Amy Winehouse lahkus siit ilmast 27aastasena. Täpselt sama vanuseni elasid paljud tema iidolid – Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison.

Amy leiti tema Põhja-Londoni korterist elutuna eelmise laupäeva pärastlõunal. Kiirabi tunnistas lauljatari surnuks. «Uimasti üledoosi» nimetati mitteametlikult surma põhjuseks juba enne lahkamist. Enne surma oli ta ostnud ecstasy't, kokaiini ja ketamiini. Pealtnägijate sõnul oli ta ka alkoholijoobes.

Probleemidest hoolimata jättis Amy endast maha võimsa pärandi. Tema sõiduvees sündinud lauljatarid – Adele, Duffy, Jessie J – naudivad populaarsust terves maailmas.

Amy sündis 1983. aastal taksojuht Mitchi ja apteeker Janise teise lapsena. Tema vanemad lahutasid, kui ta oli üheksa-aastane ning ta jäi koos vanema venna Alexiga elama ema juurde Põhja-Londonisse, mitte kaugele Priory võõrutuskliinikust, mida ta külastas paar kuud enne surma.

«Ta on alati olnud väga isepäine,» rääkis isa Mitch 2007. aastal. «Mitte halvasti käituv, aga... lihtsalt teistsugune.»

{poolik}

Talent ja häving

Amy anne, aga ka ennasthävitav iseloom lõid välja juba lapsepõlves. Varases teismeeas visati ta ninarõnga pärast välja mainekast Sylvia Youngi teatrikoolist.

Amy jätkas õpinguid Brit Schoolis ning tema ebamaiselt sügav ja kähe, ent ka õrn ja värske hääl tõi talle peagi lepingu Simon Fulleri mänedžerkompaniiga. Peagi sõlmis Amy lepingu plaadifirmaga Island Records.

2003. aastal ilmus tema esimene album Frank, mis pälvis kriitikute juubeldused, kuid mida Amy peagi kritiseerima hakkas, öeldes, et teda ennast on selle albumi taga vaid kaheksakümmend protsenti. Samal aastal algas meelelahutusäri üks destruktiivsemaid suhteid – Amy tutvus Londoni baaris Blake Fielder-Civiliga, tätoveeris tema nime oma südame kohale ning veetis tema kõrval kolm aastat narko- ja alkouimas. 2006. aastal, kui tema kurikuulus herilasepesasoeng oli saavutanud oma maksimumsuuruse, ilmus tema läbimurdealbum Back to Black, mis tegi temast rahvusvahelise staari. Kui Back to Black 2007. aastal ka Ameerikas ilmus, pärjati seda viie Grammy'ga. Aasta lauluks kuulutati Rehab.

«Ma käisin võõrutusravil, aga ma olin seal vaid 15 minutit,» rääkis Amy ajalehele The Sun. «Ma ütlesin tere ja selgitasin, et ma joon, sest ma olen armunud, aga ma rikkusin selle suhte ära. Ja siis ma kõndisin minema.»

Ingel ja saatan

Amy kurikuulsust aitasid kinnistada võimas herilasepesa tema peas, süsimustad kassisilmad, tätoveeringud ja terav keel. Kord ütles ta lauljatar Dido muusika kohta: «See on taustamuusika – surma taustamuusika.» Kylie Minogue ei olnud aga tema arvates üldsegi laulja, vaid «poni».

Peagi hakkas Amy eraelu ta paljutõotavat karjääri varjutama. Amy tunnistas, et kannatab toitumishäirete ja maniakaal-depressiivse häire all, kuid keeldub ravimitest. Tema ebaloomulikult kõhnale kehale ilmusid süstimisjäljed ja sinikad. Joomingud ja narkoorgiad sagenesid. Kuigi Amy väitis, et ta töötab uue materjali kallal, väsisid fännid ootamast. Ta promootorid tegid, mis suutsid, et tema tempe ajakirjanduse eest varjata. Kui ühes tabloidis ilmus videoklipp, mis näitas Amy't crack-kokaiini suitsetamas, alustas politsei juurdlust, kuid süüdistuse esitamiseni ei jõutud.

«Ma olen muusik, mitte modell,» räägib Amy oma 2007. aasta kontserdi DVD-l I Told You I Was Trouble. «Mida ebakindlamalt ma ennast tunnen, seda rohkem ma joon. Mida ebakindlam ma olen, seda suurem peab olema mu soeng.»

Tappev abielu

Samal aastal läksid Amy ja Blake lahku, kuid taasühinesid peagi, et abielluda Miamis. «Ma tean, et olen andekas, kuid ma ei sündinud siia ilma, et laulda,» teatas Amy. «Ma sündisin, et olla abikaasa ja ema ning hoolitseda oma perekonna eest.»

Abielu Blake'iga tõi kaasa rohkelt ärajäänud kontserte ning haiglavisiite. Päeval, kui ta sai teada, et on võitnud kolm MTV videoauhinda, toimetati ta haiglasse «üleväsimuse» diagnoosiga. «Ma tõesti arvasin, et nüüd ma lähen,» rääkis ta. «Blake päästis mu elu.»

Mõni aeg hiljem ilmusid ajalehtedes pildid tema veristest balletisussidest. Amy väitis, et Blake ei ole temaga vägivallatsenud. «Ma lõikusin ennast, kui ta leidis mind meie toast tarvitamas narkootikume koos ühe prostituudiga. Ta ütles täiesti õigustatult, et ma pole tema jaoks piisavalt hea. Ma kaotasin enesevalitsuse,» rääkis ta.

Aasta lõpus arreteeriti Blake ning mõisteti süüdi baarmani peksmises ning talle altkäemaksu pakkumises vaikimise eest. Paar lahutas 2009. aastal.

Pärast lahutust rääkis Blake, kuidas ta arvas kord, et Amy on pärast kolmepäevast narkootikumide tarvitamist tema käte vahel ära surnud. Amy'l tekkisid krambid ja ta lakkas hingamast.

«Tal tekkisid voodis krambid,» rääkis Blake. «Ta libises põrandale, enne kui ma midagi teha jõudsin. Ta hakkas uuesti värisema, ja siis algas tal täiemahuline epileptiline krambihoog. Ma sattusin paanikasse. Ma ei teadnud, kuidas teda aidata. Olin ise ka uimastitest segi - ma nutsin ja hüüdsin: «Amy!»»

Blake pani Amy selili ja tõmbas tema keele suust välja, et ta endale keelde hammustada ei saaks. «Ma põlvitasin tema kohal, kui ta krampides väänles. Ja siis ta korraga taltus ja lõpetas hingamise. See oli kõige hirmsam asi, mida ma olen näinud. Olin kindel, et ta sureb otse mu silme all. Ma ei teadnud, mida teha, et teda päästa. Ma tõmbasin ta enda vastu - ja arvasin, et ta sureb mu käte vahel. Kuidagimoodi õnnestus mul ta suu avada ja temasse hingata. Alguses ei juhtunud midagi. Ma tegin seda uuesti. Ma otsisin ta pulssi, sest mulle tundus, et ta süda on seiskunud. Siis ta liigutas end ja ta rind tõusis. Ma nutsin ja paanitsesin edasi, aga tundsin suurt kergendust, et ta on elus.»

Halvad ended

2008. ja 2010. aastal viibis Amy haiglas kodus minestamise tõttu. Isa Mitch väitis, et Amy põeb kopsuemfüseemi, kuid lauljatari esindaja lükkas selle väite hiljem ümber – tal olevat vaid «varased sümptomid, mis võivad viia emfüseemini».

2008. aastal esines Amy Hyde Parkis Nelson Mandela 90. sünnipäeva kontserdil ja järgmisel päeval Glastonbury festivalil. Viimati oli ta ravil tänavu mais, pärast seda, kui ta oma comebacki turnee raames ebakainena serblaste ette kontserti andma ilmus. Turnee katkestati.

Põhjalik ravi Priory kliinikus oleks võinud Amy uuesti jalgele tõsta. Paraku sai Amy'l ravist nädalaga villand.

2008. aastal rääkis Amy ema Janis, et teda ei üllataks, kui tütar noorelt sureks. «Olen kaua aega teadnud, et mu tütrel on probleeme. Kuid nähes seda teleekraanil, jõuab tõde eriti valusalt kohale. Ma mõistan, et mu tütar võib aastaga surnud olla. Me vaatame pealt, kuidas ta ennast aeglaselt tapab. Ma olen juba leppinud tema surmaga. Ma olen südame kõvaks teinud ja küsinud temalt, kuhu ta tahab lasta end matta, millisesse surnuaeda. Sest narkootikumid tapavad ta, kui ta seda teed jätkab.»

Möödunud oktoobris küsiti Amy'lt Harper's Bazaari intervjuus, kas ta on õnnelik. «Ma ei tea, mida te silmas peate,» lausus Amy. «Mul on väga kena poiss-sõber. Ta on minu vastu väga hea.» (Amy viimaseks kallimaks jäi režissöör Reg Traviss).

Ka täitumata ambitsioone ei olnud Amy'l enam. «Kui ma homme sureksin, sureksin õnnelikuna,» ütles ta.

Märtsis ütles Traviss: «Oleme nüüd aasta koos olnud ja me oleme väga õnnelikud. Amy'l läheb hästi, temaga on kõik korras. Ta on terve ja õnnelik.»

Millegipärast tundub, et see oli vaid õnnetult armunud inimese soovmõtlemine...