EAÜ muusikateoste avaliku esitamise litsentside osakonna juhataja Airi-Ulrike Lillevälja ütles Saarte Häälele, et vaatluse all on Illiku laiul juulis toimunud I Land Sound festival ja augustis muinastulede öö raames aset leidnud Svjata Vatra kontsert, teatab Saarte Hääl. Kuna nende ürituste raames toimus muusikateoste avalik esitus, siis oli korraldajatel vaja sõlmida EAÜ-ga eelnevalt litsentsileping muusikateoste avalikuks esitamiseks, kuid seda nad ei teinud.

I Land Soundi festivali üks korraldajaid Paap Uspenski ütles Saarte Häälele, et EAÜ on tema jaoks uus asi ja ta on ühingult küsinud selgitusi. “Ma tahan teada, mis alustel raha küsitakse ja kuhu see jõuab,” sõnas ta. Elamusfestivali üks peakorraldajaid Taavet Bristol läkitab Kroonikale oma kommentaari, mille avaldame täismahus muutmata kujul:

Väide tuhandete eurode ulatuses on meelevaldselt õhust võetud. Hetkel ei ole sõlmitud lepingut ja pole ka kokkulepitud summat, mille võlgneme MTÜ Eesti Autorite Ühingule. Tegemist on läbirääkimiste faasiga, kus üks osapool on väga alatult alustanud meediasõda enne kokkuleppeni jõudmist. Nii pole ka olemas ega meile saadetud ühtegi arvet või muud dokumenti, mis tõendaks meie võlgnevust. Kõikide koostööpartneritega, kellega antud sündmust korraldame, oleme olnud alates esimesest aastast ilusti järje peal ja siiamaani pole kellelgi meile ühtegi pretensiooni olnud.

Kõikidele esinejatele ja DJ-dele on tasud makstud mõlemal aastal. Palume enda poolt nimetada artistid, kes on andnud õiguse MTÜ Eesti Autorite Ühingule õiguse nõuda välja neile kuuluvad tasud. Kindlasti räägib enda eest ka fakt, et ligi 100 esinejat, kes esinesid I Land Soundi esimesel aastal, ei keeldunud esinemast meie festivalil ka teisel aastal. See peaks olema päris kaalukas tõsiasi arvestades Airi-Ulrike Lillevälja väiteid. Palume ajakirjanikel või asjast huvi tundvatel osapooltel võtta ühendust samal teemal päris inimeste ja I Land Soundi esinejatega, et saada adekvaatne vastus. Kahjuks on eraõiguslik ettevõtte, kellele on arusaamatult omistatud monopoolne seisund, kellel seisab 7 600 000 € pangakontodel (mis pole artistidele jõudnud, fakti saab kontrollida kõigile kättesaadavast majandusaasta aruandest. Lisasin vastuse alla vastava lingi)

Eesti Autorite Ühing on asunud esindama huvigruppe ilma suhtlemata nendes huvigruppides olevate inimestega. Hetkel pean silmas I Land Soundil esinenud artiste. Ka on arusaamatu neile laekuvate summade jaotusskeem ja nende poolt määratud summade õigsus ning suurus.

Organisatsioon mis nõuab läbipaistvust oma koostööpartneritelt peaks olema läbipaistvuse musternäidis. Hetkel aga tundub see pigem must auk, mis jagab teiste poolt raskelt teenitud tulemit enda poolt väljamõeldud alustel. Ma ei väida, et Eesti Autorite Ühing ei anna raha artistidele või oleks muus mõttes puukorganisatsioon, küll aga soovin algatada diskussiooni nende tegevuse aluste ja meetodite õigsuses. Selleks oleme valmis kutsuma ümarlaua, kus osaleb võimalikult palju asjasse puutuvaid osapooli leidmaks õiglane viis tulevikus käitumiseks. Vältimaks olukordi, kus ürituste ja kontsertide korraldajaid survestab niigi raskel maastikul ääretult õilsa nimega Eesti Autorite Ühing aga mis oma sisult meenutab pigem ajale jalgu jäänud nähtust sotsialistlikust süsteemist, kus kõike tehakse ausama ühiskonna nimel aga siiski seisab teatud huvigrupi kontol 7,6 miljonit jagamata eurot.

Lisaks soovib Bristol tõmmata tähelepanu majandusaastaaruandele, millega saab tutvuda SIIT.