Skandaal VAHUR KERSNA elukaaslase KADI PEDANIKu poja PRIIT PEDANIKu Rocca al Mare koolist väljaheitmise ümber on tubli tuule tiibadesse saanud.

#p2#Tamjärve-koolina tuntud Rocca al Mare erakooli juhtkond põhjendab abiturient Priit Pedaniku (18) koolist väljaheitmist õppevõlgnevuste ning õpilase vale maailmavaatega.
Ema ja poeg süüdistavad kooli lohakuses ja räpasuses ning viitavad valele õppekavale. Priidu eelmise kooli direktor aga kinnitab, et talle tulevad probleemid sama poisiga üsna tuttavad ette.

Poeg keelas rääkida
«See on sulavale, et minuga on mu poja kehvast õppeedukusest korduvalt räägitud,» teatab teletäht Vahur Kersna elukaaslane, kinnisvaramaakler Kadi Pedanik. «Kaks nädalat enne seda globaalset pauku helistasin Priidu klassijuhatajale Galina Kärnerile, et saada kooli hinnangut poja õppimisele ja käitumisele. Klassijuhataja ütles: ärge muretsege, emakene, teie lapsega on kõik korras. Küsisin igaks juhuks veel käitumise kohta üle ja sain kinnituse, et ühtegi probleemi ei ole. Ja siis helistab sama õpetaja ja annab teada, et tulgu ma järgmisel hommikul kella kaheksaks kooli — õppenõukogu kaalub minu poja väljaheitmist!»

Kui Kadi Pedanik kooli jõudis, kohtus ta Hannes Tamjärvega, kes Kadi sõnul ütles, et kooli
tulles tegi ema poja olukorra palju halvemaks.

Galina Kärner palus kolleeg Karin Laansoo vahendusel Kroonikale edasi öelda, et vestlus Kadi Pedanikuga ei toimunud mitte kaks nädalat enne õppenõukogu, vaid varem, 15. veebruaril. Põhjus, miks ema poja võlgnevustest ei kuulnud, on aga sootuks kentsakas. Karin Laansoo: «Priit oli klassijuhatajal keelanud emale sellest rääkida ja õpetaja otsustas poisile vastu tulla.»

Enne Rocca al Mare kooli õppis Priit Tallinna 21. koolis. Selle direktor Naida Tomingas kinnitab, et lahkhelid Priiduga ei üllata teda mitte üks raas.
«Meilgi olid Priit Pedanikuga väga suured probleemid,» meenutab Tomingas. «See poiss lihtsalt ei saanud õppimisega hakkama. Pea võtaks tal küll, aga ta ei käinud koolis, ema oli alailma õppealajuhataja juurde kutsutud. Kergelt ülbe oli ta ka, aga põhimure oli siiski koolis käimisega. Ta tegeles palju muude asjadega ja uskus, et tal on õigus kehtestada oma reeglid, hoolimata koolikorrast.»

Naida Tomingas meenutab, et kool jättis Priidu suvetööle. Kui poiss suvetööd ära ei suutnud teha, läks Kadi Pedanik haridusministeeriumisse ning vaidlustas tulemuse. «Kirjutasime ka tunnistusele märke, et kümnes klass lõpetatud ministeeriumi vastava otsuse tulemusel,» räägib Tomingas.

#p3v#Kadi Pedanik kinnitab, et pojal oli eelmises koolis probleeme vaid ühe aine õpetajaga ning suvetöö, mille kool hindas «ühega», vääris haridusministeeriumi hinnangul «nelja».

Pedanikud kohtuteel
Abiturient Priit Pedanik lubab õigluse jaluleseadmiseks kohtutee ette võtta ning lisaks makstud õppemaksule koolilt ka sada tuhat krooni valuraha nõuda. «Mulle on vaimselt palju kahju tehtud,» ütleb ta.

Poisi sõnul oli Rocca al Mare koolis palju valupunkte. «Ruumid olid liiga külmad, tualetid koristamata, toidu kvaliteet läks alla, ajalooõpetaja unustas tundi tulla, lubatud ladina keel paigutati õppekavva alles viimasest veerandist ning õppematerjalid, mis pidid olema õppemaksuga tasutud, tuli eraldi välja maksta. Poole aasta pealt muutus hindamissüsteem rangemaks, isegi osadele õpetajatele oli see üllatuseks. Infot selle kohta sai ainult kooli koduleheküljelt, aga internetti pääsemine oli raskendatud.»

Kadi Pedanik on hagi esitamisest rääkides ettevaatlikum ning lubab seda teha vaid siis, kui haridusministeerium talle seadusliku toetuse tagab.