SIGNE POHLAKu advokaat MARE LUST lõi Signe enne kabinetist mitmel korral välja, kuni teda esindama nõustus. Sel lihtsal põhjusel, et paari aasta eest polnud AIVAR POHLAKu abikaasa veel lahutusprotsessiks sisemiselt piisavalt kindel...

Flora jalgpalliimpeeriumi valitseja Aivar Pohlak (42) sõlmis abikaasa Signega kohtuvälise kokkuleppe ühisvara jagamiseks. Paari nädala pärast peaks jõustuma nende abielulahutus. Lahtine on aga, mis saab Pohlakute perevägivalla kriminaaluurimisest.


Üle-eelmise reede pärastlõunal jagati ühes notaribüroos Aivar ja Signe Pohlaku (40) paarikümne aasta pikkuse abielu jooksul soetatud ühisvara. Signe sai osa Aivari kinnistutest ja lubaduse, et mees rahastab tema pooleliolevat

majaehitust.


Esmaspäeval pidi Tallinna linnakohtus toimuma järjekordne istung Pohlakute abielu lahutamiseks ja ühisvara jagamiseks. Kuna pooled jõudsid kohtuvälisele kokkuleppele, ei ilmunud kumbki pool määratud ajaks kohtusse, mistõttu kohtunik kuulutas protsessi lõppenuks. Kuna mingeid vaidlusi abikaasade vahel enam pole, siis lahutatakse nende abielu perekonnaseisuametis.

  Summa suurem kui 2 miljonit


Signe ei soovinud enne lahutuse jõustumist midagi kommenteerida. Ka Aivar Pohlak jättis kasutamata võimaluse küsimustele vastata. Pisut avab kokkuleppe tagamaid Signe Pohlaku advokaat Mare Lust.


«See oli meile päris rahuldav kokkulepe, kõik läks pooleks,» kinnitab advokaat. Varem on ajakirjanduses pakutud, et poole Pohlakute vara väärtus võiks olla umbkaudu paar miljonit. «Seda on ikka rohkem kui kaks miljonit,» on advokaat kindel. «Täpset summat on aga väga raske määrata, kuna osa ühisvaraks olnud kinnistuid asub looduskaitsealal ja müügi korral on riigil eelisostuõigus.»


Kui Signe Pohlak süüdistas eelmisel talvel ajakirjanduses oma abikaasat perevägivallas, arvasid paljud, et naine soovib skandaali abil mehelt rohkem raha välja pressida. «Esiteks pidi see lugu jääma anonüümseks,» kaitseb Lust oma klienti. «Teiseks on inimestel vale arusaam, mis on kelle oma. Pole nii, et kui Aivar need asjad muretses, siis on need tema omad. Aga Signe ju lisaks sellele, et sünnitas ja kasvatas neli last, ka õpetas neid. See on ju fakt, et lapsed koolis ei käinud ja Signe õpetas neid kodus. Signe ei saanud midagi ülearust.»


Kokkuleppeni jõudmiseks kulus kaks aastat. «See ei ole kaua,» hindab Lust. «2003. aastal tuli Signe esimest korda minu juurde, ühisvara jagamise nõude esitasime eelmisel aastal.»

  Signe õpib inimesi usaldama


Enne lõplikku lahkumist mehe juurest kaks aastat tagasi oli Signe üritanud mitu korda ka varem välja kolida. Kuna tal polnud haridust, raha ega elukohta, pöördus ta lõpuks mehe juurde tagasi. «Kõige olulisem on leida endas sisemine kindlus, mida siis tegelikult tahetakse,» õpetab Lust Signega samas olukorras olevaid naisi. «Lõin Signe enne mitu korda oma kabinetist välja, kui teda esindama nõustusin, sest ta polnud siis veel sisemiselt kindel. Ta kartis oma laste pärast, oli seesmiselt väga haige ja haavatud inimene.»


Kuidas Signe praegu lahutusprotsessi ja meediakära keskel toime tuleb?

«Tundub, et ta hakkab sellest asjast üha rohkem välja tulema,» usub advokaadiproua. «Signe on ju elanud üsna eraklikku elu. Ta alles õpib inimesi usaldama.»


Kui lahutusprotsessiga kaasnenud meediakära välja arvata, siis oli Pohlakute lahutus kogenud advokaadi hinnangul üsna tavaline. Tema arvates mõjus Pohlakute skandaal perevägivalla temaatikale hästi: «Pärast seda ilmusid ju tänavatele naiste tugikeskuste reklaamid, ka linnakohtus pandi välja psühholoogide telefoninumbrid.» Mare Lust ei mõista inimesi, kes hakkasid ohvrit süüdistama selles, et ta asja avalikustas.


Signet on süüdistatud ka selles, et ta ei lahkunud varem ja elas nii kaua koos vägivaldse mehega. Lustil on ka sellele põhjendus: «Aga kuidas pool maailma allus Hitlerile, pool maailma Stalinile? Järelikult vägivald on selline, et suudab inimesed endale allutada.»