«Ta tuli, ta varastas, ta lahkus,» kõlas Beverly Hillsi kohtu otsus näitleja WINONA RYDERi vargusejuhtumi kohta asekohtuminister Ann Rundle’i suu läbi.

Winona Ryder mõisteti süüdi varguses ja vandalismis, kuid mitte murdvarguses — viimast süüdistust ei õnnestunud tõestada. Kõik algas veidi vähem kui aasta eest, kui Ryder lahkus Beverly Hillsi kaubamajast Saks, kottides 5500 dollari eest rõivaid, sokke, käekotte ja muud kallist kraami. Kuigi Ryder võib kolmeks aastaks kinni minna, ei kavatse süüdistajad talle vanglakaristust nõuda. Karistus määratakse Ryderile 6. detsembril.
Ryder (31) kuulas kohtuotsust üllatunud ilmel. Ta ise ei andnud kuus päeva väldanud kohtuprotsessi jooksul kordagi tunnistusi.

Planeeritud vargus?
«Täpselt nädal tagasi seisin ma siin ja rääkisin teile, et see on lihtne ja tavaline vargusjuhtum. Ta tuli, ta varastas, ta lahkus. Jutul lõpp,» ütles Rundle. Ta esitles plakatit, millel Ryderi nägu oli ümbritsetud jutumullidega, millest igaühes olid kirjas näitlejatari kõikvõimalikud põhjendused.

«Preili Ryder põhjendas oma tegu mitme looga, millest ükski ei vastanud tõele. Fakt on see, et ta tõi kaasa omaenda tööriistad, koti ja, mis kõige tähtsam, plastikaatkoti, mis oli täis pakkimispaberit. Miks peaks keegi Saks Fifth Avenue kaubamajja minema kotitäie pakkimispaberiga? Sellel ei saa olla muud põhjendust kui plaanitav vargus. Seadus ei ütle, et ainult vaesed varastavad. Ma kuulen teid kõiki nüüd küsimas: «Miks peaks Winona Ryder varastama? Tal on raha, ta oleks võinud nende asjade eest maksta.» Inimesed varastavad mitmel põhjusel — ahnuse, kadeduse, kiusu pärast, või lihtsalt sellepärast, et need asjad on seal, kus need on. Preili Ryder varastas närvikõdi pärast. Seadus on seadus, ükskõik, kes sa oled. Kuskil pole öeldud, et kui oled kuulus, on sinu süüdimõistmine vähem tõenäoline.»

Pärast kohtuotsuse teatavakstegemist toimetati Ryder kiiresti tagaukse kaudu minema, kuigi ajakirjanikud jälitasid teda isegi helikopteritega. Hiljem tegi Ryder ühelauselise avalduse, milles tänas peret, sõpru ja kõiki neid, kes teda olid toetanud.

Piilukaamera tunnistus
Ryderi advokaat Mark Geragos keeldus ajakirjanikega suhtlemast. Tema kaitse põhines vandenõuteoorial, mille kohaselt valis kaubamaja personal Ryderi kui kuulsuse oma märklauaks. Süüdistajail oli aga poolteist tundi turvakaameramaterjali, mis rääkis enda eest.

Kõige otsustavama tunnistuse andis Saksi turvamees, kes riietuskabiini uksepilust nägi, kuidas Ryder põlvili maas riietelt ja esemetelt turvaelemente eemaldas ja neid kottidesse toppis. Neli tunnistajat rääkisid ka sellest, et vahistamise järel oli Ryder malbe ja rahulik ning väitis end arvavat, et tema assistent on asjade eest juba maksnud. Hiljem ütles ta, et üks rezhissöör palus tal varastada, et valmistuda eelseisvaks filmitööks, kuid sellist rezhissööri pole leitud.

Ryder on ligi kümme kuud filmitööst eemal olnud. Asjatundjate arvates ei mõjuta süüdimõistmine vähimalgi määral tema karjääri. Vastupidi — nüüd võib tööpakkumiste sadu alles alata.