Värskes Kroonikas: «Maailm ei ole täna enam see, mis ta oli eile. Ka meie ei ole homme need, kes olime täna,» võiks parafraseerida tsitaati eestlaste armastatud seiklusfilmist «Viimne reliikvia». Soome tootjafirma Lucy Loves Stories tellis julgeolekuekspert Eerik-Niiles Krossilt ja produtsent Ken Saanilt dokumentaalfilmi, et seletada lahti hübriidsõja võtted, mida Venemaa kasutab lähimate sihtriikide suhtes. 

Krossi ja Saani koostöös sündiski hübriidsõda mõtestav dokumentaalsari Kanal 2-le, kuid soomlased soovivad, et Kross astuks ka ise ekraanile ning oma näo ja nimega selgitaks soomlastele, mida see hübriidsõda endast kujutab.

«Päris selge on see, et kahuritega seda sõda ei peeta,» seletab Kross Kroonikale. «Moodne sõda nõuab moodsaid võtteid, ning minu roll on koostöös erinevate ekspertidega näidata, milliseid mittekonventsionaalseid meetodeid Vene agressor lähiriikide julgeoleku destabiliseerimiseks kasutab. Hübriidsõda seisneb desinformatsioonis, sotsiaalmeedia manipulatsioonides, propagandas, alustades Vene televisioonist ja lõpetades igasugu Interneti-kommentaatorite tegevusega. Kindlasti kuulub siia alla ka äärmuslaste rahastus ning sisepoliitikasse sekkumine.»

Kross intervjueerib Vene agressiooni võtteid tunda saanud riikide – Ukraina, Gruusia, Moldova, Leedu, Eesti, Soome ja Läti – asjatundjaid, otsib seal ilminguid hübriidsõjast ja tõmbab paralleele.

Moskvasse kumbki mees dokfilmi tegemiseks ei lähe. «Need, kes hübriidsõja seljatagusega Moskvas tegelevad, sellest ei räägi ja need, kes võiksid rääkida – see ei tule nende tervisele kasuks. Pigem on mõttekas rääkida nendega, kes on Venemaal töötanud, näiteks infosõja parim asjatundja Peter Pomerantsev, kes elab täna Londonis ja kellele me sinna külla läheme,» sõnab Kross. 

Praegu käib Eesti Meelelahutusauhindade hääletus, oma sõna saad sekka öelda lehel meelelahutusauhinnad.kroonika.ee. Ära jäta võimalust kasutamast!

Jaga
Kommentaarid