Ärinaine KADI PEDANIK (43) on pärast neli aastat kestnud kiusamist endise elukaaslase telemees Vahur Kersna poolt otsustanud suu puhtaks rääkida.

«Mina olen tagasihoidlik ja tundmatu kodanik, Vahur on armastatud ja tuntud telemees, kellel on paraku peale paraadnäo ka teine pool. Tänu suurele populaarsusele on tal tekkinud karistamatuse tunne,» ohkab naine.
Kadi tunnistab, et selle intervjuu andmisega kaotab ta tüki eneseväärikusest. Samas soovitas tema advokaat loo avalikustada, kuna vägivalla vastu on parim võidelda selle avalikustamisega meedias.
 
Mis aastal te Vahuriga oma Kadrioru korterisse kolisite?
See oli seitse aastat tagasi ehk siis aastal 2000. Korteri muretsesin oma töökoha kaudu mina, ja enda raha eest. Kinkisin oma rumalusest Vahurile pool korterit. Suvel kolisime ja sügisel tulid välja Vahuri suhted teiste naistega. Me ei jõudnudki oma uues kodus õnnelikud olla, sest kohe algasid skandaalid.

Kes need teised naised Vahuri elus olid?
Tema praegune elukaaslane Liina Lepik ja tollane teine armuke Helen Veebel.
 
Kuidas sa Vahuri armukestest teada said?
Liina Lepik helistas mulle ja ütles, et tal on Vahuriga armusuhe. Liina sõnad olid, et Vahur on talle isa ja õpetaja eest, tema jaoks suur juht. Nad kohtusid, kui Liina asus viieteistaastaselt tööle TOP-raadiosse, kus Vahur oli programmijuht. Juba tol ajal sättis ta end juhuslikult meie Lasnamäe korteri akna alla jalutama. Kui käisin Vahuril õhtuti telemajas järel, lehvis sama seelik maja ukse ees ja põrnitses mind pahuralt. Kui Vahurilt küsisin, kellega tegu, vastas ta: «Ei mina tea, ju on mingi pervert.»
 
Ütlesid, et Liina helistas ja teatas, et tal on Vahuriga suhe. Mis võis olla selle telefonikõne eesmärk?
Ta teatas, et Vahur käib temaga Pirita põõsaste all jalutamas.
 
Mis sina selle peale kostsid?
Kutsusin ta meile. Ütlesin, et saame kokku ja räägime. Ta ütles, et tal on minu ees häbi, et käib minu mehega. Ja ei olnud nõus kohtuma. Küllap oli tema eesmärk mulle lihtsalt teada anda, et ta on olemas.
 
Kuidas Vahur reageeris, kui sa talle teatasid, et Liina helistas?
Ta eitas kõike ja ütles, et Liina kujutab asju ette ja mina kuulen luulusid. Ta eitas kõike kuni kodust välja kolimiseni.
 
Millal ta kodust välja kolis?
1. juunil 2004. 
 
Neli aastat käis Vahur teiste naistega ja sina uskusid teda?
Loomulikult. Kui inimene ise selliseid asju ei tee, siis ta usub ka teist. Armastasin teda niivõrd palju, et ei tahtnud ka muud uskuda. See oligi minu viga.
 
Kas väljakolimine käis pauguga?
Paraku küll… Detailidesse ei tahaks laskuda. Aga eelnevalt oli Kroonikas ilmunud artikkel, et Vahur on kolme heinakuhja vahel. Seal olid esimest korda kõik ta armukesed reas — Helen Veebel, Liina Lepik ja üks heinakuhi olin siis mina, tema elukaaslane, kellega ta oli 15 aastat oma elu jaganud. See kõik tegi mulle väga palju haiget. Ma ei näinud enam mingisugusel kooselul mõtet. Pole ju võimalik elada koos mehega, kes petab sind kahe naisega. See on juba nii vaimsele kui füüsilisele tervisele ohtlik.
 
Kas oli veel midagi, mis lõplikule lahkuminekule sundis?
Valus hoop oli tulla väliskomandeeringust koju ja avastada, et kõik selle aja oli Vahuri armuke Liina elanud meie korteris, maganud meie ühises abieluvoodis, kasutanud meie nõusid ja tundnud end korteris, mida Vahuriga kunagi suure armastusega teineteise jaoks olime sisustanud, nagu omas kodus... Sellised armid jäävad hinge. Kuidas olekski pärast seda minu usaldus Vahuri vastu taastunud? See on ilmvõimatu.
 
Millised kokkulepped teil korteri osas olid?
Juba kooselu alguses, kui kõik oli pilvitu, leppisime kokku, et meie ühine kodu jääb võimaliku lahkumineku korral mahajäetud poolele.
 
Millal Vahur pärast väljakolimist esimest korda korteri vastu huvi ilmutas?
Pool aastat hiljem võttis minuga ühendust tema advokaat Jaak Lindmäe, kes teatas, et Vahur on poolest korterist huvitatud. Olin üllatunud. Sel hetkel mõistsin väga selgelt, et kooselus sõlmitud suulised kokkulepped, nagu meil oli, et korter jääb hüljatud poolele, ei eksisteeri tegelikkuses mitte üks raas. Kinnisvara valdkonnas töötava inimesena oleksin pidanud seda teadma, kuid usaldasin Vahurit pimesi. Nagu välja on tulnud, oli see viga. Olgu minu näide vähemalt teistele õpetuseks — kooselus ei loe suulised kokkulepped, ükskõik kui suur parasjagu ka armastus pole... Ärge kunagi suurest armastusest teisele poolele oma vara jagage!
 
Mida Vahuri advokaat sulle rääkis?
Esmalt rõhus sellele, kui ilusad ajad minul ja Vahuri on olnud. Ja et ma võiksin siiski heaga pool korterit Vahurile anda... See oli huvitav vastuolu, sest Vahur oli mulle rääkinud vaid sellest, kui halvad ajad meil on olnud ja kuidas tal pole minust midagi head meenutada. Minu vestlus advokaadiga jäi lühikeseks.
 
Oled sa ise proovinud Vahuriga ühendust võtta ja korteri teemadel vestelda?
Mul pole olnud vajadust talle ise helistada, sest saan temalt paari kuu tagant kõnesid, mis koosnevad ainult süüdistustest. Ta loeb mulle üles kõik minu 15aastase kooselu nii-öelda patud. Alates sellest, kes mitu kilogrammi tomateid ostis, lõpetades etteheidetega, nagu tema oleks kassitoidu peale rohkem raha kulutanud... Ta ütleb, et ei mõista, kuidas ta üleüldse 15 aastat minuga eluaset jagas. Vahur teab, et see teeb mulle väga haiget, sest meie kooselus oli imeilusaid aegu. Sinu küsimuse võin ma kokku võtta vastusega, et Vahuril on minu jaoks alati nii palju etteheiteid, et me ei jõua kunagi sisulise vestluseni korteri teemadel. Pärast lõputuid tiraade Vahuri poolt olen loobunud temaga rääkimisest, sest see kisub vaid vanad haavad lahti ja tekitab meeletut stressi. Ma lihtsalt enam ei vasta tema kõnedele. Vahur teab mu e-maili, kuhu ta võib mulle asjalikke ettepanekuid saata, kuid sinna pole ridagi laekunud. Ta pole teinud mulle ühtegi kirjalikku pakkumist seoses meie korteri jagamisega. Olen öelnud ka tema advokaadile, et las Vahur kirjutab mulle.
 
Rääkisid, et Vahur on asunud sind ähvardama. Millal see esimest korda juhtus?
Esimest korda võttis minuga 25. mail ühendust meie ühine peretuttav ja Vahuri väga hea sõber, psühholoog Peeter Lasting, kes teadis rääkida, et Vahur on otsustanud minu Kadrioru korteri ukse sisse murda ning kavatseb oma osa müüa Peterburi kandilistele ärimeestele. Küsisin, kas Vahur on hulluks läinud, miks Vahur asja kohtusse ei andnud. Peeter Lasting kostis seepeale, et Vahur on muutunud, ta ei tunne teda enam ära, et teda huvitavad ainult jõumeetodid.
 
Mis oli sinu järgmine samm?
Helistasin seepeale teisele Vahuri heale sõbrale, Stockholmis elavale Jüri Linale. Ta töötab Rootsi kohtus vannutatud tõlgina.
Palusin teda Vahurit mõistusele kutsuda. Jüri helistas mulle tagasi, ütles, et asi on hull, Vahur on väga otsusekindel, tal on kokkulepped venelastega olemas. Tegu olevat vene soost tõsiste tegijatega, kes juba teavad, kuidas minust vabaneda. Ta olla lubanud oma probleemi vene kantpeadele müüa.
 
Ja mis sai edasi?
Pöördusin oma elu ja vara kaitseks politsei poole. Tegin kesklinna politseisse ja keskkriminaalpolitseisse avaldused.
 
Ja siis?
Meid kutsuti koos välja. Vahur käitus ääretult üleolevalt ja teatas, et ta ei kavatse oma otsusest loobuda ja kavatseb minu korterisse sisse tungida moel või teisel. Õnneks on politsei olnud minuga väga lahke ja toetav ning oleme telefoniühenduses. Loodan igati nende abile.
 
Kas Vahur on varem sinu suhtes vägivaldne olnud?
Vahur kargas Faehlmanni ja Vilmsi tänava nurgal mulle kallale. Kohtusime seal juhuslikult, kui olin oma emaga linnast koju jalutamas. Tema sõitis oma telemaja ametimaasturiga meile vastu, pidas auto kinni ja asus minu käsi väänama, et võtta ära minult mu korterivõtmed. Juba siis oli ta otsustanud mul korteri käest ära võtta. Üks võõras kaubaautojuht pidas tema rünnakut nähes masina kinni, tuli vahele ning ütles: «Häbi peaks olema väikest naist selliselt rünnata. Ole mees ja lahenda oma asjad kodus!» 
 
Mis oleks sinu arvates lahendus?
Andku asi tsiviliseeritud kombel kohtusse. Mina olen valmis igat kohtuotsust aktsepteerima, sest see oleks õiglane ja lõplik ning kummalgi poolel ei saaks olla enam etteheiteid. Vahur on tark ja intelligentne mees, kes peaks seda ometi teadma.
 
Vahur väidab, et ta tahab sinult raha, kuid sina ei soovi maksta?
Ta ei ole nende aastatega teinud mulle ühtegi ettepanekut kompromissiks. Ma pole näinud ühtegi Vahuri kirjalikku pakkumist. Me pole kordagi rääkinud temaga korteriosa väljaostust.
 
Miks Vahur sinu arvates kohtusse minna ei soovi?
Ta teab, et kohus mõistab talle vähem raha välja, kui ta loodab seda saavutada väljapressimiste ja ähvardustega.
Olen neli aastat maksnud ühistu-, kütte- ja kõiki korteri säilimiseks vajalikke makseid. Sellepärast Vahur ei soovigi kohtusse minna, kuna siis mõistetakse talt välja kõik kulud, mis mina olen tema eest maksnud. Aga lähiajal peab mingi lahendus tulema, sest ma ei jõua enam elada ähvardustemaailmas.