Saat kohtus Visteritega

"Ta oli hooliv, alkoholiga mingit probleemi ei olnud," räägib 23-aastane Artur enda isast Dag Saatist, kes tänavu 26. mail traagiliselt hukkus.

Poja sõnul muutus kõik kuus aastat tagasi, mil isa läks Jõelähtme valda talu ehitama. Arturi sõnul vooliti seal tema isast paranoiline ja närviline mees, kes mõne aja pärast lahutas oma abielu.

"Kuuuurija" 8. oktoober

Kes on Ragna-Oro Vister ja mis toimus talus?

Mees tegi ehitustöid Ragna-Oro Visteri heaks, kes on Peterburi Kõrgema Osteopaatilise Meditsiinikooli lõpetanud osteopaat. Osteopaatia on kätega ravimise tehnika, mis on sarnane kiropraktiku tööle.

52-aastane Vister on kahes osaühingus ja MTÜ-s juhatuse liige. Lisaks sellele korraldab naine enda Jõelähtme talus esoteerilisi rännakuid ja rituaale. Poja sõnul kuulusid menüüsse klassikalised psühhedeelikumid nagu LSD, kuid tarvitati ka erguteid. Samuti viidi rituaale läbi konnalimaga, just see võis saada 54-aastasele ehitajale saatuslikuks.

Poja väitel kasseeriti ühe "kogemuse" eest 200 eurot, tihti välismaalt kohale tulnud šamaanid olid tema sõnul pigem näitlejad. Esoteerikahullusest haaratud isa ei kuulanud perekonna palveid tegevus ära lõpetada, mees kutsus hoopis poega ja abikaasat oma "trippides" osalema.

"Kuuuurija" valduses on Facebooki vestlused Visteri ja hukkunud mehe vahel, salakeeles räägitakse pidevalt narkootikumide ostmisest. Vahendajaks on seejuures alati Vister.

"Päevane tripp 150-160 eurot. Seal olid ka kolmepäevased üritused, mis maksid 300-400 eurot," sõnas poeg. Krõbeda hinnaga "tripid" tekitasid mehele ka majanduslikke raskusi.

Algselt väitis Vister, et Saat tuli tema tallu tööd tegema ja suri ootamatult. Mees olla istunud verandal, perenaise abikaasa oli meest märganud ja arvanud, et ta sai päiksepiste. Kiirabi püüdis meest tulutult elustada.

"Kuuuurija" 8. oktoober

Kas majas oli saatuslikul päeval taas "seanss"?

Poeg aga arvab, et sel päeval toimus talus järjekordne "tripp" ja kohal oli 20-30 inimest. "Ma ei usu, et keegi enne kiirabi kutsus, kui see rahvas sealt laiali aeti," tõdeb poeg viidates info allikana oma isa uut elukaaslast, kes sarnastest praktikatest huvitatud on.

"Kuuuurija" sai ühendust 62-aastase prouaga, kelle mõlemad pojad olid sattunud esoteerikahulluses Visterite tallu. Naine oli laste pärast nii mures, et otsustas ka ise nendest osa võtta.

Proua, kes poegadega talus rituaalidel osales

"Siis oli pool aasta vahet, siis ta mais läks, seal ta surigi. Nad kõik valetasid ja vaidlesid, et nemad ei tea midagi. Minu poeg samuti. Tegelikult suri ta kõigi silme all," sõnas naine ja lisas, et kogu kamp sõitis laiali ja alles siis kutsuti kiirabi. "Minu poeg oli ka seal," tõdes ta, kelle poeg saab novembris 40.

Mehe surma põhjustas ametliku lahanguaruande järgi äge südamepuudulikkus, kuid poeg usub, et põhjuseks olid hoopis südamele suurt koormust lisanud narkootilised ained. Tokiskoloogiline analüüs jäi tegemata, kuna perekond ei soovinud tulemusi edasi kaevata.

Dag rääkis perekonnale, et talus on südameseiskumise puhuks lausa elustamisaparaat.

"Kuuuurija" 8. oktoober

Millest räägiti Facebookis?

Poeg otsustas raske südamega avalikult jagada isa Facebooki vestlusi, eesmärgiks veidigi Eestis vohavale esoteerikahullusele piiri panna. Allpool galeriis olevad vestlused on endise narkopolitseiniku Ulvar Veldi sõnul kindlasti diileri ja narkomaani vestlused. Foto ja album viitavad LSD-le, suhkur MDMA-le.

Politsei ei tundud alguses huvi

Arturi sõnul pöördus ta politseisse ja oli valmis tunnistama ja nendega jagama isa vestluseid. Alguses politsei asja vastu huvi ei tundud. Telefonis sõna üks ametlik pojale, et "inimesed teevad ikka selliseid asju". Alles pärast meedia huviorbiiti kerkimist hakkas politsei asjaga tegelema.

"Meil on hiljuti laekunud kirjavahetus, kus nüüdseks surnud mees ja konnamürgi pakkuja arutasid erinevaid seanssidega seotud asjaolusid, kasutades seehulgas koodsõnu. Seda, kas ja mida saame me selle info pinnalt edasi teha, ei saa me veel hetkel kommenteerida," vastas "Kuuuurija" päringule Põhja Prefektuuri kriminaaltalituse juht Roger Kumm.

"Mööname, et politseinik, kes mehe surma põhjuste selgitamisega tegeles, võinuks juhtida kohtueksperdi tähelepanu sellele, et antud juhul oleks õigustatud teha täiendab toksikoloogiline analüüs," tõdes Kumm.

Mida räägib Vister ise?

"Kuuuurija" pakkus mitu nädalat Visterile võimalust vastulauseks, kuid naine keeldus sellest. Seega läks Lust ise naise juurde ja palus tal asju selgitada.

"See oli hommikul pool kümme, kui ta trepil istet tegi. Siis me hakkaisme elustama teda. See oli tohtu palav hommik, me viisime ta dušši alla. Ta käis mööda õue ja tassis kive ja laudu. Politsei käis, tegi ju pildid. Kõik oli nagu lahti ja töö pooleli," kirjeldas Vister saatuslikku päeva.

"Ma ei näe siin põhjust vastulauseks. Ma lasin tal tunda oma tundeid ja süüdistada, keda iganes ta soovib," põhjendab naine Dagi pojale mitte kaastunde avaldamist. Veelgi sõnas Vister, et hukkunud mehe pojale maksab karma kätte.

"Kuuuurija" 8. oktoober

Lust mainib Elfriidet, kes kinnitas, et saatuslikul päeval oli majas palju inimesi. Visteri sõnul Elfriide valetab. "Ta ei nõustu poja pruudi ja poja eluga ning sellega, mida ta poeg teeb. Mustab teda igas paremas ja vasakus variandis," vastab naine.

Lust uurib ka kahtlaste Facebooki vestluste kohta, kus mainitakse digifotosid ja vanaema armujooki. "Digifotod? LSD küll ei ole seaduslik," vastas Vister lükates kõik süüdistused tagasi. Naine kinnitas, et digifoto ongi digifoto ja vahel võivad fotod olla ka tummised.

Samuti väidab naine, et tema talus ei tarvitata kunagi narkootilisi aineid. Lust läks koos Dagi pojaga Visteri kontorisse, seal naine põikles taas küsimuste eest ja sõnas, et ta vajab vastamiseks ettevalmistusaega.