Ligikaudu 2000 aastat tagasi mattus iidne Rooma linn Pompei lähedalasuva Vesuuvi vulkaani purske tagajärjel täielikult tuha alla. Sajad poed, tänavad, kodud ja kehad, mis sel hetkel tardusid ja seejärel sajandeid liikumatuna lebasid, ootavad nüüd avastamist. Uued väljakaevamised ja tehnoloogia on aidanud paljastada senitundmatuid saladusi seni tuha all peidus olnud inimeste ja nende elude kohta.

Saadet juhivad tunnustatud ajaloolane Bettany Hughes, kogenud arheoloog Raksha Dave ja auhinnatud ajakirjanik John Sergeant, kes töötavad üheskoos selle nimel, et panna tükk-tüki haaval kokku hukule määratud linna ja selle elanike viimased tunnid. Sarja tegevus algab 22. oktoobril 79, kaks päeva enne seda, kui Pompei hävib ja kõik linnas olnud inimesed hukkuvad.

Saate meeskonnal on eksklusiivne ligipääs paljudesse Pompei piirkondadesse, mis muidu avalikkusele suletud on ning mida varem televisioonis näidatud ei ole. Ulatuslike restaureerimistööde käigus taaselustatakse iidsed ehitised, kuhu varem turvalisuse kaalutlustel inimesi ei lubatud. Neis leidub erakordselt kauneid mosaiike ja detailseid freskosid, millel on kujutatud erinevaid elulisi aspekte nagu religioossed kultused, eralõbumajad ja parfüümivalmistamine.

Peale selle osaletakse värsketel väljakaevamistel gladiaatorite väljaõppekooli juures. Hoone ise asub tohutul maa-alal, kus pole varem kaevamistöid tehtud. Loodetakse teada saada, millised olid gladiaatorite elutingimused, väljaõpe ja roll Pompei viimastel päevadel. Lisaks uuritakse sajandeid puutumatult seisnud ala Pompei linnamüüride ümbruses. Teadlased loodavad kindlaks teha, kas inimesed tõepoolest suundusid katastroofi eel linnamüüri poole ja üritasid põgeneda.

Lisaks saadakse enneolematu luba sepatöökojast leitud kehade haiglasse viimiseks. Seal uuritakse neid esmakordselt MRT abil. Saadakse üksikasjalikud teadmised selle kohta, kuidas nad elasid ja kuidas nad surid, mis soost ja kui vanad nad olid, milliseid haigusi nad põdesid ja mida sõid. Käiakse ka Napolis ja vaadatakse, mis Rooma tsivilisatsioonist aastatuhandete jooksul säilinud on.

Külasta iidset hävinud linna, võimsat vulkaani, hästi säilinud vaatamisväärsusi ning näe, kuidas sealsed inimesed tegelikult elasid, vaadates sarja “Pompei: stardiloendus katastroofini”. Telekanali nägemiseks võtke palun ühendust oma teleteenuse pakkujaga.

Jaga
Kommentaarid