Delfi kajastas eile, et kella 9.15 ajal toimus Pärnu maanteel asuva baari Café VS ees esialgsetel andmetel kahe mehe vaheline kaklus, mille käigus haaras Oleg ja Viivi Sõnajala poeg Taavi Sõnajalg oma sõiduautost relva ning tulistas 26-aastast meest kätte.

Sõnajalgad on ilmselt tuntud kõigile. Meenutame, miks. 1980ndate teises pooles lõid Sõnajalad (abikaasad Oleg ja Viivi ning Andres ja Siiri) oma perebändi. 1989. aastal oli Sõnajalgade esimene linnahalli kontsert , mille piletid müüdi kahe päevaga välja. Eesti väikelinnades seisti varahommikust peale järjekorras, et kontserdipiletit saada.

1995. aastal kirjeldas Piret Tali Eesti Päevalehes nende fenomeni nõnda: "Kuue aasta eest polnud veel kõikides Eesti peredes jõulukuuske toas ning iseliikuvatest jõuluvanadest ei teadnud keegi veel unistadagi. Ligi kahel kolmandikul eestlastest oli aga sel ajal olemas ansambli Sõnajalg jõululaulude kassett."

1997. aastal asutasid Sõnajalad telekanali TV1. Eesti Ekspress kirjutas toona, et töötajatele maksti seal palka mustalt. Järgmisel aastal läksid kanali aktsiad Sõnajalgade ja Ühispanga vahel laenu katteks sõlmitud aktsiate müügi lepinguga Ühispangale 1 krooni eest koos kohustusega investeerida telejaama kuu aja jooksul 25 miljonit krooni. Sama aasta sügisel heideti Sõnajalad kanali juhtkonnast välja. Kokkuvõttes jäi TV1 vaid kergeks sähvatuseks telemaastikul. 2001. aasta sügisel lõpetati tegevus. Kaootilist olukorda iseloomustab hästi SL Õhtulehe toonase artikli algus: "Saatekeskus on väljas. Rait Killandil meile tööd ega raha anda pole. Käskis koju palgata puhkusele minna. Ongi kogu lugu," tõdes TV1 kõrvale pubisse paari õlle järele lipanud sporditoimetaja Raivo Rimm, musitades õuel nukrat telefonivestlust pidanud naiskolleegi.

Hiljem on Sõnajalad olnud tegevad tuuleenergeetika valdkonnas. Meediakünnise on nad ületanud ka oma helikopterisõitudega. Kui Siiri ja Andrese poeg 2012. aastal Tallinna-Tartu maanteel avariisse sattus, siis tulid vanemad talle suisa helikopteriga kohale, et ta koju viia. 2013. aastal aga kirjutas Delfi, kuidas Sõnajalad käisid Roomassaare tanklas helikopterit tankimas. Lennuameti hinnangul oli kopteriga tanklasse maandumine lubamatu.

Sõnajalad Saaremaal

Siiri: politseinik lükkas Viivi maanteekraavi

2013. aastasse mahtus ka kurikuulus skandaal, kui Siiri ja Viivi politseiga pahuksisse sattusid. Juba varem oli meedias viidatud, et õed on alkoholiga pahuksis, ent paraku ronisid mõlemad 25. septembril autorooli, Politsei kirjeldas hiljem et patrull märkas Kuressaares parklas sõitmas sõiduautot BMW, mis eiras sissesõidu keeldu märkivat liiklusmärki. Kontrollimisel selgus, et roolis olnud Viivil on alkoholi tarvitamise tunnused.

Ta keeldus alkomeetrisse puhumast ning nõustus joobe tuvastamise ekspertiisiks minema koos politseiametnikega haiglasse. BMWsse jäi kõrvalistmele istuma kaksikõde Siiri, kes kinnitas, et sõidukit juhtima ei asu, kuna oli lõunatades toidu kõrvale tarbinud õlut.

Politsei suundus sõidukijuhiga haiglasse, kus üks politseiametnikest läks Viiviga koos sisse, teine aga jäi politseisõidukit parkima. Viivi põgenes. Hiljem nägi patrull õdede autot. Masin peatati, roolis oli sel korral Siiri, Viivi istus tagaistmel. Viivi autost välja saamiseks rakendasid politseinikud ka füüsilist jõudu. Hiljem väitis Siiri, et politseinik visanud Viivi maanteekraavi.

Pärast seda on nad öelnud, et said viinakuradist võitu. Tõsi, väikeste eranditega."Ei ole tarbinud enam pärast," sõnas Siiri 2013. aasta detsembris Õhtulehele. "Pärasti" all pidas ta silmas viimast intsidenti politseiga. "Noo, isadepäeval ühe pokaali punast veini võtsin. See oli erand," märkis ta.

Viimastel aastatel on ajakirjanduses kajastatud näiteks sedagi, et Sõnajalad tegid suure annetuse IRL-ile, kuna toetasid partei võitlust kooseluseaduse vastu. Kahjuks tabas nende enda perekonda ka suur kaotus - 2017. aasta hakul hukkus Siiri ja Andrese vanim poeg, 32-aastane Alari. Ta kukkus aknast alla.

Oleg ja Viivi Sõnajala poja Taavi suhtes aga alustas politsei menetlust avaliku korra raske rikkumise paragrahvi selle lõike alusel, mis puudutab relvaga ähvardamist. Kas Taavi oli juhtumi ajal mingis joobes, selgitab välja ekspertiis.