Jõuame suurde söögituppa, mille laua taha mahub julgelt 12 inimest einestama. Lauda katavad papptaldrikud ja veepudelid ning sööjad tõstavad pea kergeks tervitusnoogutuseks. Taldrikute vahel on erinevad paberid — stsenaarium, võtteplaan, ühes laua nurgas meigikohver ja juukselakipudelid, selle kõige vahel viie sarjaosalise piltidega väikesed fännikaardid. “Need said just valmis, harva, kui neid valmis saab,” sõnab Elina Reinold, pistab suhu kahvlitäie tatart ning asub kibekiirelt kaardikestele autogramme vehkima. Ka Kadri Rämmeld sööb ja loeb samaaegselt, vahepeal allkirjastab temani jõudnud fännikaarte.

Kättemaksukontori kaadri taga
Kättemaksukontori kaadri taga

Juss Haasma, kelle kehastatav Rainis Sõber on juubelihõngulisel hooajal tagasi sarjas (nagu ka Häidi Õigepaulus ja Frida), on juba eine lõpetanud ning surfab telefonis, muiates millegi peale kavalalt.

Kättemaksukontori kaadri taga

“Kas teeme proovi,” lõikab vaikse melu läbi laua taga istuv Ain Prosa. Rämmeld tuleb laua äärde, laulab mõned fraasid loost “Pilgud ja nooled” ning sätib end kohale. Kõik loevad oma teksti, kui Rämmeldi suust kõlab “Kuu on praegu Kalades,” saabub naerupahvak. Lausate korratakse kolm korda ja ei saagi keegi täpselt aru miks, ent see horoskoobilause tundub naljakam kui eales varem. Kõik kõkutavad. Hetk hiljem lülituvad aga professionaaliks taas ning stseen mängitakse läbi juba Kättemaksukontori kurikuulsas elutoas kaameratega. “Tugitool on peeglis,” sõnab Prosa. “Ei, Kalades,” ei ole eelmine nali veel mõnel ununud ning saab alguse uus kõkutamisring.

Kättemaksukontori kaadri taga

Prosa sulgeb hetkeks silmad, tema istub ikka veel söögitoa laua taga ning jälgib kaamerapilti monitorilt: “Juss, võta tagi ära, sa oled juba siin mõnda aega olnud. Ja jalatsid jalast,” kamandab ta naisosalised kodusemad välja nägema.

Kättemaksukontori kaadri taga

“Vaikust!” kõlab kõrvulukustavalt läbi raadiosaatjate produtsendi assistendi Laura Laasi karm käsk. Sel hetkel ei tohi hingata, astuda ega fotoaparaadi nuppu vajutada. Tegutsevad vaid kuus inimest: neli näitlejat, helimees ning kaameramees. Teised kõik jälgivad tardunult. “Läks,” sõnab Prosa, kui kõik on paigas.

Kui selle nurga alt võte on läbi, vahetab kaameramees asukohta. Laasi täpsustab, et oma jutus peaks Reinold rõhutama sõnu “oma” ja “minu”. “Freya on muutunud isekamaks,” selgitab Laasi. Võte jätkub. Veel kaks korda.

Kui see on tehtud, istuvad kõik laua taha, lonksavad vett ning istudes proovivad kaks korda läbi järgmise stseeni teksti. Prosa maadleb samal ajal tahvelarvutiga, mille ekraanile peaks ilmuma üks astroloogiline horoskoop. Tekstiproovi katkestab Rämmeldi kõvenenud hääl: “Kas võin sellise nalja teha?” Reinold kordab oma teksti: “Tunnistusi andsime!”. “Kooliõpilastele vä?” teeb Rämmeld oma nalja, mida esialgu stsenaariumis ei olnud.

Kuigi sageli on muigamist ja sõnademängu, mis itsitama ajab, on sekund hiljem kõik taas professionaalne, nende silmad naeratavad, ent näha on, et nende silmade taga on ajukõvaketas, mis igal sekundil täistuuridel infot salvestab, mõtleb ja tõsist kohalolu nõuab.

“Mina arvasin kunagi, et Hot.ee on pronosait,” arutletakse, kuni Prosa järgmisel stseeni jaoks vajalikku astroloogilist teksti otsib. Tahvelarvutiga pusserdamise ajal, kui tekst kaks korda läbi käidud, surfab Haasma Auto24 lehel.

Näitlejad sätitakse paika toa teises nurgas, Marioni kehastav Rämmeld asub ette lugema tõsisel näol juttu Kalade tähtkuju kohta, mis kaadritagused kõik muigama võtab. Enda enne mõeldud nalja peale naerab ta kõigil neljal võttekorral sama usutavalt kui esimesel. Tõelised professionaalid on koos ja on selge, et selle sarja tegemisel valitseb tõeline sünergia, mis nali-töö-nali-töö tempos 13-tunniseid tööpäevasid teha lubab ka intensiivsemal võttenädalal.

Kättemaksukontori kaadri taga
“Mina olen nüüd tehtud,” hõiskab võidurõõmsalt Reinold, kelle jaoks oli see päeva viimane võte ning ta saab lahkuda. Lahkume ka meie, et lasta neil teha oma tööd. Kui lõbus on tegelaste elu ekraanil uuel hooajal, selgub juba täna õhtul.