Kui Enn Eesma omal ajal televisiooni tööle jõudsi, oli Mati juba ees. "Me ei võistelnud kiiruse peale, aga Mati oli siis juba umbes pool aastat teinud. See saade "Kanal 13" oli tema tõusu algus," ja lisas, et selles saatesarjas laulisoma esimese laulu ka Ivo Linna.

"Ma arvan, et pärast Valdo Pandi surma ja Rein Karemäe lahkumist oli ta üks neist, kes kandis televisioonis kõige raskemate saadete raskust," meenutas Eesmaa ja sõnas, et palju koos saateid ei tehtud.

"Mati puhul on täiesti hämmastav on tema karjääri pikkus. Ta oli minu teada viimse hetkeni Eesti Televisiooni nimekirjas ja tegi töid. Need viimased saatesarjad on tohutu väärtusega, sest ta jätab pea igaveseks arhiivi sellised inimesed ja sündmused Eesti ajaloost, millest võib-olla väga paljud ei ole kuulnud," rääkis Eesmaa ja tõdes, et Talviku tugevuseks oli tema mitmekülgsus.

Eesmaa sõnul võib olla tänulik ERR-i arhiivile, kus on kümneid Mati Talviku saateid, neist esimesed pole küll paraku säilinud. "Mati ju teadis, et teda rahvas vaatas ja kuulas hea meelega. Teiseks vist ei ole ühtegi teist teleinimest, kes on saanud nii palju autasusid - nii nõukogude ajal kui ka vabas Eestis. See kindlasti annab inimesele, kes teeb saateid, tiivad," lausus Eesmaa.