Elu lõpuni hoopis õnnetud

Kaks suurt klassikateost „Breakfast at Tiffany’s“ ja „Pretty Woman“ õpetavad tüdrukuid end meeste kaudu määratlema ning nende nimel enda sees kompromisse tegema. Muidugi tasub mõelda ka sellele, kas üldse peaks näitama lapsele filmi, mille oluliseks osaks on prostitutsioon. Filmis „Pretty Woman“ püüab peategelane Vivian leida oma kohta elus, töötades selleks Los Angelese tänavatel. Ühel õhtul satub tema juurde aga rikas ärimees, kes maksab talle terve nädala eest ning selle aja jooksul oma soovide järgi riietuma ja elama õpetab. Mehe headusest ja sülle kukkunud rikkusest joovastudes armub Vivian loomulikult mehesse.

Holly Golightly filmist „Breakfast at Tiffany’s“ põgenes oma mehe ja laste juurest ega anna oma kassilegi nime, sest arvab, et ei suuda kedagi armastada. Ta elab New Yorgis kõrgklassi elu, suhtleb oma ringkonna meestega ja teostab oma unistusi ning on kõiges vaba. Siiski leidub üks mees, kes sunnib teda armastuse osas ümber mõtlema, sest armastab ise naist nii väga, et soovib ta suhte puuri lõksu panna. Mõlemas filmis muudavad naised end nende ellu sattunud mehe pärast, mitte ei püsi oma unistuste juures. Siit jääb mulje justkui naised vajaksid alati, et mõni mees neid päästma tõttaks.

Privileegid korda

Paljude noorte tüdrukute lemmik ja eeskuju Elle Woods, kes vaatamata tema kohta käivatele eelarvamustele suutis tõestada vastupidist ning sellega kõiki üllatada. Elle’ilt ei oodatud eriti teravat mõistust, sest ta oli lihtsalt ilus blond tüdruk. Filmist kumavad aga läbi aegunud arusaamad ilust, rikkusest, rassist ja tutvuste kasutamisest, mis loovad edukaks saamisest vale idee, sest need võimalused jäävad enamikele tüdrukutele siiski kättesaamatuks. Pealegi on siin filmis basseinipoissi kujutatud täiesti stereotüüpse geina, sest levib ju arvamus, et kõik geimehed on huvitatud moest.

Mehed pääsevad pettustest puhtalt

Film „Angus, Thongs and Perfect Snogging“ räägib noortest tüdrukutest, kes avastavad oma seksuaalsust ning üritavad koolis läbi lüüa nii nagu nende arvates see kõige õigem on – omale poiss-sõpra otsides. Suhete virvarr ja armukadedus muudab aga tüdrukud üksteise vastu väga õelaks, kuid selline käitumine on õpitud just taolistest filmidest. Pealegi pääsevad poisid tüdrukute petmisest ja nendega halvasti käitumisest kergelt võrreldes sellega, et tüdrukud saavad juba lihtsama käitumise eest jubedaid silte külge.

Hullumeelsed naised

Filmis „You Get Me“ toimuvad 17-aastaste noorte vahel sündmused, mis võiksid jääda pigem suurte inimeste maailma. Pärast nädalavahetuse kõrvalehüpet Hollyga otsustab Tyler oma tüdrukuga ikkagi ära leppida ega huvitu sellest, et Holly on temasse kõrvuni armunud ja noormehelt last ootab. Iga lähenemiskatse lükkab Tyler eemale, eitab nende vahel juhtunut ning lõpuks tembeldab ta tüdruku veel hulluks. Samal ajal on Tyler ise filmi kangelane. Mehed ei tohiks naistega nii alatult käituda, vaid peaksid ka oma vigu tunnistama, eriti kui teemaga on seotud psüühilised probleemid.

Ahistamist tuleb võtta tõsiselt

Uuem Netflixi film „Dude“ andis isegi lootust, et asjad on teel paremuse suunas – film, milles räägitakse ausalt ja positiivselt naise kehast ja seksuaalsusest ning sõbrannade toetuse tähtsusest. Õnnetuseks langeb üks tüdrukutest vägistaja ohvriks, mõlemad noored olid küll purjus, kuid tüdruk ütles selgelt „EI“. Kahjuks ei tegeleta filmis ahistamisjuhtumiga nagu seda tuleks teha, vaid jääb ülejäänud filmis tähelepanuta ja ainsaks karistuseks saab noormees filmi lõpus kõrvakiilu. Selline käitumine aga saadab noortele vale sõnumi, sest ei rõhutata teo õudust ning jätab mulje justkui teatamata jätmine oleks normaalne. Eriti oluline on probleemi tõstatamine praeguse #metoo kampaania levimise raames.

Filmidesse oleks tarvis rohkem naistevahelist sõprust pideva rivaalitsemise asemele, rohkem naise keha positiivselt kujutamist ja tuleks lõpetada meestele kergema karistuse andmine. Kõige lahedam oleks ilmselt särtsakas ja lahe naisversioon Deadpoolist.

Allikas: lwlies.com