„Kuldse Maski“ pakutava eksklusiivsus on ilmselge: 2016. aasta sotsioloogilise uuringu alusel nimetati see kõige tuntumaks ja populaarsemaks festivaliks Eestis.

Oma kunstilisest kontseptsioonist lähtuvalt toob festival siia Vene teatrite etendusi, laia kõlapinda leidnud lavastusi nii kuulsatelt kui ka noortelt ja edukatelt lavastajatelt, kellest kirjutatakse ja räägitakse ka väljaspool Venemaad.

Näiteks noor Timofei Kuljabin Novosibirskist on väga nõutud Euroopas ja on nii ooperi- kui ka draamaetenduste lavastaja. Tallinnas mängitakse 11. oktoobril Kultuurikatlas terve Euroopa läbi reisinud etendust „Kolm õde“, mida etendatakse viipekeeles. Sel kombel saab ekraanilt teksti lugev vaataja etenduse üheks osaks.

Ülimalt radikaalne on ka Maksim Didenko lavastus legendaarse Grigori Aleksandrovi filmi „Tsirkus“ järgi. Siin on oma koht ka mustal paroodial ja sellel, mida nimetatakse avangardistlikuks atraktsiooniks. Didenko töötab eksperimentaalse ja populaarse ning autoritöö ja traditsioonilise piirimail.

Tema etendused sarnanevad kõik performance’ile. Didenko on lavastanud nii Pelevinit kui ka Dostojevskit, Harmsi ja Fadejevit (Noor kaardivägi) ning teisigi väga tuntuid autoreid.

Just tema tõi välja Vene esimese immersiivse etenduse „Must venelane“ Puškini jutustuse „Dubrovski“ järgi, mis pani terve Moskva plahvatama („immersiivne“ tähendab vaataja täielikku kaasamist etendusse ja välistab liikumatu etenduse jälgimise saalist). Etendust-promenaadi vaatas nelja kuu jooksul üle 12 000 vaataja. Kusjuures odavaim pilet maksis umbes 70 eurot.

Muusikal „Tsirkus“ Didenko lavastuses pöörab pea peale lihtsa loo meretagusest diivast, kes leidis oma õnne NSVLis. See etendus on pungil unistuste ja illusioonide võlu, mida luuakse muu hulgas ka kunstiga. Etendust mängitakse Alexela Kontserdimajas 15. oktoobril.

Soovitame vaadata ka Dmitri Krõmovi etendust „Kaasavaratu“ ja noore lavastaja Nikita Kobelevi etendust tuntud Ameerika neuropatoloogi Oliver Sacksi raamatu järgi „Inimene, kes pidas oma naist kübaraks”.

Piletid nendele etendustele Tallinnas on aga juba läbi müüdud. Võib ju võtta ette tee Narva või Viljandisse, kus etendust mängitakse 9. ja 11. oktoobril. Tuletame meelde, et kõik festivali etendused on varustatud sünkroontõlkega eesti keelde.

Huvi festivali vastu on suur, piletid müüakse läbi tükk aega enne festivali algust. Samas, tuua siia ja näidata vaatajatele etendusi ilma kärbeteta, sellisel kujul, nagu see on välja mõeldud ja lavastatud, pole sugugi mitte alati võimalik.

Selles ongi aga veel üks festivali „Kuldne Mask“ eksklusiivne omapära: oleme püüdnud seda aastast aastasse hoida. Pange tähele: kavas on ka Sophoklese „Kuningas Oidipus“, mille lavastas Rimas Tuminas Kreeka kõige vanemas amfiteatris Epidauruses. See on Ateena teatri ja Moskva Vahtangovi-nimelise teatri koostöö. Tallinnasse tuleb peale suursuguste dekoratsioonide etenduses osalema ka Kreeka koor Ateenas