Lugu on tegelikult väga lihtne: Portugali kuulsaim jalgpallur Diamantino põrub väga tähtsal matšil, mistõttu hakkab oma elu ümber mõtestama, sest mõistab, et elus on ka muud kui jalgpall ja suured rahad. See on ainult näiline osa filmist, sest kokku segatakse Bondi-filmide paroodia, sarkasmi ja irooniat täis poliitline sõnum nii soorollide, rändekriisi kui ka Euroopa Liidu osas. See kõik on väga vaimustavalt, fantaasiarikkalt ja ennast enamjaolt mitte üldse tõsiselt võtvalt kokku pandud.

Diamantino on tegelasena ideaalne postripoiss - ilus, aga naiivne ja rumal. Seda tehakse filmi jooksul korduvalt selgeks. Samas on ta ka siiras ja suure täitmatu empaatiavõimega, mistõttu on talle raske mitte kaasa elada. Pärast jalgpallimatši kaotust jääb mees ilma kõigest, mis tal elus tähtis. Talle jäävad ainult eriti õelad Kardashiane meenutavad identsed õed, kes tahavad teda lihtsalt ära kasutada. Oma suures häärberis nukrutsedes mõistab mees, et tema uus kutsumus on aidata pagulasi.

Nii võtabki endine jalgpallikuulsus enda juurde elama Mosambiigist pärit poisi, kes on tegelikult naine ja kõigele lisaks ka eriagent Aisha, aga kuna Diamantino on niivõrd süüdimatult rumal, siis tema ei saa sellest aru. Ta on lihtsalt õnnelik, et saab kedagi aidata. Aisha eesmärk on jalgpallur erinevate kuritegude eest vahele võtta, aga kui selgub, et igas mõttes süütu mees pole süüdi, hakkab Aisha hoopis temasse ära armuma.

See kõik toob kaasa erinevad intriigid, mida punutakse võimuesindajate ja Portugali ümber Diamantino abil müüri ehitada sooviva salarühmituse vahel. Jalgpalluri õdede, Diamantino uue lapse (kes on tegelikult täiskasvanud naine), selle naise naise, politsei uurimise, Portugali Euroopast eraldada soovivate asjaosaliste, kurja teadlase, kehaliste eksperimentide, kloonimise, propaganda, poliitiliste mahhinatsioonide ja soorollidega mängimise abil on loodud hämmastav komöödia, mis on nii jabur, aga mitte kunagi labane, et raske on silmi ekraanilt pöörata.

See on film ka koeraarmastajatele, sest Diamantino suudab jalgpalliväljakul keskenduda ainult siis kui näeb ennast roosade pilvede keskel, kus vastaste asemel jooksevad ringi suured nunnud koerad. Kui see pole juba selge, siis see film on otsast lõpuni üllatusi täis ja kunagi ei tea, mis nüüd juhtuma hakkab. "Diamantino" on ulmeliste elementidega poliitiline thriller, mis on ühtlasi ka komöödia jalgpallurist. Sellega on vist kõik öeldud.