1 | “Barokk” tuleneb portugalikeelsest sõnast barocco ja see tähendab ‘ebakorrapärane pärl’. 18. sajandil kirjutas Rousseau oma entsüklopeedias: “Barokkmuusika harmoonia on segane ning üleküllastatud modulatsioonide ja dissonantsidega. Laulmine on karm ja ebaloomulik, intonatsioon on keeruline".

2 | Barokkmuusika suurmeistri Bachi teoste kataloog sisaldab 1128 nimetust. Bachi kaks naist sünnitasid 20 last ning samapalju kohvitasse jõi geniaalne muusik iga päev.

3 | Prantsuse baroki üks eradamaid suurkujusid on Jean-Baptiste Lully. Helilooja ja koreograaf õpetas isegi Päikesekuningat Louis XIV tantsima keerulisi ja raskeid tantsutükke. Ajalukku läks paraku ka Lully surm. Nimelt, dirigeerides Louis XIV pühendatud kontserdil lõi ta hoogu sattudes dirigendikepiga (tollal olid need märksa suuremad ja raskemad võrreldes tänäpaevastega) omale jalga, mille tagajärjel tekkis gangreen. Lully keeldus jala amputeerimisest, sest see poleks võimaldanud tal edaspidi tantsida. Ta suri kohutavates piinades mõne kuu pärast.

4 | Barokiajastu kontserdid polnud sugugi kõigile kättesaadavad. Keskmisi ja väiksemaid kooslusi said lubada ainult rikkad ja aristokraadid. Kontserte korraldati lossides ja mõisahäärberites näitamaks oma jõukust ja vahest ka kunstilembust. Alalissed orkestrid olid ainult kuningate õukondade juures, kes maksid kinni nii pillimeeste kui heliloojate ülalpidamise.

5 | Just Prantususe kuninga Louis XIV õukonnas juurutati 17. sajandi keskpaiku orkestri ühesugused vormiriided ja selle liikmed pidid liigutama poognat samas suunas. See oli väga imetletud ning sai edaspidi orkestri stiili etaloniks kogu ülejäänud Euroopas.