1. "Deadpool"

Kokku teenis: 783 112 979 dollarit

Deadpooli karakterit tutvustati filmides esmakordselt 2009. aasta lisaosas "X-Men Origins: Wolverine", kus Ryan Reynoldsist oli juba Wade Wilson (Deadpool) saamas, aga kuna stuudio rikkus tegelase niivõrd osavalt ära, siis on seda versiooni juba pikka aega vihatud. Jäädi ootama paremat teostust ja lõpuks see õnnestus 2016. aasta ja nüüd siis juba teist korda ka teise osaga. Muidugi ongi "Deadpooli" puhul tegu fännidele suunatud filmiga, sest keda koomiksimaailm ja superkangelased ei huvita, seda jätab antud linateos tõenäoliselt puutumata.

"Deadpool 2" on praegu kinodes. Loe ka arvustust.

2. "The Matrix Reloaded"

Kokku teenis: 742 128 461 dollarit

"Matrix" oli film, mis muutis maailma: sellel olid jalustrabavad efektid ning sisu, mis oli niivõrd ajast ees, et isegi uued ulmefilmid pole suutnud sama maagiat tabada. Järjed saavutasid samuti suure edu, kuigi kriitikud ei võtnud neid enam nii hästi vastu kui esimest.

3. "See" ("It")

Kokku teenis: 700 381 748 dollarit

"See" ("It") on õudusklassiku Stephen Kingi samanimelisel romaanil põhinev õudusthriller, mis ammutab ainestikku ka 1990. aastal televisiooni jaoks loodud miniseriaalist, mis vastutas praeguse põlvkonna koulrofoobia (klounide hirm) eest. Miniseriaal on jätnud paljudele tugevaid mälestusi kui üks hirmsamaid filme, mis kunagi tehtud, kuid paraku pole selle õudus hästi säilinud ning tänased žanristandardid teevad tollest keskpärase põneviku. Uus "See" film on pikalt oodatud klassika õnnestunu tagasitulek.

4. "Logan"

Kokku teenis: 619 021 436 dollarit

James Mangold, kes lavastas ka Wolverine’i eelmise teose nimega “The Wolverine”, suutis "Logani" jaoks välja kaubelda R hinnangu ning võttis sellest ka viimast. Filmis esitatud tulevik on tume, täis roppuseid, eriliselt vägivaldseid ja veriseid stseene ning terve aeg hõljub taustal fataalne must vari — see peab halvasti lõppema. “Logan” esitleb ennast nagu klassikaline vestern, kus kangelane läheb veel viimasele sõidule, et lahkuda stiilset ja auga. Oleks olnud lihtne lasta Wolverine’il leida lõpp eepilises superkangelase lahingus või avastada uut R hinnangut, et leida mõni loovam lahendus, kuid minnakse hoopis teistsugust teed ning see tõepoolest töötab. Inimlik pool ei kao kusagile ning lihtsad soovid on alles ka kõige jõhkramates mutantides.

5. "Kristuse kannatused" ("The Passion of the Christ")

Kokku teenis: 611 899 420 dollarit

Mel Gibson plaanib "Kristuse kannatustele" juba järge, aga omal ajal oli esimene 3 Oscarile nomineerinud osa nii võimas, et üks naine suri seansi ajal südameinfarkti. Talle võis olla liiast filmi üks kõige olulisemaid stseene - Kristuse ristilöömine. See pole veel kõik - üks Texase noormees tunnistas pärast filmi nägemist üles mõrva.

Mel Gibsoni ehmatavalt verine film Kristuse viimastest päevadest "Kristuse kannatused" ("The Passion of the Christ", 2004) pani proovile nii vaatajad kui filmitegijad. Näiteks tabas abirežissöör Jan Michelini välk lausa kaks korda ning Kristust kehastanud Jim Caviezel sai ühe korra välguga pihta. Mõlemad jäid ellu, kuid filmi temaatika tekitas kohe kuulujutud nagu üritaks keegi või miski võtteid peatada.

Mel Gibson soovis, et niigi aramea, heebrea ja ladina keeles olnud "Kristuse kannatustes" poleks subtiitreid. Gibsoni soov oli toetuda puhtalt filmikeelele ning tema argument seisnes ka selles, et kõik teavad niikuini lugu Kristuse ristilöömisest ja ülestõusmisest.

Õnneks panid produtsendid Gibsoni meelt muutma ning kinodesse jõudis ikkagi subtiitritega versioon. Tegemist on Ameerika produktsiooniga, mis on läbinisti võõrkeelne ning juba see tõik, et publik peab subtiitreid lugema, panid produtsente kahtlema filmi edukuses, kuid kõik lõppes hästi: film kujunes üheks enimteeninud R-reitinguga filmiks USA-s.

6. "Pohmakas 2" ("The Hangover Part II")

Kokku teenis: 586 764 305 dollarit

Teine osa oli isegi vulgaarsem kui esimene. See oli näiteks näitleja Ken Jeongi enda geniaalne idee näidata filmis oma meheaud hetkel, mil Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms), Alan (Zach Galifianakis) ja Doug (Justin Bartha) ärkavad jälle uues linnas ühel hommikul raske pohmakaga üles ja leiavad põrandalt midagi kummalist.

Muidugi ei jõudnud teine osa kinno ka ilma suure meediakajastuseta, sest Mike Tyson ja tema tätoveering astusid üles ka "Pohmaka" filmides, kuid teises osas tõsteti Tysonile spetsiaalselt loodud tätoveering hoopis teise näitleja näole.

2011. aastal kaebas Tysonile loodud tätoveeringu autor S. Victor Whitmill Warner Bros. filmistuudio kohtusse, sest tegu oli kaitstud õiguste rikkumisega. Whitmill disainis tätoveeringu ainult Tysoni jaoks ja filmistuudiol polnud mingit õigust seda lihtsalt niisama kasutada.

7. "Ted"

Kokku teenis: 549 368 315 dollarit

Kui "Family Guy" looja Seth MacFarlane tegi oma lavastajadebüüdi filmiga, kus täiskasvanud mees elab koos elus mängukaruga, siis ei arvanudki sellest keegi väga palju, aga kui selgus, et see on väga roppude naljadega komöödia, siis ei suutnud keegi seda vaatamata jätta.

8. "Ameerika sniper" ("American Sniper")

Kokku teenis: 547 426 372 dollarit

Clint Eastwoodi film põhines elulooraamatul, mis oli tõeline menuk, püsides 18 nädalat New York Timesi menukiedetabelis. Filmiversioonist sai R-reitingut arvestades tõeline kassahitt ning kandideeris ka kuuele Oscarile. Filmi peaosas on Bradley Cooper, kes on Oscarile kandideerinud näitlejatöö eest filmides "Õnneteraapia" ("Silver Linings Playbook") ja "Ameerika afäär" ("American Hustle"), kuid kaasa teevad ka Sienna Miller (HBO "Tüdruk", "Öö seadus"), Jake McDorman, Luke Grimes, Navid Negahban ja Keir O’Donnell.

9. "Terminaator 2: Kohtupäev" ("Terminator 2: Judgment Day")

Kokku teenis: 520 881 154 dollarit

"Terminaator 2" on kõigi aegade suuremaid ja tulusamaid filmifrantsiise. Film teenis neli Oscarit ja kaks BAFTA auhinda eri- ja visuaalsete efektide eest. "Terminaatori" saaga populaarseim osa tõstatab küsimusi tuleviku, saatuse, vaba tahte ja tehnoloogiate kohta.

10. "Reamees Ryani päästmine" ("Saving Private Ryan")

Kokku teenis: 481 840 909 dollarit

Steven Spielbergile parima režisööri auhinna toonud Teise maailmasõja Normandia dessanti kujutanud "Saving Private Ryan" on verine meistriteos, millele jõuab sõjažanrist lähedale ainult Spielbergi ja Tom Hanksi produtseeritud HBO seriaal "Band of Brothers".

11. "Pohmakas" ("The Hangover")

Teenis kokku: 467 483 912 dollarit

Esimene osa kolme osalisest filmiseeriast kujunes oodatult edukaks, sest tegu oli ropu ja vägivaldse komöödiaga. Olgu öeldud, et filmis lõi kaasa ka Bradley Cooper, kes polnud toona sugugi nii tuntud kui nüüd.

12. "300"

Kokku teenis: 456 068 181 dollarit

Olgugi, et "300" on ajalooliselt täiesti vale, siis on see ikkagi Zack Snyderi ("Watchmen", "Man of Steel, "Batman v Superman: Dawn of Justice", "Justice League") üks parimaid filme.

13. "Vaimude väljajaja" ("The Exorcist")

Kokku teenis: 441 306 145 dollarit

William Friedkini klassikaline "Vaimude väljajaja" oli omast ajast nii ees, et film pakub siiani väga hirmutavat kogemust. 1973. aastal teatati, et mitmed inimesed minestasid, oksendasid ja lausa põgenesid kinoisaalist. Hiljem küll tunnistati, et mitmed teated võltsiti, sest need oli osa reklaamist, kuid mõned kinod pakkusid vaatajatele siiski oksekotte.

14. "Beverly Hills võmm" ("Beverly Hill Cop")

Kokku teenis: 316 360 478 dollarit

2020. aastal linastuva "Bad Boys for Life" režissöörid Adil El Arbi ja Bilall Fallah on määratud ka veel töös oleva Eddie Murphy klassikalise märulikomöödia,"Beverly Hills võmm" filmiseeria neljanda osa lavastajateks ja ka see võib kujuneda sama edukaks kui esimene.

15. "Pulmakütid" ("Wedding Crashers")

Kokku teenis: 285 176 741 dollarit

Owen Wilsoni ja Vince Vaughni ropuvõitu komöödia osutus niivõrd edukaks, et taastas stuudiote ja publiku huvi R-reitinguga täiskasvanutele suunatud komöödiate suhtes.