Värskes Kroonikas: Tartu Ülikooli Kliinikumist Ida-Tallinna Keskhaigla Magdaleena üksuse amputatsioonijärgse taastusravi osakonda üle viidud Edgar Savisaar taastub üksikpalatis, mille kõrvalruum on spetsiaalselt meerile kohandatud taastustoaks. 

Savisaar harjutab end seal usinalt vormi, ja teeb seda väidetavalt turvameeste kaitse all – et soovimatut tähelepanu eemal hoida.

«Ta on üheinimesepalatis ja kõrval olev ruum on mugandatud taastustoaks. Talle on sinna sätitud võimlemislauad ja vajalikud asjad,» kirjeldab üks asjaga kursis olev isik. «Minu teada on tal seal ka inimesed valvamas, et keegi teda ei tülitaks. Turvamehed vist, kuid ma pole kindel.»

Muid eeliseid Savisaarel teiste patsientide ees polevat. Üks erisoov, mis ka täideti, meeril siiski oli. Alates märtsi keskpaigast magedavõitu haiglatoidu peal elanud Savisaarel tekkis kord nii suur isu kala järele, et eritellimusel toimetati tema palatisse soolased võileivad.

Amputatsioonijärgse taastusravi osakonna juhataja Anti Pigul patsiendi raviplaani ja taastumise, sealhulgas võimaliku ihukaitse kohta eetilistel põhjustel infot ei anna. Ent kui kiirelt amputeeritud jäse tavaliselt proteesi saab? «Oleneb, mis põhjusel amputatsioon toimunud on,» vastab Pigul. «Avarii järel tavaliselt nelja nädala, haiguse järel kahe kuu pärast.»

Kroonikale teadaolevalt on Savisaarele jalaprotees juba valmiski. Proteesimeister Madis Põri, kes ise 2012. aastal Afganistas patrullreidi käigus mõlemad jalad kaotas, on Edgarile valmis teinud uue jäseme ning harjumine sellega juba käib.

Tallinna linnapea sattus märtsis Tartu Ülikooli Kliinikumi, kus tal tuli jalg amputeerida, kui selgus, et tal on jalavigastustest tingitud streptokokknakkus ning toksilise šoki sündroom...

Mai viimasel päeval tähistab Edgar Savisaar oma 65. sünnipäeva – loodetavasti saab linnapea seda teha juba oma kodus ja lähedaste seltsis. Jõudsat paranemist! 

Praegu käib Eesti Meelelahutusauhindade hääletus, oma sõna saad sekka öelda lehel meelelahutusauhinnad.kroonika.ee. Ära jäta võimalust kasutamast!

Jaga
Kommentaarid