Meie mees Arubalt DAVE BENTON ei rõõmusta publikut ainult muusikaga vaid tõestab ka, et elu parimad aastad ei lõpe viiekümnega. Sama ei saa aga öelda ta eakaaslase, Aruba naabripoisi Bobby «Boney M» Farelli kohta, kes olevat anoreksiasse hinge heitmas…

Nii hingesoojendavat plaadiesitluskontserti kui Dave Bentoni «Generations vol 2» ei mäletagi. Esmakordselt on Dave’i (57) plaadil ka kaks eesti kultuslaulu: «Suudlus läbi jäätunud klaasi» ja «Suveöö». Esimese on mees ise pannud inglise, teise hispaania keelde.

«Suveöö» oli Bentoni armastust esimesest silmapilgust. Tuleval kevadel saab kümme aastat, kui ta Eestisse tuli. «Kuulsin raadiost «Suveööd» — vau! Mu naine Maris siis seletas, et Arne Oit ja puha…» Aasta tagasi oma linnahalli galakontserdil riskis Benton esitada laulu eesti keeles. «Tundsin, kuidas publik sulas!»

«Suudlust…» kuulis ta hiljem ühel barbeque-peol. «Kes laulab, miks ma pole seda artisti kunagi laval näinud?! Maris siis seletas, et Urmas Alender jäi Estoniale.»

«Suudlust…» oli raskem inglise keelde tõlkida. Võttis viis nädalat. Dave püüdis säilitada lugu. «Ent inglise keeles kulub sama mõtte väljendamiseks hoopis rohkem silpe.» Eesti keel olla kõlalt hispaania keelele lähemal, nii läks «Suveööga» lihtsamalt.

Oidi «Suveöö» latiinohitiks

Linnahallikontserdi DVD saatis Dave ka Aruba raadiojaamadesse. Üks DJ valis sealt välja just tolle arusaamatus keeles loo. Ja siis rahvas helistanud ja nõudnud seda lugu. «Seepeale tõlkisingi hispaania keelde.» Dave’i sisetunne ütleb, et «Suveööst» tuleb Kariibi saarel kõva jõuluhitt. Eesti ühes kaunimas meloodias on euroekspert Olavi Pihlamägi välja kuulnud eurovõidulugu — kui Eesti oleks vaid omal ajal raudse eesriide tagant Eurovisioonile pääsenud. Parem 35 aastat hiljem kui mitte kunagi.

«I want to make it international,» ütleb Dave. Kui Jaak Joala esituses oli «Suveöö» tundepaisuga nõukogude estraad, siis Dave avastas loos tõelise spanish touch’i!

Kui Dave otsis valikusse ka üht sügavat džässipala, soovitas naine Maris: «Mäletad, meile nii väga meeldis see laul filmist «Casablanca».»

Mis südamest tulnud, see hinge poeb. Plaadiesitlusel märkas ka Dave ise nägudelt, kuidas «As Time Goes By» mõjus… «See oli väga ilus!»

Vana lemmik Ines ja uus Iiris

Benton on ringi peale laulnud nii Eesti kirikutele kui ka mõisatele. Ta lemmik on Sangaste. «Ja Mustpeade Majas on midagi kirjeldamatult ligitõmbavat.» Kirikute vahel Dave valida ei oska. «Olgu hiiglaslik Kaarli või väiksemad Toris, Räpinas, Jõelähtmel… Kõik on olnud pilgeni rahvast täis!»

Dave on laulnud duetti mitmete meie laulutüdrukutega: Hanna-Liina, Liisi, Ines… «No kui just valima peab, siis Inesega klapib kõige paremini. Meil on sama lavatunnetus. Ta ei karda esineda ega proovides laule selgeks arutada…»
Nüüd aga lubab Benton suurt tulevikku verinoorele laulutähele. «Iiris, Iiris Vesik!» ütleb ta tumedate silmade särades tüdruklapsenime. «Fantastiline! Nagu Kerli Kõiv!» 16aastane Iiris on end juba «Kahes taktis» kaheksa parema hulka laulnud. «Mulle jäi ta teiste hulgast juba kaks aastat tagasi mu meistriklassis kohe silma.» (Meero Muusik stuudios õpetab Dave laulmist ja ta abikaasa Maris tantsu — toim) «Mis peamine — Iiris on nii normaalne. She doesn’t step out of her shoes.» Eesti keeli — ei põe veel tähehaigust.

Nii et kui Riine Pajusaar (pole eurohelilooja Priidu sugulane — toim) pakkus Dave’ile laulmiseks oma eurolugu, ütles eurokullamees, et pole teisest katsest huvitatud. Ning soovitas hoobilt Iirist. «Olen rõõmuga selles projektis tuutoriks.»

Pärast eurovõitu oli Benton kaks aastat produtsent Laubre «tallis», aga sellest peale ise enda peremees ja valmis laulmise kõrvalt noori produtseerima-manageerima. «Igal juhul Iirise tuleviku olen võtnud südameasjaks. Et ta õige hoo sisse saaks ega läheks kaduma. Ei jääks aastateks kuhugi rahvusvahelistele riiulitele oma plaati ootama nagu Kerli Kõiv.»
Reedel valis žürii «Eurolaul 2008» konkursile esitatud 58 laulu hulgast välja neli, mis pääsevad lõppvõistlusele tellitud kuue kõrvale kümne hulka…

Dave versus Bobby «Boney M» Farrell

Meie mees Arubalt on lõiminud Maarjamaale nii gospelmuusikat kui ka salsatantsu. Pole õigeid jõule Bentoni kirikukontsertideta. Kui läinud detsembris tõi ta kirikud täis Lydia Rahula poistekooriga, siis tänavu jällegi ETV tütarlastekooriga…

Meenub teine tillukese Aruba saare poiss, Saksa diskolegendi Boney M-i machotäht Bobby Farrell. 1970ndate supertäht pidas läinud aastal oma 57. sünnipäeva tööpostil — Tallinna Balti jaamas Kanal 2 aastapäevapeol.

«Kas oled kuulnud, mis Bobbyga nüüd on?! Kuu aega tagasi rääkis Taanis üks Hollandi produtsent, et temaga on lood halvad. Ta on minemas anoreksiaga,» ohkab Dave. «Bobby tahtis säilitada sama keha, Daddy Cooli looki, mis tal oli Boney M tippajal 30 aastat tagasi. Aga kui töötad järjest ega söö, ainult narkots ja alkohol…»

Dave’il on kahju, et tore poiss läks narkootikumide nahka. «Pole lihtne olla tipus, teha raha ja hoida pea selge. Mis kasu on hunnikust rahast, kui ei oska seda kasutada!» Dave on lugenud, et parimatel päevadel teenis Boney M 47 miljonit Saksa marka.

Aasta tagasi ütles Bobby intervjuus Kroonikale: «Tulin siia ilma paljalt, lähen siit samamoodi.»
Dave tänab õnne, et tema ümber on head inimesed ning väikese Eesti meelelahutusturg pole nii metsik kui suures Euroopas.