Euroopa lugu” esilinastub laupäeval, 25. augustil kell 21.00 ning tegemist on kuueosalise sarjaga, mis räägib Euroopa sündmusterohkest ajaloost ja selle erinevatest etappidest. Saadet juhib Sir Christopher Clark, kes on tunnustatud ajaloolane. Rännak algab kontinendi tekke ja esimeste inimasukate saabumisega. Seejärel liigutakse edasi Euroopa kultuuri ja religiooni kujunemise, maadeavastuste, tehnika arengu ja poliitika juurde. Viimaks jõutakse tänapäeva ja heidetakse julge pilk tulevikku.

Saatejuht Sir Christopher Clark on Cambridge’i ülikoolis kuninglik professor, kes 2015. aastal Inglise-Saksa suhete uurimisega seotud teenete eest rüütliks löödi. Clark’i siiras armastus ajaloo vastu elustab Euroopa südames sündmused, mis on tuhandeid aastaid peidus olnud. Euroopas pandi alus kaasaegse ühiskonna kujunemisele ja oma mõju on olnud ka mitmekesisel maastikul, kliimal, loomastikul ja taimestikul. Imeliste fotode, tabavate küsimuste ja põnevate avastuste abil luuakse Euroopast lummav pilt.

Pühapäeval, 16. septembril kell 21.00 esilinastub Viasat History kanalil teine kaasahaarav sari, milleks on “Pompei: stardiloendus katastroofini”. Kolmeosaline sari elustab Pompei linnakese 48 tundi enne seda, kui see 2000 aastat tagasi toimunud vulkaanipurske tagajärjel elusalt tuha alla mattus.

“Pompei: stardiloendus katastroofini”

Saatejuhtideks on ajaloolane Bettany Hughes, arheoloog Raksha Dave ning Briti ajakirjanik John Sergeant. Kolmekesi uuritakse tunde, mis eelnesid Vesuuvi vulkaani purskele. Hävinud linnas ja selle ümbruskonnas ringi rännates avastab kolmik uusi asju. Nad saavad eksklusiivse ligipääsu hästi säilinud väljakaevamispaigale, kus senini puutumata inimsäilmeid kompuutertomograafi, röntgeni ja DNA-testide abil uuritakse. Lisaks külastatakse vulkaani ennast. Kõige selle tulemusel paljastub hulgaliselt põnevaid ja seni teadmata saladusi linna ja selle inimeste kohta, kes viimased 2000 aastat tuha all peidus olid.

August ja september on ajaloosõpradele tõeline maiuspala, sest kanalil Viasat History esilinastub kaks tõeliselt põnevat dokumentaalsarja. Kanali nägemiseks võtke palun ühendust oma teleteenuse pakkujaga.