Kolmapäeval Eestisse saabunud Tiibeti munk ja õpetlane Tenzin Priyadarshi Rinpoche külastas samal päeval Tallinna Raekojas esitletavat näitust "Kunst valitseb" ja andis eksklusiivse intervjuu TV3 reporterile Anna-Maria Makkole, mis on eetris täna TV3 uudistesaates "Suvised Seitsmesed" algusega kell 19.

Väärib äramärkimist, et intervjuu eetrisse mineku ajal esineb auväärne Tenzin Priyadarshi sealsamas raekojas oma esimese loenguga "Vabastav kunst", mis seostub eile tema poolt külastatud näitusega, kus on eksponeeritud ligi 100 originaalteost saksa ja flaami vanadelt meistritelt 15. — 17. sajandist. Teine loeng toimub homme Hopneri majas ja seal räägib kauge külaline tehnoloogiaajastu eetika ja budismi seostest ning koosmõjust.

Auväärne Tenzin Priyadarshi on õpetlane, kes on budistlikke tarkusi omandanud tuntud õpetajate käel all ja kaasaegse hariduse saanud Harvardi ülikoolis.

Lihtne inimene, lihtne munk

"Olen tavaline inimene, kes on saanud väljaõppe, et otsida kõiges näiliselt tavalises erakordsust," ütleb auväärne Tenzin Priyadarshi tagasihoidlikult enda kohta. "Olen lihtne munk, kes tänu oma õpingutele õppis hindamise kunsti."

Justkui edasi andes tänase maailma kahte poolust — iidset budistlikku filosoofiat ja üha keerukamaks muutuvat infotehnoloogia ajastu pinnalpüsimise eetikat — kirjeldab õpetlane mõnikord ennast kui kaamerameest, mis fikseerib inimesi ja sündmusi ühes hetkes. "Minu pildid on minu maailma peegeldused; minu maailm on minu meele peegeldus; minu meel – vahel vaikne ja vahel ärev – püüab mõista loodust selle mitmetahulisuses," seletab ta. "See loob panoraami maailmast, milles me elame – vahel rahul ja vahel soovi õnnest ning rahust."

Auväärse Tenzin Priyadarshi elu on mägiojakesena voolanud Tiibeti kloostritest maineka Harvardi ülikoolini, mis tähendab kahe väga erineva maailma kokkupanekut üheks mosaiigiks. Ta on toonud pühakodade filosoofilise rahu kiirustavasse ja pulbitsevasse teadusmaailma. Alguse aga sai kõik sealt, Oriendist.

VAATA GALERIID!