Kas teadsid, et ahvid on inimeste kõige lähemad sugulased, jagades meiega ligi 98% meie DNAst? Siin on sulle huvitavaid fakte, mis näitavad, kui sarnased nad meile on ning kui väga vajavad nad meie kaitset.

1. Ahvid ei oska rääkida, kuid neile saab õpetada viipekeelt. Ja mis veelgi ägedam, kui nad ei tea, kuidas mõnda eset kutsutakse, mõtlevad nad neile ise nimetuse välja, kombineerides kokku sõnu, mida nad oskavad. Näiteks on talitajad rääkinud, et sebra asemel on nende šimpans kasutanud sõnu “valge” ja “tiiger”, “helikopteri” kirjeldamiseks on aga kasutatud sõnu “taevas”, “koer” ja “haukuma”.

2. Kõikidel suurtel ahvilistel on samad veregrupid nagu inimestel ehk A, B, AB või 0. See tähendab, et teoorias saaksid inimesed ahvidele verd annetada ja vastupidi, kuid kas see praktiliselt ka võimalik on, seda teadlased alles uurivad.

"Ahvide planeedi sõda"

3. Kuna suurte ahvide ja inimeste DNA on väga sarnane, võivad ahvid põdeda ka samasuguseid haigusi nagu inimesed - näiteks külmetus, gripp või kopsupõletik.

4. Nii nagu inimestel, on ka gorilladel ja šimpansitel unikaalsed sõrmejäljed. Ainus loomaliik, kellel on veel sõrmejäljed on koaala.

5. Ahvide käed on pikemad kui nende jalad ja seepärast ei näe neid nii palju ka püstiselt liikumas.

6. Suurtel ahvilistel pole looduses peale leopardi muid vaenlasi. Küll aga on neile suureks ohuks inimesed ja inimtegevus. Inimesed hävitavad nende elukeskkondi ja müüvad kinni püütud ahve tsirkustele või inimestele, kellele meeldivad eksootilised loomad. Oleme oma hoolimatu käitumisega ahvide arvukust väga tõsiselt kahandanud ja on viimane aeg seda muuta.

"Ahvide planeedi sõda"

7. Mitmed uuringud näitavad, et šimpansitele meeldib vaadata televiisorit ja filme. Ühes eksperimendis näidati šimpansitele filmi, kus näitlejad olid riietanud ennast ahvideks. Šimpansid olid filmist sedavõrd haaratud, et ei hoolinud isegi oma lemmik maiustustest ning pärast filmi vaatamist mäletasid nad filmis aset leidnud olulisi sündmusi.

8. Gorillad ei joo tavaliselt vett, sest nad saavad kogu vajaliku vee toidust ja hommikusest kastest, mis toidu peal võib olla.

9. Šimpansid on õppinud kasutama erinevaid tööriistu, näiteks suuri kivisid, et pähklikoort katki teha.

10. Erinevalt teistest suurtest ahvidest, kes magavad puu otsas, teevad gorillad endale aseme maismaale.