Maailm on muutunud paik – Soome rahvuskangelase, väejuhi ja riigimehe Carl Gustaf Mannerheimi koduloomuuseum Helsingis avas stendi, mis on pühendatud mustanahalisele Mannerheimile.

Ekspositsioon põhineb skandaalse teleprodutsendi Ken Saani (40) filmil „Soome marssal“, milles Mannerheimi kehastab mustanahaline Keenia näitleja Telley Savalas Otieno.

„Minu ideest sündinud filmiga seotud asjad seisavad nüüd tõesti selles majas, kus kuulus Mannerheim omal ajal hambaid pesi, vetsus käis ja ööund magas,“ ütleb Ken. Mustanahalise peaosatäitjaga lühimängufilm ja dokumentaalsari Mannerheimist valmisid 2012. aastal Soome rahvusringhäälingu Yleisradio tellimusel ning tekitasid laialdast vastukaja.

„See, et filmi plakat ja võtetega seotud meened pandi nii pühasse paika, kui seda on Mannerheimi koduloomuuseum, on mõistagi saavutus omaette – oleme ajalukku raiutud,“ rõõmustab Ken.

Soomlastest kaastootjad kinkisid Kenile sel puhul vägeva rahvusjoogi jaloviina, mida Talvesõja ajal arvatavasti jõi ka Mannerheim.

„Sellega tõsteti Talvesõjas sõdurite võitlusvaimu – kallati brändid, viinad ja muu saadaolev kange kraam kokku ja sündis jook, millega külmal ajal hing sees hoiti,“ teab Ken.

Tõesti – on põhjust tähistada. Rahvuskangelaste üle nalja viskamine näitab rahva tugevust – terviseks!

Telli Kroonika digiajakiri SIIT või paberväljaanne SIIT!