Iluduskuninganna LIIS TAPPO-TREIAL suudaks abikaasale andestada juhusliku bordellikülastuse. Armukesepidamist aga mitte.

#p2v#Liis (32) on tuttav kangelanna enamikule eestlastest. Puhas, süütu, armas. Miss Estonia 1990 ja missis Globe’i esimene kaunitar 2001. Ise mõtleb ta oma tiitlitest üsna harva.
«Kuidagi kaugeks ja väikseks on jäänud need lapsepõlve asjad,» tsiteerib kunagine iluduskuninganna Liis Tappo-Treial nostalgilist raamatukangelast Arno Talit. Praegune, täiskasvanud Liis on abielus teede- ja sideministeeriumi asekantsleri Rene Treialiga (42). Peres kasvab kolm tütart: Kirke (9), Krõõt (5) ja Katariin (2,5).

Aasta tagasi valiti Liis jänkidemaal kogu maailma abielunaiste hulgast kauniduselt teiseks. Ka sellesse tiitlisse suhtub Liis rahulikult, muutnud pole see tema elus midagi. Kui mitte arvestada seda, et Missis Globe’ilt saadud kroon jäi erinevalt Miss Estonia kroonist võitjale mälestuseks ning Liisi lapsed saavad sellega kodus missivalimisi mängida.

Oled sa kunagi tahtnud tõsiselt muutuda?
Olen mänginud filmis ja reklaamides (film on Raimond Valgre elust jutustav «Need vanad armastuskirjad» ja reklaamidest on tuntuimad pesupulbri- ja kosmeetikareklaamid — toim). Aga ma olen neis mänginud suhteliselt samasugust tüüpi, nagu ma ka reaalselt olen — tütarlapselikku ja klassikalist. Muidugi tundub muutumine põnevana, aga ma pole seda kunagi kuigivõrd teinud.#p3#

Näiteks mõnikord välja tantsima minnes?
Tallinnas me mehega praktiliselt väljas ei käi. Kui, siis mõnikord teistes linnades. Vahel olen koos vennaga mõnel peol käinud.

Mida arvad praegusest missindusest?
See on palju igavamaks muutunud. Neli esimest missivalimist olid suured sündmused, neile pühendati palju teleaega ja leheruumi. Missiks valitu esindas lisaks ilule ka puhtust ja ausust. Hiljem hakkasid tekkima skandaalikesed, missivalimistele hakati pöörama vähem tähelepanu. Võib-olla on asi ka selles, et elu on muutunud palju vabamaks ja huvitavamaks, vahetult pärast Eesti iseseisvumist torkasid iludusvõistlused rohkem silma.

Omal ajal käis missivalimistel pruute otsimas terve hulk peal- ja allilma ärimehi. Millised on sinu kogemused kõikvõimalike külgelööjatega?
Carl Danhammer saatis mu ühelt peolt autoga koju. See on kogu külgelöömine, mida missiks valimise tõttu kogenud olen.

Kui sageli kunagised missid omavahel suhtlevad?
Minu teada mitte eriti sageli. Minul ja Helil (Heli Mets, praegu Kraft — toim) on perekondlikul tasandil palju tuttavaid. See tähendab, et me näeme paar korda aastas. Eerika (Eerika Bauer — toim) korraldab Rakveres maakondlikke missi- ja missisevalimisi, olen seal zhüriis olnud. Ja ongi kõik. Ühel moeshow’l olid kõik missid koos, siis oli küll tunne, et oleme päris head tuttavad.

Kas missiks saades kujutasid ette, et kaksteist aastat hiljem oled kolme lapse ema?
Perekond oli mulle tähtis teema küll. Aga konkreetselt kolmest lapsest ma ei mõelnud. See oli Rene mõte, et naisterahval võiks ikka kolm last olla. Kuigi, jah, ega ma ei ole kunagi ka mõelnud, et ma ainult ühega piirduksin.

Neljandast lapsest ei mõtle?
Ikka mõtleme. Aga ma tahaksin järgmisel sügisel tööle minna, nii et lähiaegadel me neljandat last ilmselt ei saa. Usun, et mõni aasta hiljem, siis, kui suuremad lapsed on juba suured, võiks meil olla üks tore pesamuna.

Tööle? Mis alal?
Olen mõelnud turismindusest. Et võiksin töötada kuskil reisifirmas. Paralleelselt tahan minna ka turismiäri õppima.

Kas tööle minnes on tähtis eneseteostus või raha?
Karjäär mind eriti ei huvita. Pole kunagi huvitanud. See, et mul oleks päris oma raha, läheb mulle aga küll korda. Ja see ka, et ma tahaksin rohkem kodust väljas käia. Põhimõtteliselt võiksin juba nüüd tööle minna, aga ma ei raatsi nappi suveaega tööl käimisele kulutada.

Oled korduvalt olnud modell. Kas ja millistel tingimustel poseeriksid Playboyle?
Mind pole sinna kunagi kutsutud. Ju pole selle vääriliseks peetud. Ma olen lühem, kui modellidelt üldjuhul oodatakse — napp 1.70. Aga Playboy… See on ju erootikaajakiri. Ma pole üldse kindel, et ma selle pakkumise vastu võtaksin. Muidugi, kui just paar miljonit pakutaks — paar miljonit krooni kas või —, siis ma vähemalt mõtleksin selle pakkumise peale.

Anu Saagim shokeerib avalikkust väitega, et naised vajavad üha rohkem seksi ja unistavad meesprostituutidest. Kujutad sa end ette bordellist meest tellimas?
Ei. Arvan, et mitte. Ma ei saaks seal pakutavast teenusest seda, mida ma vajan. Seks kuulub tunnete juurde. Enne selleni jõudmist pean partnerisse armuma, tahtma temaga palju koos olla ja olemagi palju koos. Muidu, niisama, pole sellel minu jaoks mõtet.

Kui saaksid teada, et sinu abikaasa külastas lõbumaja, kas andestaksid?
Eks see oleneb sellest ka, miks ja kuidas ta seal käis. Kui purjuspäi ja lihtsalt sattus, siis on üsna kerge andestada. Kui see oli teadlik minek… Noh, eks ma ikka andestaksin.

Kas on midagi, mida sa andeks ei annaks?
Arvan, et armukesepidamine on üks selline asi. See pole sama, mis korra juhuslikult kusagile sattuda. Kui saaksin teada, et minu mees omal vabal valikul ja teadlikult on teisega suhte loonud, siis vist mõtleksin küll nii, et edaspidi katsugu ilma minuta hakkama saada.
Üks asi on veel, mida ma ei suuda mõista. Et kui mees ja naine lähevad lahku, ei hooli mees enam oma lastest ega toeta neid. See lihtsalt ei mahu pähe.

Oled Renega abielus olnud kümme aastat. Mis aitab abi-elul püsida?
Kõigepealt võiks inimest, kellega abiellutakse, niipalju tunda, et tema suhtumisi teada. Siis on lihtsam. Väikseid tülisid pole vaja karta, olmeteemadel vist tülitsevad kõik. Tähtis on teada partneri suhtumist eluks tähtsatesse asjadesse.
Olen omalt poolt püüdnud anda meie suhte õnnestumisse selle panuse, et ma ei nääguta kunagi. Ma pole selline karikatuurne naine, kes püüab meest korralikuks kasvatada ja manitseb teda sokke õigesse kohta panema. Kui sokid on laokil, korjan ma need kokku ja ei õienda.