PIERCE BROSNANi side James Bondiga on lõplikult katkenud. Sellest hoolimata peab ta end kõige õnnelikumaks meheks maailmas!

Pierce Brosnan (51) tundub olevat inimene, kel on olemas kõik, millest hing unistada oskab. Ta on kuulus — lõppude lõpuks pole maailmas just palju mehi, kes võiksid end James Bondiks nimetada. Tal on raha, millega ta just ei edvista, kuid mis paistab tagasihoidlikul moel välja tema soengust, käekellast ja lihtsast, ent hästiistuvast särgist. Tal on kaunid ja kuulsad filmipartnerid. Ning kõige krooniks ilus ja intelligentne abikaasa — ajakirjanik ja aktivist Keely Shaye Smith.

Kuid elu pole alati roosiline olnud. Aastate jooksul on see šikk, rikas ja andekas mees näinud ka elu pahupoolt. Iirimaa ja Inglismaa vahel üles kasvanud Pierce’i ema pärines töölisklassist, isa aga ei jõudnudki ta tundma õppida. Ta võitles oma näitlejakarjääri eest ja kaotas esimese abikaasa Cassandra vähile. Oma teise abielu pidi ta edasi lükkama, kuna tema poeg sattus samal päeval raskesse autoavariisse. Tänavu suvel jäi vanem poeg Christopher vahele mobiiltelefonivargustega Londoni ööklubidest. Viimastel kuudel on Brosnan pidanud muretsema sellepärast, kas tema Bondi-lepingut pikendatakse või mitte.

Kuid see kõik ei riku Pierce’i tuju. Ta on kolmandat aastat õnnelikus abielus ning väidab, et elu ei saaks olla ilusam. «Tunnen end nagu teismeline,» ütleb ta. «Armunud olla on suurepärane. Nii hea, kui sul on partner, kes sind toetab. Mul on vedanud. Olen rikas mees — mitte rahalises mõttes, vaid sellepärast, et mul on perekond.»

Mis seis valitseb sinu ja James Bondi vahel?

Nii palju, kui mina tean, on Bondiga asi ühel pool. Kuidas see ühele poole sai, ei oska ma öelda. Sellises linnas nagu Hollywood on raske tõde leida. Mina tegin viimase Bondi-filmi, ja vahetult enne promotuurile minekut kutsusid nad mind ka viiendasse. Ütlesin, et olen nõus, ja ise mõtlesin:«Väga hea, ma teen viienda ka, aga see jääb ilmselt viimaseks.»

Ja siis, keset läbirääkimisi, peatus korraga kõik. Mulle helistati ja öeldi, et läbirääkimised on lõppenud. Miks? Kuidas? Ma ei saanudki seda teada. Produtsent ütles vaid, et nad ei tea, kuidas jätkata. Ja ma ütlesin: «Tore on. Head aega.»

Liigub kaks kuulujuttu. Ühe kohaselt otsitakse nooremat meest. Teise järgi ajasid sa oma hinna liiga kõrgeks, küsisid protsenti?

Ma ei küsinud protsenti. Ma küsisin a u s a t töötasu, arvestades, kui palju nad ise teenivad, ja arvestades, kui palju higi, verd ja pisaraid ma sellesse rolli pean panema. Ma kuulsin ka, et olen oma hinna liiga kõrgeks ajanud, aga asi ei olnud rahas. Oli siis asi selles, et nad tahtsid nooremat meest? Väga võimalik. Aga mulle ei öelnud küll keegi: «Head aega. Me võtame noorema mehe.» Broccolid on võimas perekond, neil on filmi üle täielik kontroll ja nad võivad teha, mida tahavad. Mul oli leping nelja filmi peale ja seda ma ka tegin.

Kas see, et oled üle aastate jälle turul saadaval, ei tee sind närviliseks?

Närviliseks just mitte, põnevil olen aga küll. Ükskõik kui üllatunud ja pettunud ja kurb ma selle Bondi-värgi pärast ka ei olnud, sellega kaasnes ka võrratu vabanemistunne. Mul on oma filmikompanii, Bondi-filmidest saadud kuulsus on võimaldanud mul juba teha filme, nagu «Thomas Crowni afäär» ja «Evelyn». Nüüd, kui mul pole enam Bondi-tagalat, pean leidma uusi väljakutseid ja huvitavaid töid. Selles olukorras te mind praegu näetegi.

Sul on abielust Keelyga kaks poega ning sa oled üles kasvatanud ka kolm last abielust Cassandraga. Isana tead sa vist kõike, mida teada annab?

Oo jumal, anna mulle jõudu, nii see tõesti on! See on kõik, mida ma öelda saan. Mul on kaks väikest poissi, viieaastane Dylan ja kolmene Paris. Vanemate lastega olen juba teismeea üle elanud, on olnud nii raskemaid kui ka paremaid päevi. Nende katsumusi on ajakirjanduses dokumenteeritud. Ma suhtlen nendega iga nädal. Tundub, et neil läheb hästi ja nad suudavad end ülal pidada. Charlotte’il sujub hämmastavalt kenasti, tal on perekond. Seanil samuti. Christopher... Ta on alles taastumas… Aga teate ju küll, ühel hetkel tuleb neile öelda: «Mine ja leia oma tee ning tule siis tagasi, kui oled puhas ja hea.» Ma usun, et see juhtub kord.

Mida sa oma uue perega teistmoodi teed?

Seekord loeb kõige rohkem aeg: minevik, olevik, tulevik. Teiste laste kasvamise ajal oli mul karjääri ehitamisega nii kiire, et aega nende jaoks ei jätkunud. Seekord on mul piisavalt edu, kuulsust ja raha. Mul on aega, et neile pühenduda. Sel aastal sain ühele poole kolme filmiga ning see võimaldas mul terve suve vabaks võtta. Ma ei tööta ilmselt kuni kevadeni. Saan neisse investeerida nii palju armastust ja mõistmist, kui vaja.

Kõige võluvam naine, keda tunned?

Keely. Ta inspireerib mind öösel ja hommikul. Tal on minu üle tohutu võlujõud. See, mis ma kinolinal kaunite naistega teen, on puhas fantaasia. Keely on minu tõsielu. Tema kaastunne, tema elujanu ja elurõõm, tema intelligentsus võluvad mind rohkem kui ühegi teise naise oma.