10. BBC miniseriaal „Elu“ („Life“)
Valdav enamus inimestest elavad looduse imedest, sealhulgas imelistest elusolenditest eemal. Sellepärast võeti ette 4 aastat kestnud suurprojekt, mis võttis kõige kristallselgemal kujul üles kõige ebatavalisemad, kui isegi mitte kummalisemad käitumismustrid, mida elusolendid on oma liikide elus hoidmiseks välja töötanud. Vaprad võttegrupid filmisid kirglikult aastaid kõikidel mandritel ja erinevates elupaikades, mida on võimalik ette kujutada. Seda vaadates tekib ilmselt ka kõige kodusemal tüübil soov korraks loodusesse saada!



9. ”Zeitgeisti” filmide triloogia („Zeitgeist“, „Zeitgeist: Addendum“ ja „Zeitgeist: Moving Forward“)
Peter Joseph´i film uurib ideoloogilisi köidikuid, mis takistavad meil nägemast avalikku tõde. Film näitab vabalt korruptsiooni kõigis rahanduse, religiooni ja poliitika valdkondades, inspireerides masse avama oma silmi ülemaailmse türannia sisemisele tööle meie maailma valitsemisel. Josephi filosoofia on algatanud ka globaalse Zeitgeisti-liikumise. Küllap paistab see pärast filmi vaatamist, kas oled ka homme nende ridadega liitumas või mitte!


8. „Väljak“ („The Square“)
See 2013. aasta dokumentaalfilm näitab ilma meedia erinevate moonutusteta neid reaalseid mehi, naisi ja lapsi, kes on kannatanud Egiptuse konflikti tapatalgutes ja kaoses. Filmis on näha 2011. aastast tuure üles kerinud Egiptuse konflikti inimlikkust, nagu pole nähtud kunagi varem, kummutades peavoolu meedia poolt kehtestatud tavapäraseid eelarvamusi.


7. „Mina olen“ („I am“)
Tuntud eelkõige oma nutika ja eriskummalise huumori poolest, on filmitegija Tom Shadyaci resümees selliseid hittfilme, nagu „Põrunud professor“ („The Nutty Professor“), „Ace Ventura: Loomade detektiiv“ („Ace Ventura: Pet Detective“) ja „Kõikvõimas Bruce“ („Bruce Almighty“). Kuid kui temaga 2007. aastal juhtunud mootorrattaõnnetus põhjustas talle pidevaid ja kohutavaid peavalusid ning valulikku valgustundlikkust, oli Tom sunnitud veetma 6 kuud voodis ja täielikus pimeduses. Viimaks paranedes leidis ta endas uue perspektiivi, hakates küsima hulganisti põletavaid küsimusi elu kohta. See lennutas ta uuele dokumentaalfilmide tegemise lainele, luues filmi „Mina olen“ („I am“). Film keskendub kahele kesksele küsimusele: „Mis on maailmal viga?“ ja „Mida me selles osas ette saame võtta?“, valides dokumentaalis osalejateks ja vastajateks mitmed intrigeerivad ning laia silmaringiga avaliku elu tegelased. Filmis käsitletavad teemad annavad olulist mõtlemisainet veel pikakski ajaks.


6. „Samsara“
„Samsara“ on ka varem jõudnud elu muutvate filmide nimekirja, sest see film kujutab inimese vaimsuse hoomamatuid kaugusi ja inimeste kogemusi. „Samsara“ ei ole traditsiooniline dokumentaalfilm, aga samas ka mitte reisikiri, vaid see viib vaataja visuaalsel teel juhitud meditatsioonile. Jõudes igapäevasusest erakordsuseni, peab vaataja olema valmis ennenägematuks reisiks ümber maailma.


5. „Maalased“ („Earthlings“)
„Earthlings“ on film, mis mõjutab vaatajat sügavalt, sest film näitab reaalsust jalust rabavast küljest. Seda kahjuks mitte heas mõttes. Tänapäeval elavad maailma ühed suuremad tööstused miljardite loomade kurnamisest ja tapmisest. See film aga avaldab meie ühiskonna jõhkra ja sageli tähelepanuta jäetud pahupoole. „Earthlings“ tuletab vaatajale meelde, et kõik elavad olendid planeedil Maa on võrdsed, kuid inimesed on selle tõe unustanud ning isevalitsejateks hakanud.


4. „Cowspiracy“
„Cowspiracy“ on kindlasti üks kliima soojenemise teemalistest dokumentaalfilmidest, mida peab nägema. Film näitab loomakasvatuse hävitavat mõju meie keskkonnale ning uurib lähemalt keskkonnaorganisatsioonide tööd sellel teemal. Loomakasvatus ning eriti lihaveiste karjade kasvatamine on kliimasoojenemise peapõhjus, ületades isegi süsinikusaaste hulka. Vandenõuteoorialgi on siin oma osa, kui filmitegijad avastavad kiivalt varjatud andmed, millest vaid vähesed teavad. „Cowspiracy“ toob aga välja ebamugava tõe, mis puudutab igaüht.


3. „Elu ühes päevas“ („Life In A Day“)
„Life In A Day“ on täiesti originaalsel kontseptsioonil põhinev film. Filmis on kokku võetud 80 000 YouTube’i klippi ühest päevast – 24. juulist 2010. aastast ning klipid on pärit paikadest üle maailma. See tähendab, et vaataja näeb väga erinevaid sündmusi täiesti erinevatest kohtadest ja inimestest. Film avab akna inimeste ellu ning nende kurbade ja rõõmsate ning tavaliste ja erakordsete sündmuste juurde. Pärast sellist imelist maailma rikkuse ja inimeste päris elu koos tõeliste seinast seina emotsioonide nägemist, jääb vaatajale tänu avarale kogemusele ühendatuse tunne.


2. „Revolutsioon“ („Revolution“)
„Revolution“ on film, mis kutsub tegutsema seoses juba paistva ökoloogilise katastroofiga. Film tutvustab ideed, mille kohaselt on kõikide meie tegude tagajärjed omavahel seotud. Planeet Maa ei suuda enam oma elanikke toetada ega varustada, sest keskkonna halvenev olukord, liikide kadumine, ookeanivee saastatud ning toidu ja vee nappus hävitavad selle võimalusi. Filmi juures on veel oluline režissööri suur tahe jõuda oma teosega noorteni, sest just praegused noored peavad tulevikus hakkama tegema raskeid otsuseid, et planeedi olukorda parandada.


1. „Planeet Maa“ („Planet Earth“)
„Planet Earth“ on ilmselt kõige imelisemate vaadetega dokumentaalfilm planeedist Maa. Tegemist on lausa üheteistosalise sarjaga, millest igas osas tutvustatakse erinevaid elupaiku ja ökosüsteeme erinevates maailma paigus. Esimese koha on film saanud just tänu ainulaadsetele vaadetele, mis tuletavad vaatajale meelde, kui suurepärane ja samas püha on planeet Maa tegelikult.