1. Charles Bronson

81. aastasena 2003. aastal meie hulgast lahkunud Charles Bronson on tõenäoliselt kõige rohkem tuntud "Death Wish" filmiseeria poolest. Esimesest osast tehti hiljuti ka uusversioon, mille peaosas oli Bruce Willis.

Bronson osales ka sellistes suurepärastes filmides nagu "Once Upon a Time in the West" ja "Lola" ning muidugi Cannon Filmsi "Act of Vengeance", "Assassination", "Messenger of Death" ja "Kinjite: Forbidden Subjects".

Charles Bronsoni sünninimi oli Charles Buchinsky. Ta kasvas üles vaeses perekonnas, kus oli kokku 15 last. 10-aastasena töötas Bronson söekaevanduses ning pidi ühel hetkel kandma koolis isegi õe kleiti, sest tal polnud midagi muud selga panna.

Bronson liitus USA lennuväega ning temast sai pardalaskur, mida võib lugeda väga ohtlikuks positsiooniks, kus sõja ajal olla. Bronson elas üles 25 missiooni ning teda autasustati sõja lõpus Purpusüdamega.

2. Charlton Heston

Heston kehastas Moosest filmis "The Ten Commandments" ning võitis parima meespeaosa Oscari "Ben Huri" eest.

Heston liitus sõjaväega 1944. aastal ning temast sai raadiooperaator ja pardalaskur pommitaja B-25 Mitchell pardal. Hestoni positsioon oli Alaska Aleuutide saarel ja kuigi ta lahingus üldse ei osalenud, pöördus sõjavägi just tema poole, et ta loeks peale salastatud sõjafilmidele, mis olid mõeldud reameestele ja Energeetikaministeerium töötajatele.

3. Paul Newman

Paul Newman kuulub õigusega filmiajaloo parimate näitlejate hulka. Ta võitis Oscari "The Color of the Money" eest ning tema viimaste parimate rollide hulka kuulus selline meistriteos nagu "Road to Perdition".

Newman soovis noorena hoopis piloodiks saada, mistõttu liitus ta Yale'i ülikoolis USA mereväe V-12 programmiga, aga kui ta avastas, et on värvipime, saadeti ta treeninglaagrisse, kus temast sai suurtükiväelane ja raadiooperaator. Teise maailmasõja ajal saadeti Newmani üksus 1945. aastal lennukikandjale USS Bunker Hill, mis osales Okinawa lahingus. Newman aga lennukikandjale ei jõudnudki, sest tema lennuki piloot oli sunnitud haiguse tõttu juhtimisest loobuma. Seda võib nimetada saatuseks, sest USS Bunker Hill hävitati kahes Kamikaze-rünnakus. Surma sai 600 inimest.

Newman vabanes sõjaväest 1946. aastal. Talle omistati järgevad medalid: Victory Medal, American Area Campaign Medal ja Good Conduct Medal.

4. James Stewart

Kui Stewart Teise maailmasõja ajal armeega liitus, oli ta juba Oscarile kandideerinud ja ühe ka võitnud ning tal oli ka varasem kogemus sõjaväes.

Ta oli ka esimene USA filmistaar, kes liitus Teise maailmasõja ajal armeega. Stewarti perekonnas oli armeega liitumine omamoodi traditsioon, aga kui kõik pereliikmed olid varasemalt jalaväes, siis Stewartist sai hoopis piloot. Stewart osales ka Vietnami sõjas, kus temast sai USA õhuväe brigaadikindral.

Stewarti sõjaväeliste autasude hulka kuulusid näiteks Distinguished Flying Crosses, Air Medals, French Croix de Guerre with bronze palm, Presidential Medal of Freedom, National Defense Service Medal ja Victory Medal.

5. Clark Gable

Clark Gable võis olla Hollywoodi kuulsaim näitleja, aga ka tema liitus armeega, kuigi see juhtus pärast seda, kui tema kolmas naine lennuõnnetuses suri.

Gable kirjutas president Franklin D. Rooseveltile, et ta saaks Teises maailmasõjas oma osa anda. Gable liitus 1942. aastal õhuväega, lõpetas 12 nädala pikkuse treeningu, temast sai pardalaskur ning osales mitmes olulises missioonis.

Veider on see, et Gable oli Hitleri lemmiknäitleja. Kui Hitler sai teada, et Gable võitleb samuti oma riigi eest, pakkus ta välja 5000 dollari suuruse pearaha kõigile, kes näitleja kinni peavad ja tema juurde toovad. Seda õnneks ei juhtunud ning pärast teenistust sai Gable järgnevad autasud: American Campaign Medal, European-African-Middle Eastern Campaign Medal, World War II Victory Medal, Air Medal, Distinguished Flying Cross.

Allikas: The Vintage News