Teemante ostetakse enamasti armastuse märgiks, kuid teemantidest tulvil riikides on nende sädelevate vääriskivide puhul tihti tegu nuhtlusega, mis põhjustab kodusõdu, vägivalda ning inimeste ja keskkonna ekspluateerimist. Sõjapiirkondades kaevandatud teemantide kohta kasutatakse nimetust vereteemant ehk konfliktiteemant, sest selle müügist saadud tuluga rahastatakse ülestõuse, riigipöördeid ning teisi valitsusvastaseid tegevusi. Suurem osa vereteemante on pärit Aafrikast. Üldiselt müüakse vereteemante töötlemata kujul kohe pärast kaevandamist, aga pärast turule sattumist ja töötlemist on neid võimatu tavalistest teemantidest eristada.

Vereteemantide valusad varjuküljed
Vägivald. Kuigi paljud julmad kodusõjad on nüüdseks lõppenud, on teemandikaevandustes esinev vägivald ikka veel tõsine probleem. Paljude teemantide kaevandamise käigus tuleb endiselt ette tõsiseid inimõiguste rikkumisi nagu sunniviisiline töö, peksmine, piinamine ja isegi tapmine.
Tööjõud. Paljudes piirkondades ekspluateeritakse teemantide saamiseks töölisi, lapsi või terveid kogukondi. Aafrika teemandikaevandajad teenivad päevas alla ühe dollari, mistõttu vaesus ja sellest tulenevad probleemid on laialt levinud. Käsitsi teemante kaevandavad inimesed töötavad väga ohtlikes tingimustes, sageli ilma koolituse, turvavarustuse või nõuetekohaste tööriistadeta.
Keskkond. Viletsa planeerimise ja nõrkade regulatsioonide tõttu on teemandikaevandamine mõjunud laastavalt keskkonnale, kahjustades tõsiselt maad ja vett. Vastutustundetu kaevandamise tõttu on tekkinud pinnase erosioon ja hävinud metsad, mistõttu kohalikud elanikud on pidanud ümber kolima. Äärmuslikel juhtudel võib teemandikaevandamine põhjustada kogu ökosüsteemi kokkuvarisemise.

Kimberley sertifitseerimissüsteem
Tagamaks, et vereteemantid ei satuks segamini tavaliste teemantidega, loodi 2002. aastal Kimberley sertifitseerimissüsteem. Juveliirid, kes pakuvad konfliktivabu teemante, peavad lähtuma Kimberley sertifitseerimissüsteemi definitsioonist, mille järgi on vereteemantid need, mille müügist saadud tuluga mässulised valitsusvastaseid tegevusi fintantseerivad. Paraku jätab määratlus tähelepanuta mitmed olulised aspektid nagu inimõiguste rikkumine, tööliste ärakasutamine ja keskkonna kahjustamine. Seetõttu võivad ebaseadusliku päritoluga teemantid teatud juhtudel ikkagi konfliktivaba sertifikaadi saada ja nõnda turule sattuda.

“Vereteemant” telekanalil Filmzone
“Vereteemant” on pingeline põnevik, mille lavastas filmi “Viimane samurai” režissöör Edward Zwick. Filmi tegevus leiab aset 1990ndatel Sierra Leones, kus toimub kodusõda ja valitseb vägivaldne kaos. Hoolimata rahvusvahelisest keelust nendega kaubelda, on riigi üks suurimaid ekspordiartikleid vereteemantid, mille müügist saadud raha eest mässulised oma tegevust finantseerivad.

Ebaseaduslikust juveeliärist elatuv endine palgasõdur Danny Archer (Leonardo DiCaprio) ja oma perekonda päästa sooviv kalur Solomon Vandy (Djimon Hounsou) asuvad otsima haruldast roosat teemanti. Nendega liitub ajakirjanik Maddy Bowen (Jennifer Connelly), kes uurib Sierra Leones lokkava juveeliäri räpaseid tagamaid. Üheskoos alustatakse ohtlikku teekonda läbi mässuliste territooriumi, et leida kallis vääriskivi.

Lisaks neile teevad filmis kaasa Michael Sheen, Arnold Vosloo, David Harewood ja paljud teised. “Vereteemant” kandideeris viiele Oscarile ning Leonardo DiCaprio sai parima meespeaosa kategoorias Kuldgloobuse nominatsiooni. “Vereteemant” on eetris reedel, 17. augustil kell 20:00 telekanalil Filmzone.

Jaga
Kommentaarid