Narkoparun Pablo Escobari hiilgeaeg jäi 1980ndatesse, kui tema käpa all oli 80% Ameerikasse liikuvast kokaiiniturust. Mehe narkoäri oli niivõrd edukas, et garanteeris talle koha Forbesi kümne maailma rikkaima inimese nimekirjas.

Pablo hakkas kokaiiniäri ajama 1970ndatel, kui see oli osa Medellini kartellist. 1975. aastal suri kartelli juht Fabio Restrepo, mispeale kasutas Pablo võimalust kogu äri enda käpa alla saada ja suurendas narkoäri märkimisväärselt. Samas sai Pablo Kolumbias küllaltki tuntuks, sest narkoäri kõrvalt tegeles mees heategevusprojektidega ja toetas ka jalgpalliklubisid. Hiljem rahastas Pablo aga terroriorganisatsioone, mille käe läbi surid tuhanded inimesed ja seeläbi muutus arvamus Pablosse. Kolumbia politsei tappis mehe 1993. aastal.

Nii suurt kartelli, nagu seda oli Medellini kartell, on võimatu üksi juhtida. On iseenesest mõistetav, et Pablol oli üle kogu maailma palju abikäsi. Pablo poja Sebastian Marroquini sõnul oli üheks abikäeks ka kuulus laulja Frank Sinatra.

Väljaanne The Daily Mail kirjutas, et Marroquin ütles Brasiilia ajalehele, et Frank Sinatra oli Pablo ärikaaslane Miamis. Kui Pablo pojalt Sebastianilt küsiti, et kuidas ta selles ikka kindel on, vastas Sebastian: “Lauljaid, kelle karjääri arengusse on suure panuse andnud narkokaubandus, on meie seas rohkem, kui sa arvata oskad.” Sebastian lisab, et tal puuduvad selle kohta otseselt tõendid. “Aga ma tean seda, sest ma olin oma isaga väga lähedane ja nii tema kui ka tema äripartnerid rääkisid sellest,” ütles Pablo poeg.

Teatakse ka seda, et Frank Sinatral oli sidemeid erinevate inimestega, kes olid otseselt maffiaga seotud. Kuigi Frank ise eitas taoliseid väiteid, siis kuulus tema tuttavate hulka näiteks Chicago maffiaboss Sam Giancana. Lisaks nähti teda samas seltskonnas Philadelphia ja Detroiti maffiameestega.

1950. aastal tegi Frank FBI selleaegsele juhile J. Edgar Hooverile pakkumise, et ta võiks maffiameeste peale keelt kanda, kuid Hoover lükkas pakkumise tagasi. Ilmselt proovis Frank seda seetõttu, et kummutada tema kohta käivaid kuulujutte.

Igasugused taolised jutud liikusid aga ammu enne seda, kui Sinatra sai Escobaridega tuttavaks. Kindlasti ei tähenda tutvused aga seda, et Sinatra ise oleks narkoärikas olnud. Pablo vend Roberto kirjutas 2009. aastal ilmunud teoses “The Accountant’s Story”, et Frank ja Pablo einestasid puhkuse ajal Las Vegases peenes hotellis Caesars Palace.

Lisaks mindi hiljem helikopteriga sõitma ja Frank pakkus lahkelt, et võib giid olla. Roberto sõnul oli aga suur au kohtuda Frank Sinatraga. Viimasele tutvustati Escobaride perekonda kui kinnisvaraga tegelevaid inimesi.

Kui Pablo kogus tuntust ja temast sai kurikuulus narkoärikas, võttis Frank Sinatra ühendust inimesega, kes oli teda ja Pablot omavahel tutvustanud. Frank uuris, et kas tegemist on selle sama mehega, kellega ta kunagi helikopteriga sõitmas käis. Peale jaatavat vastust ütles Frank, et ei soovi Pabloga mitte kunagi mitte ühelgi moel tegemist teha.

Escobari tegemistest räägib ka Netflixi seriaal "Narcos".

Allikas: thevintagenews.com