt töötamist mitmel põhjusel, sealhulgas sellepärast, et see annab bändile võimaluse mängida nii uut materjali kui ka vanu lemmikuid, mida fännid tahavad kuulda. See hoiab meie esinemised värskena mitte vaid meie fännidele vaid ka bändile endale", selgitas Smallwood.

“Seekord eesseisva “Ajalugu/Hitid" tüüpi tuuri otsustasime rajada temaatika mõttes just “Legacy of the Beast” nime ümber, mis sobib meie eesmärkidega täiuslikult, andes piisavalt võimalusi olla loov ja samas tunda rõõmu kõigest sellest, eriti koos Eddie'ga! Ma ei tahaks väga palju hetkel välja öelda, aga oleme töötamas väga mitmete lavaproduktsioonide kallal, järgides Maideni traditsioone ning lootes anda fännidele suurepärase kogemuse, kui nad tulevad seda äärmiselt erilist showd vaatama”, lisas ta.