16-osaline “Vabadussõja lugu” annab edasi Eesti ajaloo ühe olulisima perioodi, kus korraga olid sõjas kõik, mitte üksnes püssidega mehed rindel. Kuidas tühja riigikassaga saada sõdurile selga sinel ja lõunaks suppi ning kust võtta vooride veoks hobuseid või tabada vaenlase spioone. Need on vaid mõned Vabadussõda puudutavad teemad, millest uues sarjas juttu tuleb.

“Vabadussõja lugu” ilmestavad haruldased ajaloolised materjalid, sh jõuavad vaatajate ette arhiividesse talletatud fotod, dokumendid ja inimeste meenutused. Ajaloolisi sündmusi aitavad tõlgendada ajaloolased ning erinevate valdkondade eksperdid, teiste seas relvade asjatundjad, meditsiiniajaloolased ja majandusteadlased.

Dokumentaalsari jutustab märgilistest lahingutest ja persoonidest ning annab lisaks ülevaate sõja kulgemisest. Ent “Vabadussõja lugu” ei lõpe viimase püssilasuga 1920. aastal. Kuidas mõjus sõda noortele koolipoistele? Missugusele positsioonile ühiskonnas tõusid Vabadussõja järel naised? Dokumentaalsari aitab mõista Vabadussõja erinevaid tahke tutvustades võtmesündmuste kõrval ka sõjaga kaasnevaid psühholoogilisi väljakutseid ning argiseid teemasid nagu probleemid riietuse või laastavate nakkushaigustega.

Dokumentaalsarja autorid on Elo Selirand ja Indrek Treufeldt. Režissöör Toorion Ojaperv. Sari valmib koostöös Kaitseministeeriumi ja Eesti Sõjamuuseum - kindral Laidoneri muuseumiga ning on osa EV100 programmi kuuluvast sündmuste sarjast Vabadussõda 100.

“Vabadussõja lugu” alustab ETV ekraanil sel pühapäeval kell 18.45