Tänaseks on selge, et mullu meie seast lahkunud ravitseja ja publitsisti Aleksander Heintalu ehk Vigala Sassi ravitsejanipid ja töö ei kao igavikku nagu tema ise. Sass jõudis enne surma saata kõik oma lõpetatud ja lõpetamata kirjatööd Tartu Ülikooli Raamatukokku. Kuigi Sassi elukaaslane, skulptor Elo Liiv (44) elab ja töötab hetkel Tallinnas, ei jää nende Triigi külas asuv kodumaja sööti – selle pärandas ravitseja oma lastele. 

"Sassi kodu – see on laste pärand ja see jääb perele," kinnitab Elo. "Elame lastega küll Tallinnas, kuid käime pidevalt kodus, isegi nüüd, talvel. Maja ei ole hooleta jäänud ja kõik jätkub, ainult Sassi kahjuks pole enam meiega... Lapsed on seal üles kasvanud ja see, et elame praegu pealinnas, usun, on siiski ajutine. Lapsed on juba päris suured, võimalik, et keegi neist kolib varsti koju alatiselt elama," loodab Elo. „Püüame perega teha kõik selleks, et kõik, mida Sass on loonud, kestaks... Tegelikult kõik, mis meil Männisalus on- kogu see ilu – see on nii paljude inimeste yhine töö, et seda ei saa kindlasti sulgeda või hukka lasta."

Pöörduvad nüüd Vigala Sassi juures nõu ja abi järele käinud inimesed siis Elo poole, kes oli ju Sassi õpilane? Elo jääb tagasihoidlikuks: "Sassil olid väga sügavad teadmised loodusest ja biokeemiast. Jah, ma olin juures, kui ta segas rohtusid ja olin talle abiks, kuid minu teadmisi ei saa tema omadega võrrelda. Paljudest asjadest on veel üldse vara rääkida – mina ja lapsed – me ei ole veel uue olukorraga, mil Sassi enam pole, veel päris harjunud. Jõulude ajal, kui olime kodus, oli koguaeg tunne, et ta istub ja vaatab telekat, 21 ühist aastat on pikk aeg ja kõik kohad on mälestusi täis."

Vigala Sass suri augustis 74aastaselt pärast võitlust vähiga, tema keha põletati kodutalu maadel tema soovi kohaselt tuleriidal. Heintalul on esimesest abielust poeg Benno, teisest ühisest kooselust Eloga tütred Kõue ja Õnne, pojad Uko-Aija ja Essu. 

Telli Kroonika SIIT!