Selle suve alguses said nad kõik õngitsuskirja häkkerilt, kes nimetas end Anastassia Smirovaks."Anastassia kirjutas mulle koostööpakkumise, mis oli suunatud ühele riidebrändile," kirjeldab Sandra Raju kogu saaga algust.

"Ma ei kliki kunagi niisama mingile lingile, aga see oli täiesti tavaline Instagrami link ja see viiski täiesti tavalisele Instagrami lehele," lisab Merilin Taimre, kes on tuntud ka kui Paljas Porgand blogi autor.

"Ma mõtlesin, et maru kahtlane, kuid plaanisin sellele meilile ikkagi hiljem vastata. Aga 30 minutit hiljem oli juba hilja, sest siis ma enam oma kontosse sisse ei saanud," kirjeldab Katri Palm, kuidas ta oma kontost ilma jäi.

Kõikide staaride kontod kaaperdati. Neile anti teada, et kontod on häkitud ja nende tagasi saamiseks pidid naised kahe tunni jooksul maksma kindla summa. "Ma olin paanikas, ma helistasin esimese ajana oma mehele," meenutas blogija Merilin Taimre.

Kaaperdajad soovisid konto tagastamise eest saada 230 eurot bitcoinides. "Nad olid väga kannatamatud, kui ma minutiks ei vastanud, siis nad juba küsisid, et miks ma ei vasta kiiremini," tõdes Taimre.

Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) esindaja sõnul on kiirustamise eesmärgiks see, et ohver ei jõuaks kogu olukorda korralikult läbi analüüsida ja abi otsida. Amet soovitab alati mitte alluda nõuetele ja mitte maksta.

Oma murega pöördus politsei poole vaid Sandra, kuid sealt teda aidata ei osatud. "Ma leian, et politsei on selles vallas nii abitu, et sinna pöörduda pole mõtet," tõdes Palm.

Kõik kolm ohvrit said pärast raha tasumist oma konto kiirelt tagasi. Sellist häkkimist on aga väga kerge ära hoida. Peale tugeva parooli peaks igal eeskujuliku küberhügieeniga kodanikul olema aktiveeritud kaheastmeline tuvastamine.

Seda on väga lihtne teha, tuleb minna Instagrami äpis seadete kategooriasse ja lülitada sealt sisse funktsioon "Two-factor authentication".

Vaata täpsemat õpetust allpool olevast videost!