Juunis lõpus läksid JJ-Street tantsukooli treenerid ja eestvedaja Ameerika Ühendriikidesse eesmärgiga kogeda tõelist tänavakultuuri melu ning panna proovile enda oskused ja teadmised paaril kohalikul tantsuvõistlusel.

Reisi algataja Joel Juht on New Yorgis juba varasemalt käinud ning soovis varem nähtut ka teiste tublide treeneritega jagada. Reisiseltskonna sõnul oli kogetu ja nähtu kõike seda, millest Joel jutustas, ja enamgi veel, kui üldse oodati. Tänu JJ-Street tantsukoolile said treenerid oma ühe unistustest reaalsuseks teha.

Kui Eestis on tänavakultuur noorte seas populaarne moejoonena, siis reisil olnute sõnul oli huvitav näha seda kultuuri linnas, kus elanike jaoks on tänavatants, rnb/hip-hop muusika ja muu selle kultuuriga seonduv sama, mis eestlaste jaoks on rahvatants. Reisiseltskonna jaoks oli väga huvitav suhelda inimestega, kellele see on loomulik elustiil. Vahetust suhtlemisest inimestega, kes on selle kultuuri üks osa, õppisid JJ-Street treenerid tohutult palju ja saadi kinnitust oma treeneri Joel Juhti sõnadele, mida ta tantsumaastikust ja tänavakultuurist aastaid on rääkinud. Samuti oli hämmastav näha, kui palju on seal andekaid noori. Andekusest rääkides pole jutuks mitte see, et keegi oskab hästi tantsida või laulda, vaid reaalsed oskused, mis on nii hämmastavad, et sa mõtled — mis võlutrikiga nüüd tegu oli?

 

Nähti ära ka pahupool

Muidugi oli selle huvitava ja rõõmsa kogemuse kõrval ka palju reaalsuse tajumise hetki. Satuti kohtadesse nagu Bronx, kus valgenahalised ja välismaalased kõige oodatumad polnud. Kui näiteks Eestis saab käia ringi oma lemmikuks saanud fresh'ide riiete ja ehetega ning hinnalise tehnikaga, siis Bronxis see soovituslik ei ole, kui just millestki väga ilma ei taheta jääda. Samuti olid sellel seisukohal poed — näiteks kartusest kaubast ilma jäämise ees ei lastud inimesi poodi kottidega. Väga palju turvatunnet see ei tekita, kui päevavalgel algab keset autoteed kaklus, kus sähvatavad noad ja minutite jooksul on kohal politsei kaklust peatamas. JJ-Street tantsukooli treenerid liikusid tänavatel alati kambas, eriti kui võistlustelt ja koolitustelt tuldi hilja, seda lihtsalt ohutuse mõttes. Mõistagi on jutt vaid ühe piirkonna olukorrast, mida ei maksa laiendada kogu USA-le, seega lennukist väljudes pole sugugi vaja kiiruga ehted eemaldada.

Reisil olles said eestlased ka kinnitust sellele, et Eesti ei olegi nii väike ja tundmatu riik ning meie tegevusega ollakse kursis ka teisel pool maakera. Inimestega suheldes said tantsugrupi liikmed teada, kui palju JJ-Streetist teadlikud ollakse. Kõige enam teati tänavakultuurifestivalist JJ-Street Baltic Session, tantsulaagrist Camp of Hip-Hop ja JJ-Streetist kui organisatsioonist. Reisiseltskonna sõnul olid enamik kohalikud tantsijad teadlikud nendest üritustest, eelkõige nende ürituste kvaliteedi ja suursugususe pärast.

Eesti tantsijad lõid ka võistlustel kaasa

Reisist on noortel väga palju eredaid mälestusi ning kõigi arvates peab iga tänavakultuurist lugu pidav inimene Ameerikas ise ära käima, et näha, kust see kõik alanud on. Üks huvitav ja veidi ka naljakas hetk oli näiteks see, kui käidi vaatamas Vogue Balli üritust. Vogue on väga naiselik stiil, kuid selle loojateks on olnud mehed. Eesti tantsijad nägid oma silmaga, kuidas kõnealuse tantsustiili võistlused reaalsuses välja näevad ja millise energiaga sealsed tantsijad liikusid — seda oli väga huvitav ja uudne näha. Muidugi olid huvitavad ka kohalike tantsijate käitumismaneerid, millega meie eestlased harjunud ei ole ja selleks, et seda mõista, tuleb olla tolerantne.
Reisi üheks oluliseks eesmärgiks oli osaleda mainekal ja tuntud tantsuvõistlused Ladies of Hip-Hop. JJ-Streeti tiimil tuli tõdeda, et Eesti tantsijad ei jäänud tantsulise oskuse poolest kohalike sugugi alla. Nimelt jõudis JJ-Street Crew liige Ita puusepp House tantsustiili finaali ja Kerttu Luik Hip-Hop kategoorias 8 parima hulka. Tulemustega jäädi väga rahule ning ka kohalikud olid üllatunud, et Eestis nii tugev tantsutase on. Kindlasti viidi Eesti sellega kindlamalt maailma tänavatantsukaardile.

Joel Juht arendas end poksis

Kui JJ-Street treenerid tegelesid eelkõige tantsulise arenguga, siis samal ajal arendas tantsukooli looja ja eestvedaja Joel Juht ennast ka muudel aladel, liitudes Gleasoni poksiklubi treeningutega. Tegemist on poksiklubiga, kust on välja kasvanud mitmed tipptegijad ja tuntud sportlased nagu Muhammed Ali ja Mike Tyson. Kindlasti oli see kogemus asendamatu ning huvitav.

Reisilt saadi palju kasulikku informatsiooni ja teadmisi nii tänavakultuuri kui ka paljude muude põnevate elustiilide osas. JJ-Street tantsukooli treenerite sõnul oli reisi parim osa see, et nendega oli kaasas ka nende endi mentor Joel Juht, kes kogu reisi vältel jagas palju õpetusi ning häid kogemusi, mis seadsid noortel treeneritel paika uued ja senistest suuremad eesmärgid. Tagasi tuldi värske energia ja kõrgete sihtidega, Eesti on taas tantsumaastikul edukalt esindatud ning kinnitus õigesuunalisele tegutsemisele saadud!

Usaldus kui suur väärtus

Joel Juht lisab, et tantsugrupi tüdrukud oli tublid, kuna pidasid hästi vastu neile tundmatus sotsiaalses keskkonnas, kuhu nad poleks ehk ilma selle õpetliku reisita kunagi sattunud. Seejuures aga said nad ära tunnetada selle olustiku, milles alustasid tänavatantsukultuuri legendid, mehed, kes tegelevad sellega tänaseni ja keda võis nüüdki tegutsemas näha.

Treeneri hinnaNgul mõistsid neiud nüüd paremini, kui raske on saada õiget infot selle kohta, millega nad tegelevad. Nad pole kasvanud sellises raskes keskkonnas, mis annab karmi elukooli — mustanahaliste seas alguse saanud tänavakultuuris kehtivad gängi põhimõtted ehk siis kui oled out, siis oled out ja kui oled in, siis ka oled in. Oluline on teada ka seda, et kui afro- ja latiinokogukonnas tekkis tänavakultuur, siis valged sõna otseses mõttes varastasid neilt liigutused, et ennast nende loojatena näidata ja ülevõetud oskused rahaks teha.

Mustanahalised on tänu sellele ja paljudele muudele olulistele faktidele väga ettevaatlikud ja kedagi nad naljalt enda koju ei too, see on üldjuhul välistatud, kuigi tuleb ette ka erandeid. JJ-Street Crew saavutas oma pikal teel parimaid tulemusi, olles eelnevalt aastaid panustanud headesse suhetesse.

Jaga
Kommentaarid