Täna kolm aastat tagasi tuli Kroonikas avalikuks suur skandaal esileedi afäärist. Meenutame, kuidas kõik täpsemalt juhtus.

22.08.2014 | Suudlus öös 

Eesti esileedi unustas ühes augustiöös oma staatuse ja abielu ning suudles enda noort kaaslast, kelle tugevate käte vahel oli tantsinud ja õrnutsenud terve öö. Video ja fotod ei jäta kahtlustki – kahjuks see juhtus, Evelin Ilves murdis truudust…

Kohviku Komeet terrass on Tallinnas populaarne meelelahutuskoht. Nii oli ka kolmapäeva, 6. augusti soojal õhtul sajakahekümnekohaline Solarise katusel asuv terrass puupüsti rahvast täis. Muinasjutuline vaade Tallinna vanalinnale, mõnus muusika, vabastav ööõhk. Mehed ja naised tantsisid õnnelikult, suhtlesid, tundsid elust mõnu.

«Olin oma sõpradega Komeedis peol, sinna on linnarahvale tasuta sissepääs. Olin seal varemgi käinud – sõidad liftiga viiendale korrusele…, kui juhuslikult märkasin pärast kahtteist öösel Evelin Ilvest,» meenutab sel ööl samuti Komeedis aega veetnud mees. «Märkasin teda sellepärast, et ta oli ilma jakita ja tema õlal paistis tattoo, mida olin meediast näinud.»

Pealtnägija ei suutnud oma silmi uskuda – ta jagas üht ja sama peokohta riigi esileedi Evelin Ilvese (46) endaga!

«Küsisin tuttavatelt, kas see on Ilvese Evelin. «Jah, päriselt!» vastasid mu sõbrad.»

Evelini Komeedi-külastus polnud sugugi spontaanne ettevõtmine. Kroonikale teadaolevalt broneeris presidendiproua laua üsna enne peo algust, ja talle eraldati terrassi parim. Kuigi see laud oli juba varem kinni pandud, tõsteti see seltskond nii olulise külalise pärast vabanduste saatel ümber teise lauda.

Justkui armunud terrassi keskel

Tants, muusika, lõbusad inimesed. Pidu kuuma ja seksika publikuga suveöös kulges tasahilju 7. augusti varahommikusse. Rahvast hakkas Komeedis üha vähemaks jääma… kuni avanes järgmine pilt – presidendi abikaasa tantsis ühe endast noorema mehega terrassi keskel. Pealtnägija sõnul see lihtsalt ei saanud kellelegi märkamatuks jääda, seda enam, et paar õõtsus tantsuplatsil justkui armunud, Evelin vaatas oma tantsupartnerile ainiti silma…

«Ka ühed mustanahalised inglise keelt rääkivad kohvikukülastajad märkasid, et ta ühe mehega tantsib,» meenutab pealtnägija elevust teistegi terrassil viibinute seas. Mees peab viivuks pausi, sest millegi sellise tunnistajaks – ja veel nii avalikus kohas! – ta lihtsalt ei lootnud olla. Ta ei uskunud oma silmi: «Peol oli palju rahvast. Hilisemal tunnil, kui külastajaid veel vähemaks jäi, märkasin, et ta juba kallistab ja suudleb selle mehega.»

Kroonikale saadetud videolõik ei jäta pealtnägija sõnades kahtlemiseks ruumi… President Toomas Hendrik Ilves (60) viibis sel ajal Eestis, 7.augustil väisas ta Mati Lauri, Kersti Lusti, Priit Pirsko ja Ülle Tarkiaineni raamatu «Talude päriseksostmine Pärnumaa andmestiku põhjal» esitlust Abja raamatupoes.

Presidendi abikaasa õrnutsemist ja suudlust võõraga pealt näinu ei tea, millal ja kellega Evelin saabus, kuid poole viie paiku öösel, kui taevasse ilmus juba tõusva päikese kuma, esileedi lõpuks lahkus – koos oma tantsupartneriga. Pealtnägija sõnul oli Evelini kaaslane 28–30aastane ja räägib arvatavasti eesti keeles.

«Nad tulid uksest välja koos ühe teise paarikesega. Nemad kahekesi istusid autosse. See oli must S-klassi Mercedes. Mingi mees oli roolis ja nad sõitsid ära,» kinnitab pealtnägija.

Vastuvõtul õhkus abikaasadest jahedust

Kehakeelespetsid täheldasid juba aasta alguses Toomas Hendriku ja Evelini suhete jahenemist. Vabariigi aastapäeva vastuvõttudel on esipaarist aastast aastasse kiirgunud uhkust ja õnne, kuid seekord puutus silma, et nad on teineteise suhtes jahedamad kui eales varem… «Nad isegi ei tantsinud sel aastal!» kurvastas üks naishing, kes on ikka imetlusega õhanud, kui Evelin ja Toomas Hendrik on presidendiballi avavalsiks parketile liuelnud. Sel korral aga ei tabanud piltnikud ühtki kaadrit, kus paar oleks teineteisele sügavalt silma vaadanud! Vastuvõtul poseerisid abikaasad ka paraadfoto tarvis teineteisest eemal seistes.

Twitteri- ja Facebooki-hoolikud märkasid aasta algul, et president eelistab oma õhtuid veeta pigem lähisuhtes arvuti kui Eveliniga. Toomase kontodelt lendas säutse ja postitusi teele sedavõrd tiheda intervalliga, et fantaasiaks kadestamapaneva pereidülli teemal ei jää ruumi. 

Aasta alguses oli presidendikantselei sunnitud kinnitama ka uudist presidendiproua äkklahkumisest – kuueks nädalaks Bali saarele puhkusele! Ärimehe ja aukonsuli Sonny Aswani villast naasiski Evelin presidendiballile veel säravama ja nooruslikumana kui ei kunagi varem oma metamorfoosides. 

Üks kõigega kursis kõrgseltskonna juuksur analüüsis: «Kindlasti lendas Evelin Balilegi naiselikult targa plaani ja eesmärgiga – oma peret koos hoida. Et võita aega, võtta pinged maha, läbida – nagu hiljem näha oli! – ka väikseid iluprotseduure, ja tulla siis tagasi – oma mehele veel paremana!»

Muide, kui aastatetagusel suusapuhkusel Soomes saatis Evelini ihukaitsja, siis seekord enam mitte…

Vaid hetk suveöös?

Aprillis arvati, et tarmukas Evelin püüab tõesti oma abielu päästa – ta otsis seltskonnas kaasaga hooti õrna silmsidet, kuid kohtas vaid jäist jahedust. Õrnutsemine Komeedi terrassil heidab presidendipaari suhtele nüüd küll teist valgust...

Vana paarimudel – sündisid-abiellusid-surid – näikse üha vähem kehtivat. Ei piirduta enam vaid selle ühe ja ainsaga, ühe abielu sees otsitakse rohkem elusid. Võimalik, et Evelin Ilvese on abielus kõikuma löönud eneseotsingu ja -määramise küsimus – kes olen ma ise? Kuidas sellele küsimusele vastust leida, on mõistagi igaühe enda otsustada.

Mis eelnes ja järgnes kirglikult kuumale Komeedi-ööle, teavad vaid asjaosalised. Võimalik, et see oligi vaid hetk sumedas augustiöös…

Loetud päevade eest võõrustas Toomas Hendrik koos Eveliniga ministreid ja nende peresid oma kodutalus Ärmal, võttes külalisi vastu iseäranis muhedal moel, paljajalu. Seda toredat perekeskset üritust jääb meenutama koos külalistega istutatud vaher.

Jaga
Kommentaarid