Avaldusi kõrghariduse esimesse astmesse ja magistriõppesse kandideerimiseks saab esitada 1. juuli südaööni sisseastumise infosüsteemis SAIS. Kui peaks juhtuma, et tehnilistel põhjustel ei ole SAIS-is avaldust esitada võimalik, võib selle tuua ülikooli kohapeale Tartus (Jakobi 2-114), kolledžitesse Pärnus, Viljandis või Narvas, samuti Tallinna esindusse. Lisaks peaksid kohapeale tulekuga arvestama need, kellel ei kajastu SAIS-i avaldusel kõik vajalikud õppetulemused ja haridusandmed.

Vastuvõtutingimused on Tartu Ülikoolis õppekavati erinevad. Nii arvestatakse kõrghariduse esimeses astmes ligikaudu poolte õppekavade puhul erialakatse tulemust, osa õppekavade puhul riigieksamite tulemust või lõputunnistuse hinnet ning osa õppekavade puhul läheb arvesse nii riigieksami kui ka erialakatse tulemus.

Magistriõppesse kandideerimisel arvestatakse eelmise õppeastme või eeldusainete keskmist hinnet, lõputöö või lõpueksami hinnet või sisseastumiseksami tulemust. Täpsed vastuvõtutingimused on kirjas iga õppekava kirjelduse juures sisseastumiveebis.

Vastuvõtt toimub üldjuhul paremusjärjestuse alusel. Mõnel õppekaval on kõrghariduse esimeses astmes kehtestatud 80 punkti lävend. See tähendab, et kõik kandidaadid, kes on saanud vastuvõtutingimuste täitmise tulemusel vähemalt 80 punkti, võetakse ülikooli vastu ja neile on õppekoht tagatud. Samuti võivad ülikooli sissesaamises olla enamiku õppekavade puhul kindlad need, kes sooritasid 24. märtsil akadeemilise testi vähemalt 65 punktile. Täpne õppekavade loetelu, kuhu testi tulemustega sisse saab, on kirjas akadeemilise testi kodulehel.

Olulisimad tähtajad vastuvõtuperioodil on järgmised:

20. juunist 1. juulini (k.a) avalduste vastuvõtt SAIS-is
kuni 11. juulini kestavad sisseastumiseksamid
13. juulil avaldatakse vastuvõetute esmased nimekirjad
16. juuliks tuleb vastuvõetuil kinnitada oma õppima tuleku soov

Tartu Ülikool pakub Eesti kõige laiemat valikut erialasid ja kõige laiapõhjalisemat õpet, mis vastab ka nõudlikuima üliõpilaskandidaadi eeldustele ja ambitsioonidele. Kõrghariduse esimesel astmel saavad tulevased üliõpilased valida 53 ja magistriõppes 48 õppekava vahel. Sügisel alustab ülikooli seinte vahel õpinguid üle 3800 uue üliõpilase.

Kõrghariduse esimene aste hõlmab bakalaureuseõpet, rakenduskõrgharidusõpet ja integreeritud õpet. Kõrghariduse teise astme vaste on magistriõpe.