Võistlusprogramm puudutab muuhulgas vaimse tervise, sotsiaalmeedia ja interneti mõju, narkomaaniat ning kodu- ja kooliteemasid.

Võistlusprogrammi hindab lisaks Just Filmi noortežüriile kolmeliikmeline rahvusvaheline žürii, kes annab välja ka Just Filmi grand prix.

Võistlusprogrammi eesmärk on tuua Eestisse viimase aasta parimad filmid kogu maailmast.

Pimedate Ööde filmifestivali noorte- ja lastefilmide alafestival Just Film leiab tänavu aset 16. novembrist 2. detsembrini ning piletimüük algab juba 16. oktoobrist.

Filmidest lähemalt:

“F20”

Horvaatia 2018, 90 min
R: Arsen A. Ostojic
Rahvusvaheline esilinastus

F20 vastab rahvusvahelise haiguste klassifikatsiooni järgi paranoidsele skisofreeniale. Selle diagnoosiga ajab oma igapäevaasju ka Filip. See tähendab, et ta on päevad läbi üksi kodus ja mängib videomänge, õues käib harva ja tellib päevas mitu korda pitsat ühest ja samast kohast, et ainult kulleriteenust osutavat Martinat näha. Filipi kahjuks tärkavad aga Martinas tema vastu tunded ning poisi diagnoosist midagi teadmata meelitab ta Filipi Party Beach nimelisele üritusele. Liiga palju inimesi ja värsket õhku ei meeldi aga Filipi F20-le ja veri hakkab lendama.

“Gonjiam” ("Gonjiam: Haunted Asylum")

Lõuna-Koera 2018, 95 min
R: Beom-sik Jeong

Euroopa esilinastus

Populaarne interneti-streamer palkab oma järgmise projekti jaoks posu noori, keda ühendab huvi õudsete ja kummitavate paikade vastu. CNN-i poolt seitsme kõige kummituslikuma paiga sekka valitud Gonjiami psühhiaatriahaigla Lõuna-Koreas tundub noortele ideaalne paik, kus veidi ringi uurida ja otseülekandega raha teenida. Üpris vähe hoolivad nad sellest, et eelmine punt sarnase ideega polevat sealt tagasi jõudnudki. Legendaarsetest "Blair Witch Projectist" ja "[REC]-ist" šnitti võtvas "Gonjiamis" kohtavad noored suuremat väljakutset, kui nad eales karta oleks osanud.

Soovitatav alates 16. eluaastast.

“Ma loodan, et sa sured järgmine kord” ("I Hope You'll Die Next Time")

Ungari 2018, 96 min

R: Mihály Schwechtje

Rahvusvaheline esilinastus

Armastus on kõige sõltuvusttekitavam ja vabastavam tunne üldse. Samuti on seda narkootikumid, maiustused ja nutitelefonid. Internet on ohtlik koht, kuhu juba liiga palju inimesi on kaduma läinud. Ungari filmile omaselt hubases aegruumis aset leidev lugu räägib animest vaimustunud Eszterist, kes tekitab põnevust nii mõneski oma klassi poisis. Hirm naiste ees ühenduses sooviga neile meeldida, paneb mehi sageli väga imelikke asju tegema.

“Lase mul kukkuda” ("Let Me Fall")

Island 2018, 136 min

R: Baldvin Zophoníasson

Järgmise annuse saamiseks on sõltlane valmis absoluutselt kõigeks. Gregory David Roberts räägib raamatus “Shantaram”, kuidas esimeseks kaob heroiinisõltlase silmist valgus, seejärel iha ning viimaks armastus. Filmi peategelane Magnea kaotab need kõik juba viieteistkümnendaks eluaastaks. Kuna augus olemist teavad ainult ise põhjas käinud, pole abi modernselt mõistlikest vanematest ega võõrutusravist, kust ta pidevate Jeesuse laulude tõttu põgeneb.

“Vangis Michael” ("Michael Inside")

Suurbritannia 2017, 96 min

R: Frank Berry

Michael McCrea on 18-aastane nooruk, kes elab oma vanaisa juures ühes Dublini elamurajoonis. Nende mõlema elud pööratakse pea peale, kui Michael jääb oma sõbra vanema venna jaoks narkootikumide hoidmisega vahele ja mõistetakse kolmeks kuuks vangi. Vanglas sõbruneb ta aga elukutselise diileriga ning loodetud ümberkasvamise asemel leiab ta end keset vägivalda ja uusi kuritegusid. Samal ajal võitleb väljaspool vanglat Michaeli vanaisa grupeeringuga, kelle sõnul Michael neile narkootikume politseile kaotades võlgu jäi. Ülimalt külm ja realistlik ning juba hulga auhindadega pärjatud Iiri krimidraama.

“Fööniks” ("Phoenix")

Norra 2018, 86 min

R: Camilla Strøm Henriksen

Rahvusvaheline esilinastus

Laps olla on tore. Tore aga pole see, kui pead liiga ruttu suureks kasvama. Mäng ja rõõm peaks olema iga lapse ja noore peamine töö. Paraku peab teismeline Jill liiga ruttu täiskasvanuks saama, kui lõhki läinud perekonnas ei ole asjad nii nagu peaksid. Jill, kes ootab isa pikisilmi koju ning loodab elus just tema peale kõige rohkem. Ehk suudab isa panna paika kõik puuduolevad pusletükid. Kasvamine ongi raske ja osati peabki olema raske, aga iga raskuse ja katsumuse järel peaks tulema rõõm ja mõistmine.

“Rooste” ("Rust")

Brasiilia 2018, 100 min

R: Aly Muritiba

Ohtrate auhindadega pärjatud film näitab tänapäeva noorte elu ja tehnika varjupoolt. Kui vaid iga videoga, kus sa vallatled oma peikaga, kaasneks samasugune kuulsus nagu Kim Kardashiani puhul, poleks ju hetkelisest piinlikkusest, et terve maailm on näinud su intiimelu, eriti midagi. Siin filmis me seda stsenaariumit ei näe, näeme hoopis, mis juhtub, kui keegi rikub su privaatsust räigelt, mis juhtub, kui kõik on sulle noa selga löönud, ja kuidas elada südametunnistuse ja teadmisega, et tegudel on tagajärjed.

“Kooliga on kõik” ("School’s Out")

Prantsusmaa 2018, 94 min

R: Sébastien Marnier

Pierre Hoffman on parasjagu lõpetamas oma kunagi pooleli jäänud lõputöö kirjutamist Kafka ainetel, kui tal palutakse tulla kirjanduse asendusõpetajaks ühte Prantsuse eliitkooli. Oma kohkumuseks leiab ta enda uued üliintelligentsed õpilased käitumas veidralt, vaenulikult ja isegi vägivaldselt. Kas põhjuseks võib olla nende eelmise õpetaja tunni ajal aknast välja hüppamine või hoopis kadedamate õpilaste kius? Ehk on õpilaste õlgadele liiga suur ootuste kuhi laotud? Või pole kogu maailmas järel enam midagi, mille nimel elada ja pingutada? Pierre asub tõde välja selgitama, olemata kindel, kuhu see kõik välja viib.

“Suvi 84” ("Summer of '84")

USA 2018, 105 min

R: François Simard, Anouk Whissell

On 1984. aasta suvi USA äärelinnas ning Davey´t ja ta sõpru painab igavus. Ometi on Davey see, kelle lööklauseks on see, et just äärelinnades juhtuvad kõige crazy´mad asjad. Ta ei peagi pettuma, kui varsti kirjutab kohalikku ajalehte sarimõrvar, kes ähvardab linnakest teismeliste röövimise ja tapmisega terroriseerida. Davey on veendunud, et mõrvariks saab olla üksnes tema politseinikust naabrimees, kuid mida tal veel pole, on vettpidavad tõendid. Nende hankimiseks meelitabki ta oma sõbrad mesti ning ohtlik kassi ja hiire mäng võib alata.

“Õpetaja” ("Teacher")

India 2018, 116 min

R: Siddharth Malhotra

Naina on kõrgharidusega noor India naine, kes põeb Tourette’i sündroomi, mis paneb ta iga natukese aja tagant pea ja käega ebatavalisi liigutusi tegema, mida saadab luksumise sarnane hääl. See ei muuda teda aga kuidagi rumalamaks või halvemaks inimeseks ning seetõttu on ta suurimaks unistuseks saada õpetajaks. Paraku leiab ta enda teelt vaid pahatahtlikke inimesi ning üks juba eos tema läbikukkumises veendunud direktor palkab ta õpetajaks ühele keeruliste õpilastega klassile. Suur saab aga olema kõigi üllatus, kui Nainast saab esimene õpetaja, kes lastega ühise keele leiab.