Kahe festivalinädala jooksul vaatavad Heidy Purga ja Reigo Ahven lapse õiguste programmi filme, osalevad seanssidele järgnevatel aruteludel, jagavad filmisoovitusi sotsiaalmeedias ning räägivad televisioonis ja raadios Eesti laste muredest ja rõõmudest.

Ahvena sõnul määrab suurima osa meie elukvaliteedist laste heaolu ning ohud, mis kogu maailma digitaliseerumises varitsevad, on niivõrd uued, et lapsed ega nende vanemad ei tule nendega päriselt toime. „Programm „Lapse õigused” on suutnud koguda kokku suurepärase valiku filme, mis aitavad meil mõista oma lapsi nende eakaaslaste näidete kaudu ning on ehk vahedaim vahend, et leida ühine keel ka rasketel teemadel vestlemiseks. Just Film on leidnud võluvitsa – tulge oma lastega koos kinno!” kutsus ta.

Lapse õiguste programmi avafilm on USA linateos „Sotsiaalsed loomad” (Social Animals), mis maalib mitmevärvilise pildi sotsiaalmeedia suurusest ja mõjuvõimust ühiskonnas.

Heidy Purga sõnul on see lugu kolmest noorest, kelle elu on Instagram nii positiivselt kui ka negatiivselt muutnud. „See võiks vabalt olla lugu sinust, minust või ükskõik kellest.”

Ta lisas, et paljud kavas olevad filmid on „väga rajud, aga elulised ning kaasahaaravad ja peaksidki ühiskonnas diskussiooni tekitama”.

Lapse õiguste programm linastub PÖFFi noorte- ja lastefilmide festivalil Just Film juba kaheksandat korda. Tänavu on kavas 14 filmi ja eriline fookus on teemal „lapsed ja noored digimaailmas”.

Programmi on aidanud kokku panna Õiguskantsleri Kantselei, justiitsministeerium, sotsiaalministeerium, Lastekaitse Liit ning Politsei- ja Piirivalveamet.

Seanssidele järgnevad arutelud, kus mõtiskletakse laste ja noorte õiguste tagamisest Eestis ja mujal maailmas. Sel aastal keskenduvad mitmed arutelud digimaailma pluss- ja miinuskülgedele.