Saates «Laulud tähtedega» särava ettevõtja ja moeajakirja väljaandja Tiiu Järviste elu on olnud kui seiklusfilm kullapalavikuaegsest Metsikust Läänest. Vene aja lõpul vahendas ta soomlastelt ostetud kaupa ja hangeldas valuutaga. Hiljem aga asutas kuulutustelehe Soov ja müüs selle Eesti Meediale.

Tiiu (46) pakub kohtumispaigaks Reval Cafe Tallinna vanalinnas. Ta seisab Viru ja Vene tänava nurgal, must läikiv nahkmantel seljas ja vinged kandilised mustad prillid ees. Vähesed teavad, et laulusaates esinev daam on tubli tegija Eesti ärimaailmas ja seda oma rahaga, mitte laenatud või mõnelt mehelt päritud.
«Alguses müüsin ma ühe meremehe toodud träni - sukkpükse, kilekotte. Siis tekkisid mul Viru hotellis kliendid. Ma sobisin hästi äripartneriks Soome naisturistidele,» räägib Tiiu. «Ostsin neilt valuutat ja asju ning neil polnud muresid oma turvalisuse pärast. Ma kõndisin otse hotellituppa, sain asjad, maksin ja lahkusin. Mind soovitati edasi oma sõbrannadele, sest olin ju usaldusväärne. Muidugi teadsin ma nägupidi kontora mehi (Tiiu peab silmas hotelli julgeolekut - P.K.) ja väljapressijaid eesotsas suure ninaga tegelasega, keda hüüti Nosiks. Kuid mind ei puututud kordagi. Ma ei töllerdanud hotelli ümbruses ega tülitanud välismaalasi. Mulle lihtsalt helistati Soomest ette, et klient tuleb.»
 
Tegutses riskikullerina
Välismaalased tahtsid rublasid saada ametlikust kursist soodsamalt, sest siis oli mõnusam hotellis prassida. Nii sai Soome tavakodanik tunda end siin rikka ja eduka inimesena.
Hiljem hakkas Tiiu dollarikulleriks. Dollarid olid Tallinnas millegipärast odavamad kui Moskvas.
#end#
«Õhtul lendasin Moskvasse, läksin lennujaama, andsin dollaripaki üle ja sain vastu spordikoti rubladega. Kui Tallinnas kontrolliti, mis kotis, siis ütlesin, et tahan autot osta. Kord tuli tagasi lennata läbi Riia, kuna Tallinna lennujaam oli täis tuisanud. Passisime veidi Riias ja sealt võtsime võhivõõrastega kamba peale takso. Ma ei öelnud kellelegi, et mu suur spordikott on sularaha täis - sel ajal oli ju ka veel Eesti-Läti piiril Nõukogude piirivalve kontroll,» räägib Tiiu.
Ta ei saanud ju seda öelda, muidu poleks ta Tallinnasse jõudnud - viskas koti hooletult Volga pagasnikusse ja läkski sõiduks. Tiiu ei ütle, et see oli kuidagi närviline aeg. Inimesed karastuvad. Muidugi ta teadis, et 200 marka võis tähendada kaheksat aastat kinniistumist, aga sellele ei mõeldud. Bisnis oli adrenaliin.
Siis tulid kuulutusleht Soov, aktsiad ja kinnisvara.
«Kinnisvara ma ei armasta. Mulle ei meeldi selle hooldamisega kaasnevad probleemid,» ütleb Tiiu. «Mind ajab närvi, kui pean mingite torude, valvete ja muude probleemide pärast sebima.
Aktsiatega sain aga kõva kaotuse. Eesti Ekspressi aktsiatega jäi viiest miljonist alles umbes üks miljon krooni, aga ma olen hoidnud positsiooni. Ma usun jätkuvalt, et Hans H. Luik on lihtsalt tugev tegija.»
Tiiu hoiab ka Tallinna Kaubamaja aktsiaid, sest usub selle firma juhtkonna võimetesse. Hiljuti müüs ta maha oma Land Rover Disco ja pani raha uue moeajakirja Mood alla.
Ilmselt oli selles sammus vana armastus meedia vastu ja pealegi ei ole ühel vanalinna tüdrukul autot vaja. Lisaks on tal üks tarkvaraäri, millest lähemalt saab teada veebileheküljel www.screenwerk.eu.
Tiiu ajab kinnisvarabisnist koos Hüvitusfondi kunagise liidri Arle Mölderi ja EBSi rektori Madis Habakuke poja Mart Habakukega.
«Minu jaoks on palgapäev hoopis teise tähendusega kui töötajatel,» tõdeb Tiiu. «Ma pean raha ära andma. Kui inimesed saavad raha palgapäeval, siis ettevõtja annab raha ära. Kuulutuslehte Soov tehes oli küllalt palgapäevi, misjärel ma pidin lastele ütlema, et nüüd toitume mõnda aega makaronidest ja kartulitest. Nad said aru.»
Tiiu nimetab end reinvesteerijaks ehk ettevõtjaks, kes paneb teenitu edasi ärisse. Ta ei ole alati kindel, kas see on õige strateegia, aga see on elustiil.
«Raha ei ole eesmärk. Raha on käibevahend. Ka kaotada tuleb osata,» leiab ta.
 
Noor vene mees võitis südame
Laulusaatesse sattus Tiiu kogemata. Ta lihtsalt ei vaata televiisorit ja seega ei teadnud, mis supi sisse astub:
«Mulle helistati ja ma ütlesin jah. Oleks ma formaati täpsemalt teadnud, oleksin mõelnud kauem, aga ma ei vaata palju televiisorit.» Kui Tiiu esimesest saatest tagasi tuli, siis noorem poeg Ian (15) õpetas: «Ära vaidle kunagi kohtunikega.» Tiiu oli tol õhtul Mihkel Rauale midagi porisenud.
Tiiu on aastaid laulnud Teaduste Akadeemia Naiskooris. Tema elukaaslane Andrei (29) ei öelnud saatesse mineku kohta suurt midagi.
Andreiga kohtus Tiiu ühel vene jõulupeol. «Noormees astus ligi ja ütles, et tahab tutvuda. Me seisime sõbrannaga kahekesi, aga sõbranna mehkeldas oma väljavalituga ja nii me jäime Andreiga vastamisi. Ta võttis mul kätest kinni ja rääkis, et on ammu unistanud minuga tutvumisest, ning kätest enam lahti ei lasknud,» räägib Tiiu.
Tiiu esimene abielu oli tolleks ajaks juba ammu läbi. Esimene laps Eero on tal juba 28aastane.
«Eero isaga käisime ka käsikäes kolm aastat, oodates minu 18. sünnipäeva, ja siis läks süütus ning laps hakkas kõhus kasvama.»
Andrei tegeleb ka äriga, kuid ühist bisnist neil ei ole. Nii on rahulikum.
«Kodus me ei räägi Andreiga kahest asjast: Vene majandusest ja poliitikast. Me oleme kaks korda poliitikast rääkinud ja mõlemal korral läksime tülli. Ükskord oli see pronksiöö ajal ja teine kord Vene-Gruusia sõja ajal,» ütleb Tiiu.
Andrei ja tema suguvõsa on väga hoolivad. Noored olid just käinud mehe ema juures ukraina borši söömas, ja ämm muretses, et Tiiu on nii kõhnaks jäänud. Äi aga helistab aeg-ajalt ja küsib, kas saab aidata.
Ma vaatan ta ausatesse sinistesse silmadesse ja tahan lisada talle tiitli laulusalmist Tiiu talutütrekene, kaske, kaske... Ta näib rõõmsameelne ja muretu, teisalt võib aimata, et ärileedil on raudteravad hambad...