Endine Tallinna börsi tegevdirektor Gert Tiivas jagab ennast Eesti ja Rootsi vahel. Kodumaal on tal tütar ja lapseootel naine, mere taga aga tulus töökoht.

Gert (37) kolis kuus aastat tagasi oma tööga Rootsi, nagu paljud teisedki Tallinna finantssektori inimesed, ja toimetab nüüd Kungsgatanil Stockholmis. Tema graafik ei erine eriti Soomes tööl käivate ehitajate omast — esmaspäeval sinna ja nädalalõpuks tagasi —, aga haare on investeerimisfirma East Capital Explorer juhatuse esimehena töötaval Tiivasel märksa globaalsem.

Kellega sa lapse saad?
Ikka oma abikaasaga. Selles suhtes ma ei hajuta riske. Kõik munad on ühes korvis.

Kas pereelus saab riske hajutada?
Tuleb rohkem pingutada, nii saabki. See riskide hajutamise jutt on muidugi naljajutt. Tuleb ikka kvaliteedile rõhuda.

Kas isapuhkuse ka võtad?
Hea küsimus. Rootsis on see kuum teema. Vahel on tunne, et pooled Rootsi meestest on isapuhkusel, aga Eestis on see pigem erandlik. Eks ma proovin oma perele rohkem aega võtta.

Kuidas su elu on korraldatud?
Ma olen kuus aastat kahe riigi vahet pendeldanud. Pere on Eestis. Esmaspäeval sõidan Rootsi tööle ja neljapäeva õhtul tahaks Tallinna tagasi sõita. Rendin Stockholmi kesklinnas korterit, mis asub meie Kungsgatanil olevast kontorist viie minuti kaugusel. Kuningaloss paistab aknast. Ma ei ole end väga põhjalikult sisse seadnud.
{poolik}

Kui palju tegijaid Eesti finantssektorist kriisi ajal Rootsi kolis?
Väga palju. Paarkümmend pankurit on tänaseks Rootsi kolinud ja mitukümmend finantssektori inimest on iga nädal regulaarselt lendamas Tallinna ja Stockholmi vahet. Pangad võiks Estonian Airi üle võtta ja teha sellest oma sisevedude firma.

Kus sa töötad?
East Capital Explorer on minu põhiline armastus hetkel. See on firma, mille tegime kolm aastat tagasi ja noteerisime selle ka börsil. Olen seal üks väikeaktsionär kümne tuhande teise aktsionäri kõrval.

Meil töötab 150 inimest, investeeringute alal toimetab neist 25. Enamik inimesi, kellega kokku puutun, on väga rahvusvahelised, laia silmaringi ja avara maailmapildiga. Nad on oma karjääri jooksul erinevates suurlinnades töötanud.

Milline on su Stockholmi argipäev?
Ma ei istu kontoris. Reisin suhteliselt palju. Tavaliselt olen Stockholmis paar päeva nädalas. Eile näiteks tulin Šveitsist investorite juurest. Ma ei osale tegevjuhtimises, aga nõukogus, kõrgemas juhtkonnas olen sees.

Meie suurinvestorite geograafia on lai — 50% skandinaavlased, 10–15% London, 10–15% New York, ja siis veel natuke eksootikat, nagu Abu Dhabi, Hong Kong.

Kas palk on hea?
Alati võiks parem olla, aga nälga ei tunne.

Mis autoga sõidad?
Olen korralik rootslane ja sõidan mõni aasta vana Volvoga, aga see on Eestis. Rootsis sõidan rongiga. Ma ei ole autole väga palju tähelepanu pööranud.

Mida sa abikaasale jõuludeks kingid?
Nii keeruline küsimus. Ma ei tea kunagi selliseid asju. See on minu nõrk külg. Me üritame kinkida üksteisele kogemusi ja muljeid, nagu seda pakub näiteks reisimine. Eelmisel aastavahetusel käisime Hong Kongis ja Malaisias.

Kas sa pole mõelnud villa ja purjejahi ostmisele või rootslaseks hakkamisele?
See ei ole niisama lihtne. See eeldab rootsi keele õppimist. Rootslased hoiavad endasuguseid. Me võtsime tööle ühe ameeriklase, kes üritas Stockholmis korterit rentida. Polnud üldse harvad juhud, kui ta saadeti ukse tagant minema, sest ta ei ole rootslane. Ometi, ta oli ameeriklane, mitte eestlane, bulgaarlane, aafriklane või lihtsalt mingi kahtlane vant. Neid näited võib palju tuua. Ma ei taha kritiseerida rootslasi, vaid ütlen, et enese Rootsiga lähemalt sidumine eeldab mingeid asju, millest esimeste hulgas on keele omandamine. Aga mis mul viga siin Eestis elada!

Stockholm ise on superlinn. Kohe on näha, et seal pole aastasadu sõdu peetud ja inimesed on oma asju osavalt korraldanud. Seal on mugav liigelda lapsevankriga või ratastoolis, seal tuldi ka väga osavalt välja majanduskriisist. Kui muu maailm kukkus, siis Rootsi ujus vastuvoolu. Seal peatus kinnisvarahindade tõus vaid kaheks kvartaliks.

Tiivase tööandja
East Capital Exploreril on aktsiaosalused 25 Ida-Euroopa riigis. Osaluste suurused sõltuvad. Kui tegemist on kommertskinnisvaraga, siis omatakse 100% ettevõttest. Tavaline osalus on 10–20%, sest ollakse finantsinvestorid, mitte strateegilised investorid. East Capital Explorer ei juhi ettevõtteid ise, vaid siseneb ettevõtetesse, kus on hea juhtkond ja suurepärane arenguperspektiiv.

Paar nädalat tagasi osteti Makedoonias pank. Pangad on seal samas seisus kui Eesti omad kakskümmend aastat tagasi. Osaluse eest Komercijalna Banka AD Skopjes maksti 12 miljonit eurot. Septembri alguses paigutati Gruusias jaekaubandusketti Populi 3,7 miljonit eurot. Gruusia sai pihta nii finantskriisis kui ka 2008. aasta augustis toimunud sõjas. Tavalise välisinvestori jaoks on see no fly zone, aga Tiivase firmale on see võimalus end headesse firmadesse mõistlike hindadega sisse osta.