AIVAR RIISALU on superpopulaarse bändi Meie Mees omanik, liider ja solist. Ta on osanik ühtekokku 15 ettevõttes. Ta peaks ju õnnelik olema? Aga ei ole.

#p2v#Võiks arvata, et lobeda jutuga Riisalu (41) on just selline tüüp, kes on piisavalt pappi kokku kühveldanud, et tegelda nüüd sellega, mis talle tõesti meeldib — rahvale laval tola mängimisega.
Ent selle asemel kohtub Kroonika mehega, kellele enam ei meeldi, mida ta peeglist näeb, ja kes tahaks oma elu kardinaalselt muuta. Meie Mehest on saanud murtud mees. Miks?

Isa murtud süda
Kaks kuud tagasi lõppes Riisalu vaid aasta kestnud kooselu kirjastusärinaise Ly Aunastega (39). «Ta ei suutnud mulle andeks anda, et mul Leilast lahkuminek nii kaua aega võttis,» ohkab Riisalu.

Paar päeva hiljem sai mees uue paugu: Riisalu eelmine elukaaslane Leila Miller (41) viis nende väikese tütre tema teadmata endaga Rootsi. «Seda ma nii ei jäta,» lubab Riisalu.
Irooniline on, et omal ajal pidi Miller kannatama sama valu, mida ta nüüd oma tütre isale valmistab. Kui Miller oma tookordse abikaasa Valdo Randperega 1984. aastal Rootsi põgenes, jäi nende paariaastane tütar Kaisa Eestisse. Vanemad lootsid, et saavad tütre endale järele nõuda, aga Nõukogude riik ei andnud last vanematele välja.
Tookord rääkis Ameerika Hääle kommentaator hääle värisedes, kuidas habras lauljatar Leila Miller piketeerib, roosad tennised jalas, nõudes oma tütart tagasi.
«Eks ma panen ka roosad kummikud jalga ja lähen Draamateatri ette piketeerima,» viskab kibestunud Riisalu mõru nalja.  #p3#

See neetud bänd!
Ühena Alexela tanklateketi omanikest kütuseärimehe tiitli välja teeninud Riisalul pole viimastest aastatest ette näidata suurt ärilist õnnestumist. Ehmatav on tõdemus, et kuigi Riisalule kuulub kümnete miljonite väärtuses kinnisvara, pole võimatu, et suurima jooksva sissetuleku saab ta hetkel bändist.

Sellest hoolimata paneb ansambli Meie Mees mainimine Riisalu peaaegu sisisema. Kindlalt keeldub ta poseerimisest bändi sponsori «Viru Valge» logoga särgis: «See on üldse nonsenss, et mina, kes ma tilkagi viina ei võta, reklaamin «Viru Valget»!»
«See projekt on minu jaoks ammendunud,» räägib Riisalu bändist. «See oli minu võlg enese ees, et ma kunagi lavakasse sisse ei saanud, ja nüüd on see makstud.»
Lisaks süüdistab Riisalu peamiselt bändi oma eraelu kokkuvarisemises. Kõik nädalavahetused kusagil maaklubides esinemas — no milline naine seda taluks? Kui saaks aega tagasi keerata, teeks Riisalu palju asju teisiti. Esmajoones  e i  teeks ta bändi. Teiseks, ta püüaks anda suhtesse rohkem kui ainult raha.
«Aastaid olen mõelnud, et kui teen raha ja kindlustan perele tugeva materiaalse baasi, on kõik OK,» räägib Riisalu. «Nüüd näen, et mu eraelu on olnud täiesti valesti elatud. See ei ole ju normaalne, kolm korda lahku minna!»

Riisalu usub, et kui tema elus oleks algusest peale olnud õige naine, oleks ta praegu teine inimene. «Minu häda on, et naised, keda mina sügavalt armastasin, ei armastanud mind, ja naisele, kes mind armastas, tegin ma väga haiget.»

Tüdinud tola
Aastaid on Riisalu ajakirjanikele olnud tänuväärne objekt: alati lahkelt valmis intervjuud andma, laheda jutuga, kogu aeg midagi teoksil, garneeringuks kõrval lauljatarist elukaaslane Leila Miller.

Täna tunnistab Riisalu, et see oli viga. Pilt, mille meedia tema enda kaasabil temast on loonud, masendab teda. «Kindlasti ei taha ma olla «meie mees». Iga inimene tahab lugupidamist, nii ka mina. Aga mina olen tola!» pihib ta.

Bändikaaslane Emil Oja usub, et nagu neile kõigile, tuli ka Riisalule suure üllatusena Meie Mehe niivõrd suur populaarsus: «Kuulus on raske olla, aga tema puhul lähevad veel kaks rolli vastuollu. Inimesed ei saa enam aru, kes ta parajasti on: ärimees või «meie mees».»
Keegi ei ütle Riisalule küll midagi otse näkku ja tihti tundub talle isegi, et nii mõnigi lugupeetud ärimees tahaks laval «römiseda» sama kompleksivabalt kui tema. Aga kõik võtavad teda ikkagi kui pullivenda ja ootavad ka vastavat käitumist.
Kauaaegne äripartner Heiti Hääl leiab, et muusiku ja ärimehe rollid päris kokku ei käi. Hääl toob välja just asja praktilise külje: «Need on tööd, mida saab teha ainult erinevates vahetustes: kui sa oled öösel kella kahe–kolmeni bändiga laval, ei saa järgmisel hommikul kell üheksa kontoris olla.»

Mees elu ristteel
Riisalu on alati olnud käivitaja, mitte käigushoidja. Nii need 15 firmat erinevatest tegevusvaldkondadest, kütuseterminaalist kirjastamiseni, tekkinud on. Kui asi on käima läinud, ei paku see Riisalule enam huvi ja ta siirdub uusi väljakutseid otsima.
Võib-olla on nüüd saabunud aeg hoopis uuteks väljakutseteks. Kuigi Riisalu lõpetas just järjekordse, sedakorda catering-teenust pakkuva firma käimalükkamise, tunnistab ta, et uuenenud ärimaastikul pole ta suutnud end tugeva mänedzherina tõestada.

«Ju ma pole siis piisavalt hea,» kõlab napp enesekriitiline kommentaar.
Riisalul on suur sõjamasinate kogu, kümme aastat on ta kuulunud Kaitseliitu. Ta võib pikalt pajatada lugusid, kuidas ta oma 40 aastat vana soomusmasinaga NATO õppusel regulaarvägedele «ära tegi». Kuidas tänavusuvisel Erna retkel nende Kaitseliidu Harju maleva rühm Eesti võistkondadest parim oli. Et just saabus ta Austriast, kus nende rühm esindas Eestit meie Erna-retke sarnasel rahvusvahelisel võistlusel.

Esimest korda meie jutuajamise vältel räägib Riisalu vabalt, ei karjata iga hetk «aga seda ei tohi sa küll kirjutada!», ei süüta närviliselt ühe sigareti otsast järgmist.
Nooremleitnant Rene Toomse Kaitseliidu Harju malevast ei ole Riisalust rääkides kiitusega kitsi. Tema sõnul ei käi Riisalu, erinevalt paljudest teistest tuntud inimestest, Kaitseliidus avalikkuse ees kannuseid teenimas, vaid on hingega asja juures.

Marssalikepike paunas
Nooremleitnant Toomsele on muljet avaldanud Riisalu teadlikkus riigikaitsest. «Tundub, et kohati orienteerub ta olulistes asjades isegi paremini kui meie, kes me igapäevaselt sellega tegeleme,» tunnustab Toomse. Ja imetleb Riisalu laialdasi teadmisi sõjaajaloos: #p5v#«Ta võib tuua näiteid teab mis aja lahingutest — nimetada, kes olid väejuhid ning analüüsida, mis vigu nad tegid. Sel mehel on tõsine marssalikepike paunas!»
Kui äritegevus ja bänd on end ammendanud, ehk peaks siis militaarvallas õnne proovima? Riisalu on sellele väga tõsiselt mõelnud. Edasiminemiseks on vaja 180-kraadist pööret ja ega palju valikuvõimalusi ei ole — poliitika või sõjavägi. Viimane on Riisalu tõsine armastus ja valik oleks kerge, kui poleks rahaprobleemi.

«Kui elamine on olemas ja auto, millega sõita, siis iseenda peale pole ju palju vaja, paarikümne tuhandega kuus saab ilusti hakkama,» arvestab Riisalu. Sõjamehele oleks paarkümmend tuhat siiski ainult unistamiseks. Kui tal oleks ettevõte, mis tagaks piisava omanikutulu, läheks Riisalu hommepäev kaitseväkke. Paraku Eestis täna enam hüperkasumeid ei teenita, ja tema tulud lähevad peamiselt pangavõlgade maksmiseks.

Panga ori
«Enamik Eesti rikkaid ja ilusaid on pankade orjad,» sõnab Riisalu kibedalt. «Tänases Eestis on käputäis inimesi, kes võivad elada dividendidest, ja me teame neid kõiki: Aadu Luukas, Hansapanga asutajad ja veel paar tükki.»

Riisalul on üks kord elus õnnestunud teenida niipalju tulu, et riigile tuli maksta üle miljoni tulumaksu. «Oi, kui valus oli seda teha,» muigab ta. See oli aastal 1997, kui Alexelal õnnestus Esoili erastamine.

Riisalu usub, et kui ta kõik maha müüks ja võlad ära maksaks, jääks ikka natukesega plussi. Oleneb, kuidas müüa: kas kiirustades või rahulikult parimat pakkumist oodates. Igatahes esialgu peab kaitseväkke minemist veel kainelt kaaluma.
Kõige parema meelega läheks Riisalu kuhugi palgasõduriks. «Jookseksin Bagdadi peale tormi ega mõtleks oma p…ekukkunud elu üle.» Nagu nädal tagasi Austrias, kui Riisalu sai lõpuks viieks päevaks end oma jamadest välja lülitada, ronis mööda mäekülge üles ja tundis end tõelise NATO liikmena.

Ainus häda, et sõda ei ole kusagil. Tšetšeeniasse ei taha Riisalu minna, sest esiteks ei oskaks ta seal poolt valida, teiseks ei saaks sinna ametlikult palgasõduriks minna. Kuigi kolmas maailmasõda on Riisalu arvamuse kohaselt juba alanud, pole mobilisatsiooni veel välja kuulutatud.

Aivar Riisalu kahe naise vahel

#p6p#Lauljatar Leila Milleriga elas Riisalu koos kaheksa aastat. Milleri ja Riisalu suhet on
kirjeldatud vaat et sajandi armastusloona: 1980-ndate algul tutvusid nad EÜEs, kus Riisalu tegi kõikvõimalikke trikke, et mahehäälse blondiini tähelepanu köita. Ent siis saabus rühma muusik Valdo Randpere ja Riisalu jäi pika ninaga.
Rohkem kui lauljana, on Miller rahva mällu jäänud Nõukogude Liidust põgenemisega. Kord Soomes viibides istusid tema ja Randpere Rootsi sõitvasse laeva ja palusid kuningriigist poliitilist varjupaika. Traagiline oli seejuures, et Eestisse jäi maha nende paariaastane tütar, keda Nõukogude Eesti vanematele välja ei andnud.
Katsumused tütre väljanõudmisel rikkusid Milleri ja Randpere abielu. Kui Miller 1990-ndate algul vaba ja vallalisena kodumaale naasis, ei läinud kaua, kui tema ja Riisalu teed jälle ristusid.

#p7p#Viimastel aastatel on Riisalu olnud seotud kirjastusärinaise Ly Aunastega. 1999. aastal sattus Aunaste õpikukirjastus Avita raskustesse ja Riisalu aitas südamedaamil tekkinud probleemidega toime tulla. Tõsi küll, Avita ja maksuameti kohtutee pole veel lõpuni käidud.
Mõnda aega jagas Riisalu oma aega Milleri ja Aunaste vahel, kes oli oma eelmisest abikaasast Tiit Aunastest (telenäo Maire Aunaste esimene abikaasa) juba lahutatud. Viimase aasta elas Riisalu koos Aunastega, kuni septembri lõpus nende teed lahku läksid.
Patuta pole oma malbest välimusest hoolimata ka Miller: veel Riisaluga kooselu ajal jõudis ajakirjandusse tema ja rockmuusik Sergei Abolõmovi suhe.