Häda käes Eesti tippseltskonna õue peal! Doktor Anu Saagim õpetab, kuidas müüa ennast noore ilusa, aga lollina, nii et saada ja jääda salongi- ja parketikõlbulikuks. „Ole inimestega lihtne ja aus – ja see toimib, saavutad kõik,“ ütleb ta tõsiselt. „Siis võid kõigiga manipuleerida,“ lisab ta bravuuritarina itsitades juurde.

Meedia reaktsioonidest ahistamis- ja kupeldamisskandaalidele jääb mulje, et toimus midagi enneolematut. Milliseid déjà-vu-tundeid tekitavad need juhtumid elutargas Anu Saagimis (55)?

Korraga on õhus kõvasti ahistamise ja kupeldamise teemat. Anu, millised olid sinu esimesed mõtted, kui õhku plahvatas skandaal Rõivase, Kõrgemäe ja Mardisoo ümber?

Mõtlesin, vau – miks alles nüüd, nii hilja!? Kõik ju teadsid sellistest lugudest juba ammu. Vanad stoorid tegelikult. Olgu selleks siis Taavi, Laura, Mari või Mart, vahet ju tegelikult pole. Kellel on sohilaps, kellel kurat teab kui mitu armukest siin ja väljamaal. Kas siis pole varem poliitika- ja ärimeeste hulgas karistamatuid möllumehi nähtud! Siin ei ole absoluutselt midagi uut! Ime, et põmakas käis alles nüüd. Nii mõnigi meesminister või poliitikategelane, kui ette võtta ja leida, on teinud samasugust pulli. Nüüd siis üks vaene jänkuke kukkus auku sisse.

Pigem paneb imestama, et Eestis on nii vähe selliseid skandaale pinnale ujunud. Ometi kõik me oleme näinud, kuulnud, teame selliseid lugusid. Nüüd siis tehakse ühega näidispoomine. Mujal maailmas, Soomes jahitakse neid hulga rohkem. Meil ei julgeta. Eesti on nii väike ja kõik-tunnevad-kõiki ringkaitse nii suur. Isegi ajakirjanikud ei saa siin vabalt tegutseda. Kui keegi midagi paljastama asub, hüppab ikka kusagilt välja gnoom, kes näppu viibutab – nii ei tohi teha! Sest see ohustab, Eesti julgeolekut või mainet või mida iganes.

Eesti seltskonnaelu tähe ja toimetajana kinnitad, et see on vaid jäämäe tilluke tükike, mis nüüd pinnale tõusis?

Absoluutselt! See, et nüüd ilmus üks, teine ja kolmas tüdruk, kes võttis südame kokku ja rääkis ära… Mingite „halbade asjaolude kokkusattumine“? (Naerab.) Mina ei tea, pole hiromant – kui puhtad või halvad kavatsused neil oma tunnistuste taga olid. Neid vandenõuteooriaid ju liigub ka nüüd tohutult.

Rõivase puhul, et valimiskampaania tulevärgi osa. Kõrgemäe lükkas tanki mõni tema äri kadestanud konkurent?

Jah, miks ikkagi alles nüüd! Seda ei saa me iial teada. Aga et see välja tuli, oli vaid aja küsimus.

Jaga
Kommentaarid